„Prima si cea mai importanta regula in vestimentatie este ca haina il face pe om. Cel putin in mediul de business si cel politic. Atunci cand ne intalnim cu cineva, 90% din informatie este transmisa de vestimentatie si doar restul de discursul persoanei in cauza”, spune Oana Tatu, brand manager al magazinului de articole vestimentare Dinasty.
Cravata
In mediul formal, in aria de business, cravata este un accesoriu care trebuie regasit obligatoriu in vestimentatie. Insa, si mai importanta decat prezenta sa, este purtarea corecta.
Un om de business fara cravata poate fi comparat cu un „doctor care nu poarta halat alb”, spune Alexandru Ciucu, care detine atelierul de creatie vestimentara cu acelasi nume.
„Foarte importanta e purtarea corecta a unei cravate”, spune si Oana Tatu. „Ar fi ciudat sa vedem un manager bancar, intr-o intalnire importanta de afaceri, purtand o cravata prea scurta, la o palma- doua de curea. Varful cravatei trebuie sa acopere catarama curelei de la pantaloni”.
De-a lungul timpului, marimea si aspectul nodului de cravata au oscilat.
[img=327][/img]
In prezent, nodul se face dupa modelul de guler al camasii, spune Ciucu. „Cu cat gulerul camasii este mai deschis, cu atat nodul va fi mai mare”.
„Sunt in voga cravatele inguste si seminguste. Nodul simplu, usor alungit”, completeaza Oana Tatu, brand manager Dinasty.
In functie de sezon, culorile unei cravate sunt mai mult sau mai putin potrivite intr-o vestimentatie de business. Apoi in functie de culoarea sa, starea de spirit a celui care o poarta poate fi usor divulgata.
„Nuantele vii se potrivesc vara si cele inchise – bleumarin, maron, verde inchis, grena – iarna, desi culorile enumerate mai sus merg foarte bine la birou tot timpul anului”, a mai spus Ciucu.
Acul de cravata, doar pentru ocaziile speciale
Acul de cravata clasic, care tine cravata lipita de camasa in dreptul celui de-al patrulea nasture, este demodat. Insa acest accesoriu poate fi „reinventat”, cu respectarea unor conditii.
„A fost o perioada in care nu se mai purta acul de cravata. De ceva timp, marile branduri internationale au readus pe scena acul de cravata, insa acestea sunt numai de o finete si eleganta exemplara, de preferat din metale pretioase si asociat la o tinuta foarte eleganta. Nu orice costum si orice cravata necesita acul de cravata. Deci e imperios necesara o atentie deosebita in alegerea acului de cravata si a momentului in care se poarta”, mai spune Tatu.
De asemenea, si materialul din care este fabricat acul de cravata este important, spun specialistii. Reprezentantii Dinasty recomanda argintul.
Butonii
[img=328][/img]
„Butonii se poarta la manseta dubla si completeaza tinute de tot felul, inclusiv de business sau de gala. O tinuta de business cere butoni mai simpli, care pot avea si piatra semipretioasa, insa de preferat pe nuante gri, negru, alb, ivoire. Sunt si butoni cu piatra colorata care pot fi asortati si tinutei business, dar piatra este de preferat sa fie mata si nu de mari dimensiuni. Spre exemplu, la un costum negru asortat cu o cravata mov, sunt potriviti o pereche de butoni cu o piatra mata in culoarea cravatei”, a explicat Oana Tatu.
Daca tinuta business impune o oarecare sobrietate, la cea de gala regulile sunt mai putin stricte: se pot folosi butoni cu cristale, cu monturi speciale de pietre semipretioase.
Pantoful este un element de vestimentatie care trebuie sa fie ales cu mare atentie, doarece poate strica complet imaginea pe care o persoana o transmite.
„Pantoful trebuie sa fie simplu si realizat dintr-o piele moale. Pantalonul are lungimea ideala daca in fata cade lejer, iar la spate acopera pe jumatate tocul pantofului”, a mai spus Oana Tatu de la Dinasty.
In general, toate accesoriile unui costum sunt permise, insa exista cate un „cod” pentru fiecare. In orice caz, specialistii spun ca pentru ca look-ul final sa fie „ok”, trebuie evitat excesul, indiferent de accesoriu.