Barbatii cu educatie superioara, necasatoriti si care au propria afacere reprezinta profilul persoanelor care acorda o nota mica gazelor naturale ca sursa de energie preferata. „Aceasta pentru ca oamenii de afaceri tineri sunt persoane critice si rationale, care realizeaza ca resursele de gaze naturale sunt epuizabile”, a explicat pentru DailyBusiness Emil Pislaru, director de cercetare Operations Research.
Oamenii de business insa aleg sa acorde note mai mari energiei solare, adauga Pislaru, care anticipeaza ca investitorii in energie solara vor avea un beneficiu de imagine.
In studiul ‘Barometru Energii’, electricitatea si energia solara au primit cele mai mari note pe o scara de la 1 la 10 la capitolul imagine, avand o medie de 8,51 fiecare.
Gazele naturale ocupa locul trei in topul imaginii cu o medie de 7,99, trase in jos de notele mici acordate de tinerii afaceristi.
Pe de alta parte, 48% dintre participantii la studiu au ales gazele naturale ca sursa preferata pentru incalzirea locuintei. Profilul care corespunde acestui tip de respondenti cuprinde femei cu studii medii si un venit lunar cuprins intre 900 si 1.500 lei.
Energia solara este preferata insa de doar 1% dintre respondenti ca si sursa pentru incalzirea locuintei. Acest tip de energie creste insa in preferintele romanilor, cand e vorba de incalzirea apei. Astfel, 4% dintre respondenti au declarat ca prefera energia solara pentru producerea apei calde.
Ca sursa pentru gatit, 71% dintre respondenti prefera gazele naturale, in timp ce 5% au mentionat energia solara.
Energia solara detroneaza insa gazele naturale in perceptia romanilor la alte capitole.
Spre exemplu, 80,8% dintre respondenti sunt total de acord ca energia solara respecta mediul, in timp ce doar 44,2% au aceeasi opinie fata de gazele naturale.
De asemenea, 85% dintre romani sunt total de acord ca energia solara este naturala, si doar 79,1% considera acelasi lucru despre gazele naturale.
Energia solara este lider de necontestat in preferintele romanilor si la capitolul sursa de energie pentru viitor, cu un acord total in proportie de 74,9%. Doar 57% dintre respondenti au declarat ca sunt total de acord ca gazele naturale reprezinta o sursa de energie de viitor.
Studiul s-a realizat in perioada octombrie-noiembrie 2007, la nivel national, pe un esantion de 2.000 de persoane. Eroarea de esantionare este de 2,2%.