- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Semineele, o piata de lux de peste 3 milioane de euro pe an

01 Jun, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Un semineu poate parea un simplu element decorativ intr-o casa nou construita, insa gustul romanilor pentru astfel de accesorii devine din ce in ce mai sofisticat, contribuind la crearea unei piete care va ajunge la circa 3-4 milioane de euro pana in anul 2008.
Semineele, o piata de lux de peste 3 milioane de euro pe an

Estimarea ii apartine lui Codrin Turcu, administrator al companiei distribuitoare de seminee Stelcotech, si este completata de Mihai Urse, director de marketing al companiei producatoare Seminee Lux, care spune ca numai in Bucuresti piata ajunge lunar la 150.000 de euro.

Semineele si sobele nu sunt inventia secolului 20 sau 21 insa in ultima perioada incep sa fie redescoperite, mai ales de catre tinerii preocupati de decorarea caselor.

„Majoritatea comenzilor, circa 80%, vin din partea proprietarilor de case noi, iar modelele cerute au de asemenea un design modern, fiind construite din materiale precum lemn, sticla sau marmura, cu deschideri verticale si cu ornamente simple”, spune Codrin Turcu, administrator al companiei distribuitoare de seminee Stelcotech.

Modelele traditionale sunt cautate in masura mai mica, fiind comandate pentru casele construite in stil rustic sau pentru cele mai vechi, reamenajate.

Jucatori multi, dar mici, pe o piata in formare

Compania Stelcotech, care anul trecut a avut vanzari de 500.000 de euro, importa focare (arzatorul, sau mica incapere in care arde focul) si corpuri de seminee din Danemarca si Germania, distribuindu-le atat direct, cat si prin dealeri. Stelcotech primeste lunar circa 20 de comenzi de seminee, pentru preturi ce variaza intre 2.500 si 10.000 de euro si care includ atat achizitia cat si montarea in case.

Pentru montarea de cosuri, compania colaboreaza cu dealeri precum Schiedel si Effe2. Pentru acest an, oficialii companiei prezente din 2006 pe piata, estimeaza o dublare a cifrei de afaceri. „Cererea este in crestere, in ton cu evolutia pietei”, spune Codrin Turcu.

Clientii unui producator sau distribuitor de seminee nu sunt doar persoane fizice, pentru ca si companiile pot incheia contracte cu developeri imobiliari pentru ansambluri rezidentiale.

De exemplu, compania Seminee Ambient a incheiat un contract in valoare de 700.000 de euro cu developerul Ibiza pentru un nou ansamblu de locuinte. Colaborarea presupune furnizarea de seminee pentru casele construite de Ibiza in respectiva locatie, in functie de preferintele proprietarului.

Cu toate acestea, cele mai multe cereri vin din partea persoanelor fizice, care fie isi construiesc noi locuinte, fie le reamenajeaza pe cele actuale.

Compania Seminee Ambient a avut o cifra de afaceri de 100.000 de euro, iar grupul din care face parte a obtinut venituri totale de 1,2 milioane de euro anul trecut.

Celelalte doua companii din cadrul grupului, respectiv Seminee Stefanescu si Seminee Focus, comercializeaza produse premium, in editii limitate. Astfel, Seminee Focus distribuie modele realizate de designerul francez Dominique Imbert, compania primind aproximativ 3 comenzi pe luna.

„Clientii gamei de seminee Focus sunt in general persoane cu venituri ridicate, care isi doresc sa detina modele unicat, imposibil de imitat in alte case”, spune Florin Georgescu, director general al companiei.

Preturile semineelor de lux marca Focus variaza intre 3.500 si 14.000 de euro. Multe modele de acest tip sunt seminee suspendate de tavan, avand un design modern.

Cele trei companii din cadrul grupului distribuitor de seminee detin o cota de circa 40% din piata romaneasca, conform managerului.

Desi majoritatea persoanelor prefera sa aiba un semineu pentru incalzirea partiala a unei camere si pentru efectul estetic creat, sunt si persoane pentru care un astfel de produs nu mai este neaparat un lux. Astfel, multi producatori de seminee realizeaza si sisteme de incalzire pentru toate locuintele unei case, bazate pe folosirea lemnelor.

[quote=Codrin Ghervan, director general Seminee AS]Cam 10% din comenzile de pe piata sunt pentru sisteme de incalzire tip semineu, fiind cautate mai ales in cabane si pensiuni montane[/quote]
„Pentru casele izolate, neracordate la distribuitorii de gaze, precum pensiunile sau cabanele montane, un sistem de incalzire tip semineu este mai ieftin de intretinut decat o centrala termoelectrica”, explica Costin Ghervan, director general al companiei producatoare Seminee As.

Pentru o cabana de munte, costurile pentru intretinerea unei astfel de solutii de incalzire ajung pana la 6-700 de lei (200 de euro) lunar, aproape de doua ori mai putin decat pentru alternativa centralelor termoelectrice, spune el. In plus, pretul de instalare a unui sistem de acest tip este cu 30-40% mai mare decat pentru un semineu simplu.

