1. Ambianta.
Aranjarea unui spatiu de lucru productiv nu se rezuma doar la patru pereti. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Cornell din SUA, chiar si sunetele joase din birourile in stil open space pot conduce la cresterea nivelului de stres si la scaderea concentrarii angajatilor. Atunci cand aranjezi un astfel de spatiu trebuie sa stabilesti cu grija locul angajatilor a caror munca implica mai multi decibeli si nu trebuie sa neglijezi locul in care vei pune echipamentele electronice- xerox, fax, scanner, imprimanta, etc.
2. Clima. Cu totii stim, mai ales in aceasta perioada, ca temperatura de la birou ne poate afecta destul de serios productivitatea. Potrivit studiului realizat de Cornell, numarul greselilor comise de angajatii unei companii scade cu pana la 44% odata cu reducerea temperaturii din birouri. In acelasi timp, performantele scad cand termometrul depaseste 24 grade Celsius.
3. Internetul. Aproape 60% din „pauzele” de la birou se datoreaza Internetului: retele sociale, e-mail, messenger, jocuri online, etc. Potrivit unui sondaj realizat de compania uSamp, retelele de socializare ii distrag pe angajati de la sarcinile pe care le au, dar incurajeaza, pe de alta parte, coordonarea si colaborarea intre colegi. Interzicerea accesului la Internet poate fi un plus pentru angajator, insa pentru angajat, perspectiva este cu totul alta.
4. Discutii, discutii, discutii . Apeluri telefonice, clienti care vin si pleaca, colegul vorbaret de vis-à-vis. Conversatiile spontane pot avea un efect dramatic asupra productivitatii la birou. Potrivit unui studiu citat de Business Insider, discutiile cu ceilalti colegi si convorbirile telefonice genereaza 43% din pauzele la locul de munca.
5. Cum stam la birou. Designul biroului ar trebui sa aiba o oarecare legatura cu sanatatea, confortul si productivitatea angajatului. Scaunele a caror inaltime nu este ajustabila si birourile prea inguste inseamna dureri de spate si disconfort.
6. Spatiul. Un tavan prea jos incurajeaza o gandire analitica, in timp ce un tavan inalt stimuleaza creativitatea si gandirea abstracta, se arata intr-un articol publicat de Wall Street Journal, care citeaza o serie de studii de profil. Modul in care gandim poate fi afectat si de lumina sau culori.
Daca vorbim despre pereti vopsiti in rosu, acestia pot sa blocheze creativitatea, dar in acelasi timp sa stimuleze atentia pentru detalii si acuratete. De asemenea, nu aglomera biroul cu prea mult mobilier sau aparatura, pentru ca astfel vei avea senzatia de sufocare, iar productivitatea scade.
Citeste aici articolul integral.