Intr-o serie de 6 experimente, cercetatorii de la Universitatea din Michigan si de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca, in cazul in care candidatul pentru un job este asociat cu cinsumul de alcool, evaluatorul „se asteapta la tulburari cognitive” din partea acestuia.
„Numai daca tine in mana o bautura alcoolica, perceptia asupra inteligentei acelei persoane este mai proasta decat daca nu ar face acest lucru”, potrivit cercetatorilor care au realizat studiul.
Intr-unul dintre experimente, cercetatorii i-au rugat pe 610 middle manageri din companiile americane sa evalueze interviurile inregistrate ale unor candidatii la diverse joburi. Interviurile erau regizate, astfel ca setul de intrebari precum si raspunsurile candidatilor au fost aceleasi.
Diferenta a facut-o insa tipul de bautura pe care au comandat-o candidatii: o bautura racoritaore sau un pahar de vin.
Astfel, cei care au optat pentru un pahar de vin au fost catalogati ca fiind mai putin „inteligenti, instruiti si intelectuali” decat cei care au comandat o bautura racoritoare.
Cei care au comandat vin, dupa ce seful comandase o bautura racoritoare, au primit calificative si mai mici.