Tasting Menu ofera sansa clientilor restaurantelor de lux sa profite de experienta si tehnica culinara si creativa a unui bucatar sef, iar acestuia ii permite sa testeze noi ingrediente si in general sa experimenteze combinatii extravagante.
Cele mai multe restaurante nu ofera pe meniul obisnuit un „Tasting Menu”, acesta fiind o creatie spontana, care niciodata nu este la fel, combinand diferite feluri de mancare care exista pe meniul principal al restaurantului, surpriza fiind elementul principal.
Cel mai scump tasting menu din lume poate fi comandat in restaurantul L’Arpege din Paris, unde un meniu costa 466 de dolari, iar bucatar sef este Alain Passard, un adept al mancarurilor de legume cu peste sau pui. Legumele si fructele care sunt folosite in restaurant provin din ferma lui Passard de langa Paris, potrivit Forbes.
Locurile 2 si 3 in topul Forbes sunt ocupate de alte doua restaurante pariziene, Alain Ducasse Plaza Athenee si Guy Savoy.
Pe locul 4 se afla restaurantul Masa din New York, un adevarat „templu” al pestelui, unde un tasting menu costa 400 de dolari, urmat de restaurantul parizian Pierre Gagnaire.
Pe ultimul loc, cu un tasting menu de „doar” 250 de dolari, se afla localul canadian Eigensinn Farm, deschis in mijlocul salbaticiei, in 1993, de catre bucatarul Michael Standlander. Restaurantul serveste circa 10 feluri de mancare in cadrul fiecarui meniu si nu comercializeaza nici un fel de bautura alcoolica, clientilor fiindu-le permis sa-si aduca de acasa.
In top au mai intrat si restaurantul Joel Robuchon At The Mansion, MGM Grand din Las Vegas, Louis XV din Monaco si La Pergola din Roma.