- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Teama de ace nu mai e o problemă! Vaccinul antigripal nazal este gratuit pentru români!

10 Oct, 16:00 • Mălureanu Rebecca
Vaccinul antigripal nazal, se oferă gratuit multor români, fiind o alternativă perfectă pentru cei se tem de injceții. Acesta funcționează printr-o metodă eficientă și mai puțin invazivă de imunizare împotriva gripei.
Teama de ace nu mai e o problemă! Vaccinul antigripal nazal este gratuit pentru români!

Campania de vaccinare antigripală s-a pus în mișcare! Vaccinurile antigripale gratuite se pot lua din orice farmacie, pe baza rețetei medicului de familie. Pentru cei care au frică de ace, se poate apela și opțiunea vaccinului sub formă de spray nazal.

Medicul Raluca Ghionaru a prezentat într-un interviu pentru rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN ce beneficii au vaccinurilor antigripale și ce persoane ar trebui să se gândească seriozitate la această formă de imunizare.

Cum ne protejează vaccinul gripal împotriva îmbolnăvirii?

”Suntem în perioada de vaccinare antigripală și cu siguranță ne amintim cu toții ce înseamnă gripa. Poate că n-am experimentat-o personal, dar în jurul nostru au fost membri ai familiei, colegi, prieteni, cunoscuți care au trecut prin episoade de gripă. Așa că principalul beneficiu al vaccinului gripal este să ne protejeze de o boală severă.”

Potrivit medicului, imunitatea pe care o oferă vaccinul antigripal durează aproximativ jumătate de an. De aceea se recomandă ca vaccinarea să se facă în luna octombrie, astfel încât, până în primăvară, organismul să fie asigurat cu nivelul de anticorpi necesar în lupta cu infecțiile.

”Vaccinul gripal ne protejează de formele severe de boală, ne protejează de în jur de 60% din aceste infecții și crește și imunitatea generală a organismului. Teoretic, după vaccinare suntem mai puțin expuși la virus și ne putem potența organismul astfel încât să facă față tuturor provocărilor de peste iarnă”, spune Raluca Ghionaru.

Este esențial să se cunoască faptul că vaccinul antigripal este gratuit pentru marea majoritate a pacienților. Există bineînțeles și excepții. Unii pot beneficia de acesta și prin compensare.

”Pentru majoritatea categoriilor de pacienți este gratuit, adică este gratuit între șase luni și 18 ani, pentru toate formele de vaccin care se pot administra la această vârstă. Nu este gratuit între 18 și 45 de ani, dar dacă există pacienți cu boli cronice, ei îl pot primi gratuit, adică există și excepții. Între 45 și 65 de ani este compensat 50% pentru cei care nu au boli cronice și peste această vârstă este gratuit pentru toți pacienții. Practic, o mare parte dintre pacienții noștri pot beneficia de compensare sau de gratuitate”, explică medicul.

Numărul de doze necesare

Conform doctorului, pentru pacienții cu vârste ce depășesc 9 ani sau care nu s-au vaccinat anterior împotriva gripei este suficientă o singură doză.

”Pentru copiii între 6 luni și 9 ani care se vaccinează prima dată, în primul an de vaccin gripal, e nevoie de două doze la interval de 4 săptămâni”.

Te-ar mai putea interesa și: Noi medicamente intră pe lista celor gratuite sau compensate. Guvernul aplică noua lege la 1 noiembrie

Ce se întămplă dacă luăm virusul?

”Trebuie să avem în vedere că este o boală care poate avea evoluție severă. Putem să ne simțim foarte rău, să facem febră mare, să avem dureri musculare, să avem simptome respiratorii, de la nas care este înfundat sau curge, gât care doare, ochi injectați, tuse persistentă, uneori obositoare, care ne epuizează. Putem avea fenomene digestive. În general, organismul suferă.

Este de asemenea o boală contagioasă. O putem transmite ușor celor din jurul nostru și o parte dintre cei dragi nouă pot fi foarte expuși, în special copiii mici, până în 4-5 ani și vârstnicii. Gravidele, de asemenea pot fi extrem de expuse, pot avea o formă severă de gripă”, mai spune ea.

Căt de important este vaccinul anti-COVID?

Dr. Raluca Ghionaru a vorbit și despre vaccinul anti-COVID.  În ciuda faptului că, momentan infecția nu mai amenință populația ca înainte, nu se știe niciodată ce evoluție va avea virusul.

”Încă n-avem suficientă experiență cu infecția cu SARS-CoV 2. Am avut într-adevăr multe infecții respiratorii confirmate cu acest virus în ultimele câteva luni, care au fost forme ușoare sau medii, dar am avut și pacienți cu forme severe, care au necesitat internare sau care au necesitat tratament suplimentar sau mai multe vizite la medic sau evaluare la bolile infecțioase. Așa că nu știm niciodată ce ne rezervă, pentru că încă nu avem suficient experiență cu această boală”, afirmă medicul.

