Astfel, senzorul prin care televizorul transmite ca este in stand-by, luminita de la cuptorul cu microunde, un prelungitor lasat in priza in alta parte a casei sau DVD-playerul care este lasat deschis dar nu ruleaza nici un film, pot ridica pe nesimtite costurile cu energia electrica.
Conform unui studiu realizat de compania de cercetare americana Lawrence Berkeley National Laboratory, cetatenii SUA cheltuiesc anual circa 4 mld.$, bani care provin din consumul sistemelor electrice care sunt in standby.
Conform aceluiasi studiu, electricitatea produsa de sistemele „in asteptare” degaja in atmosfera circa 27 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an, echivalentul emisiilor degajate de peste 3,7 milioane de masini.
Conform US Department of Energy, in 2010 produsele ce sunt dotate cu mod de functionare in stand-by vor consuma in medie circa 20% din intregul curent electric dintr-o casa.
Un sistem complet audio-video (televizor, DVD Player si boxe), lasat in standby, consuma circa 45 de wati. Acest lucru duce la un cost suplimentar mediu de 40$/an, spun reprezentantii California Energy Commission.
Unul dintre cele mai mari consumatori de curent electric este computerul. Odata cu lansarea Windows Vista, optiunea de „Sleep mode” (punerea computerului intr-o stare „de veghe” in cursul careia doar unele componente se inchid complet – n.r.) a inceput a fi din ce in ce mai folosita, oficialii Lawrence Berkeley National Laboratory subliniind ca punerea computerului in Sleep mode poate duce la costuri suplimentare de peste 100$/an.
De asemenea, un incarcator uitat in priza, chiar daca mobilul sau bateriile nu sunt conectate, consuma curent electric.