O mare parte din cererea de seminee din tara este acoperita de capitala, unde lunar piata ajunge la circa 150.000 de euro, spune Mihai Urse, director de marketing si designer la compania producatoare Seminee Lux. Compania are aproximativ 4 comenzi lunar, corespunzatoare unor vanzari de 30.000 de euro.

Piata semineelor nu este inca asezata, iar loc de crestere inca mai este, pentru ca este formata din jucatori mici, cu influenta inca redusa unul asupra altuia, spun specialistii.

Totusi, in cazul in care vor incepe sa investeasca mai mult in productie sau in realizarea de colaborari cu dealeri, se vor dezvolta in ritm mai rapid. Cererea tot mai mare, determinata de ritmul de crestere al constructiilor rezidentiale, va contribui la dezvoltarea pietei in urmatorii ani.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Un gigant german a dat lovitura în România. „Am crescut peste aşteptări şi continuăm să ne extindem”
Un gigant german a dat lovitura în România. „Am crescut peste aşteptări şi continuăm să ...
Codul rutier. Regula esențială pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Codul rutier. Regula esențială pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Cât costă cursurile de prim ajutor. 1 minut poate face diferența între viață și moarte
Cât costă cursurile de prim ajutor. 1 minut poate face diferența între viață și moarte
O metodă inedită de achitare a cumpărăturilor va fi lansată în viitorul apropiat. Cum va funcționa „plata cu palma”
O metodă inedită de achitare a cumpărăturilor va fi lansată în viitorul apropiat. Cum va funcționa ...
Topul scumpirilor din octombrie. Fructele proaspete și legumele au avut printre cele mai mari creșteri de preț
Topul scumpirilor din octombrie. Fructele proaspete și legumele au avut printre cele mai mari creșteri ...
Topul celor mai norocoase numere jucate la Loto din ultimii 20 de ani. Premii mari la extragerile de joi
Topul celor mai norocoase numere jucate la Loto din ultimii 20 de ani. Premii mari la extragerile de ...
IFN-urile, o soluție tot mai agreată de românii care au nevoie rapid de sume mari de bani. Top 5 cele mai bune credite rapide disponibile pe piaţă
IFN-urile, o soluție tot mai agreată de românii care au nevoie rapid de sume mari de bani. Top 5 cele ...
Oamenii devin mai prudenți atunci când cumpără cadouri de Crăciun. 64% nu au încredere în promoții. Datele unui nou studiu
Oamenii devin mai prudenți atunci când cumpără cadouri de Crăciun. 64% nu au încredere în promoții. ...
Dogecoin, o criptomonedă lansată ca glumă a ajuns să valoreze acum mai mult decât Ford, eBay sau HP. Bitcoin depășește pragul de 90.000 de dolari
Dogecoin, o criptomonedă lansată ca glumă a ajuns să valoreze acum mai mult decât Ford, eBay sau ...
Controlul judiciar îl inspiră pe Nelu Tătaru să-și facă planuri. Vrea să-și deschidă cabinet medical privat
Controlul judiciar îl inspiră pe Nelu Tătaru să-și facă planuri. Vrea să-și deschidă cabinet ...
Vânzarea de zacuscă și dulceață homemade poate costa scump! Ce acte sunt necesare pentru a evita amenzile uriașe
Vânzarea de zacuscă și dulceață homemade poate costa scump! Ce acte sunt necesare pentru a evita ...
România, codașa Europei la reciclare. Provocările care împiedică românii să refolosească materialele
România, codașa Europei la reciclare. Provocările care împiedică românii să refolosească materialele
We As Web vizează afaceri de 32 milioane de euro. O companie românească este pe cale să cucerească piețele internaționale!
We As Web vizează afaceri de 32 milioane de euro. O companie românească este pe cale să cucerească ...
Amendă de 2.000 lei pentru o femeie care a vrut să-și sperie iubitul
Amendă de 2.000 lei pentru o femeie care a vrut să-și sperie iubitul
Amnistia fiscală 2024. Categoria de români care scapă de datorii. Anunț important pentru sute de mii de contribuabili
Amnistia fiscală 2024. Categoria de români care scapă de datorii. Anunț important pentru sute de ...
Toți românii care au carduri la Banca Transilvania sunt vizați. Anunțul făcut reprezentanții instituției, în 2024: „A fost o perioadă”
Toți românii care au carduri la Banca Transilvania sunt vizați. Anunțul făcut reprezentanții instituției, ...
Lindt șochează. Ciocolata premium nu este făcută de experți și conține ingrediente controversate! Dezvăluiri în procesul din SUA
Lindt șochează. Ciocolata premium nu este făcută de experți și conține ingrediente controversate! ...
Câți bani vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în această iarnă. Anunțul făcut de șeful Termoenergetica
Câți bani vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în această iarnă. Anunțul făcut ...