Protecția pe care o oferă vaccinul antigripal

Vaccin antigripal
Vaccin antigripal

”Vaccinarea antigripală este foarte veche, este una dintre cele mai vechi metode de protecție. O folosim în fiecare an astfel încât să fim protejați față de gripă. Avem la dispoziție mai multe tipuri de vaccin, care sunt destinate anumitor vârste sau anumitor categorii de pacienți și, foarte important, există un efort al statului român care asigură vaccinul compensat sau gratuit pentru o mare parte din populație. Așa că e important să mergem să întrebăm medicul de familie despre vaccinare antigripală”.

Vaccinul antigripal nazal, soluția celor cu frica de ace

”Vaccinul nazal intră între vaccinurile care sunt oferite prin polițele de sănătate gratuit copiilor între 2 și 18 ani. Este un vaccin cu virus viu atenuat. Se administrează foarte ușor, nu îi stresăm cu injectarea și da, este un vaccin care în fiecare an este produs conform indicațiilor Organizației Mondiale a Sănătății, așa că îl putem lua în considerare.

Prin vaccinul cu virus viu atenuat introducem niște mici particule care nu au altă menire decât să declanșeze răspunsul imun și să ne pregătească pentru întâlnirea cu virusul adevărat. În niciun caz nu produce boala. Deci este sigur”, a concluzionat medicul la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Virusurile gripale vor evolua mereu, existând posibilitatea ca vaccinul de anul trecut să nu mai ofere aceeași protecție împotriva agenților patogeni noi. În fiecare an apar vaccinuri antigripale mai bune decât precedentele pentru a ține pasul cu virusurile. Prin vaccinare, sistemul imunitar fabrică anticorpi pentru a ne păstra sănătoși, dar nivelul anticorpilor se poate diminua în timp, de aceea este recomandată vaccinarea împotriva gripei anual.

Vezi și: Codul Rutier 2024. Lista cu medicamente care pot influența testele antidrog. Substanțele de care șoferii nu trebuie să se atingă

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...
Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras atenția autorităților din România
Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras ...
Românii iau cu asalt Kaufland! Produsele la 5 și 10 lei dispar rapid de pe rafturi. Oferta momentului care a stârnit nebunia!
Românii iau cu asalt Kaufland! Produsele la 5 și 10 lei dispar rapid de pe rafturi. Oferta momentului ...
Câți bani poți scoate de la bancomat. Limita ascunsă impusă de bănci despre care nimeni nu vorbește
Câți bani poți scoate de la bancomat. Limita ascunsă impusă de bănci despre care nimeni nu vorbește
Serverele RAR au picat. Activitatea cu publicul a fost suspendată
Serverele RAR au picat. Activitatea cu publicul a fost suspendată
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Românii care stau la bloc și au animale de companie riscă amenzi uriașe. În ce condiții se dau sancțiunile
Românii care stau la bloc și au animale de companie riscă amenzi uriașe. În ce condiții se dau ...
Anunţul lui Mugur Isărescu privind inflaţia. Românii trebuie să se pregătească de un nou val de creşteri ale preţurilor
Anunţul lui Mugur Isărescu privind inflaţia. Românii trebuie să se pregătească de un nou val de ...
Marcel Ciolacu, vești bune pentru români: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze
Marcel Ciolacu, vești bune pentru români: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze
Vacanțe la jumătate de preț la Târgul de Turism 2024 al României. Cum arată topul ofertelor
Vacanțe la jumătate de preț la Târgul de Turism 2024 al României. Cum arată topul ofertelor
Școala de șoferi s-ar putea ieftini. Guvernul vine cu vești bune pentru cei care vor să dea de permis
Școala de șoferi s-ar putea ieftini. Guvernul vine cu vești bune pentru cei care vor să dea de permis
Doar 19.000 de persoane și firme din peste 100.000 care au solicitat ștergerea unor datorii au beneficiat de amnistia fiscală. Cât a încasat ANAF din datoriile vechi
Doar 19.000 de persoane și firme din peste 100.000 care au solicitat ștergerea unor datorii au beneficiat ...
Dacia Sandero, cea mai vândută mașină în Europa. Dacia Duster este pe locul 13
Dacia Sandero, cea mai vândută mașină în Europa. Dacia Duster este pe locul 13
Benzina şi motorina se scumpesc din nou. Preţul carburanţilor, 21 noiembrie 2024
Benzina şi motorina se scumpesc din nou. Preţul carburanţilor, 21 noiembrie 2024
Primul tren electric inaugurat după 20 de ani s-a stricat deja după prima cursă. Garnitura Alstom nu a mai plecat joi din Gara de Nord
Primul tren electric inaugurat după 20 de ani s-a stricat deja după prima cursă. Garnitura Alstom ...
Avertisment pentru toți posesorii de telefoane mobile! Funcția care te poate lăsa instant fără bani!
Avertisment pentru toți posesorii de telefoane mobile! Funcția care te poate lăsa instant fără bani!