Ce este Tokofobia și cum se tratează. Potrivit specialiștilor, această afecțiune pe care mulți o ignoră se poate transforma într-o adevărată problemă de sănătate. De aceea, recunoașterea și tratarea acesteia încă de la primele semne sunt esențiale atât pentru bunăstarea mamei, cât și a copilului, scrie Reuters, citat de DCnews.ro.
Potrivit specialiștilor, această afecțiune are două forme: primară și secundară. Forma primară afectează femeile aflate la prima naștere, iar forma secundară se întâlnește la femeile care au trecut printr-o naștere anterioară, dar care au avut o experiență traumatică sau dificilă.
Femeile care suferă de această afecțiune prezintă o teamă intensă și irațională față de naștere, care poate duce la comportamente extreme, cum ar fi utilizarea excesivă a metodelor contraceptive, întreruperea sarcinii, evitarea consultațiilor prenatale sau, în cazuri grave, la tulburări de stres posttraumatic.
Citește și Rafila vrea ca medicii să fie plătiți în funcție de performanță. Cine va câștiga mai mult
Iată cum se tratează Tokofobia:
Sprijin continuu din partea moașei și a echipei de îngrijire
Implicarea obstetricianului în luarea deciziilor
Educarea femeilor despre procesul nașterii
Crearea unui plan de sprijin personalizat
Este important ca femeile cu traume din sarcini anterioare să fie încurajate să discute deschis despre experiențele lor și să primească suport continuu pentru a le ajuta să depășească frica de naștere.