Studiul Ikea Life at Home Report cuprinde o mulțime de date despre
obiceiurile bucureștenilor în bucătărie și despre activitățile legate de
mâncare.
Lansată și la nivel global, analiza Life at Home Report descoperă obiceiurile pe care cei mai mulți oameni le au
atunci când gătesc, servesc masa și mănâncă acasă. La nivel internațional, au
fost adunate rezultate din Berlin, Londra, Moscova, Mumbai, New York, Paris,
Shanghai, Stockholm, Copenhaga, Zürich și Sydney.
Cea de-a doua ediție a studiului Life at Home
Report a fost replicată și la nivel local, pe un eșantion de 1.009 persoane cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.
[img=6921][/img]
Dacă prima parte a studiului a fost dezvăluită odată cu lansarea Catalogului și
oferea date despre încrederea bucureștenilor în calitățile lor de bucătari, timpul
petrecut în bucătărie sau relația cu tehnologia la masă, a doua parte aduce noi
procente despre depozitare, mesele de acasă sau reciclare.
Mesele de acasă
- Bucătăria este camera în care 74% dintre bucureșteni mănâncă
de luni până vineri
- 16% nu mănâncă niciodată în
bucătărie în timpul săptămânii, cel mai mic procent dintre țările incluse în
studiu
- 57% dintre bucureștenii care
locuiesc singuri își doresc să mănânce alături de cei dragi, în timp ce media
globală este de 34%
- Doar 37% dintre persoanele
care locuiesc alături de familie sau prieteni își doresc să ia masa împreună
mai des, însă media globală este de 21%
- 41% dintre tineri spun că timpul este motivul pentru care nu mănâncă alături
de cei dragi
- 46% dintre bărbați, de două
ori mai mulți decât femeile (23%), spun că timpul este principala barieră
pentru care nu mănâncă alături de cei dragi.
Bucătării mai organizate
- 31% nu s-ar simți bine dacă cineva s-ar uita în bucătăria lor, cel mai mare
procent din lume, în timp ce 20% s-ar bucura dacă cineva ar veni în bucătăria
lor, cu 23 de procente mai puțin față de media globală de 43%.
Reciclarea și risipa de mâncare
- 58% dintre bucureștenii cu
venituri mari sortează deșeuri mai des
- 40% dintre femei se simt
vinovate pentru cantitatea de mâncare pe care o aruncă, în timp ce 35% dintre
bărbați simt același lucru. Ambele sunt procente mai mari față de media de 25%
din alte capitale
- 21% cumpără mâncare și
descoperă că o aveau deja acasă, cu un procent mai puțin față de media din
celelalte capitale
- 20% nu mănâncă ce au gătit cu o zi
înainte.
Variația meselor
- 33% mănâncă același lucru la
micul dejun în fiecare zi, cu 19 procente mai puțin față de media globală
- În ceea ce privește cina, 35%
dintre bucureșteni mănâncă aproximativ același lucru, în timp ce media globală
este de 42%
- 52% au căutat anumite rețete
pe internet.
Gătitul împreună
- 47% spun că este mai
distractiv să gătească alături de cei dragi, în timp ce 20% preferă să gătească
singuri.
Pentru studiul global Life at Home Report au fost colectate 8.527 de
răspunsuri din 11 capitale ale lumii. Datele au fost obținute pe baza unui
chestionar online a cărui durată de răspuns a fost de 14 minute în medie.
În România,
rezultatele au fost obținute prin intermediul unui chestionar online la care au
răspuns 1.009 persoane cu vârste
cuprinse între 18 și 60 de ani. Cercetarea a fost realizată în mai și iunie
2014 în colaborare cu agenția de business intelligence United Minds.
Citeste si Studiu Ikea: Doar 22% dintre bucuresteni gatesc acasa in timpul saptamanii