Afacerile familiei Constantinou mai includ si magazinele de mobile Habitat si magazinele Omnishop de pe piata greceasca, avand aici in total circa 300 de angajati. In Romania, compania are circa 25 de angajati. In urma cu cativa ani, familia a listat compania la bursa din Atena, asa ca in prezent mai detine doar circa 60% din actiuni.
Criza financiara a cauzat o scadere a afacerilor companiei in primele luni din acest an, iar pe bursa se observa un declin puternic. Cu veselia specific greceasca, desi putin amarat de situatia financiara precara a economiei tarii, Socrates Constantinou vorbeste despre business-ul sau. Spune ca in prezent firma are un stoc de marfa in valoare de 8 mil. euro, in timp ce capitalizarea pe bursa este de 6 mil. euro. In 2007, o actiune Yalco se tranzactiona cu 30 euro, iar acum pretul este de 45 de eurocenti.
Pe langa devalorizarea actiunilor de la bursa, compania a resimtit si in acest an o scadere a afacerilor de circa 15% in primele 4 luni. Totusi, Constantinou spune ca in aria de activitatea a companiei pe care o conduce lucrurile nu stau „teribil”, asa ca pana acum nu au fost facute disponibilizari si nici nu au fost inchise anumite business-uri.
„Daca va fi cazul, vom inchide tot ceea ce nu este profitabil sau nu are potential, insa pana in prezent nu a fost cazul. Am vandut doar subsidiara din Ungaria, pentru ca erau ceva probleme, insa continuam sa exportam acolo”, spune omul de afaceri elen.
„In sectorul nostru de activitate nu este teribil, ca in industria auto sau de constructii, desi si aici exista o scadere”, spune Socrates Constantinou. El aminteste ca in mediul de afaceri din Grecia, aceasta prabusire era asteptata.
„Ne asteptam la aceasta prabusire, dar nimeni nu stia cand se va intampla si cat de mare va fi. Guvernul ar fi putut face mai mult, dar situatia in care ne aflam acum este o ‘munca’ de 30 de ani, astfel ca rezolvarea nu poate veni foarte repede. Ce s-a intamplat saptamanile trecute este doar inceputul si va trece mult pana vom revedea o crestere reala”, declara omul de afaceri. El spera totusi ca spre finalul anului viitor situatia din Grecia se va stabiliza.
[quote=Socrates Constantinou]Am facut o treaba foarte buna in a alunga turistii[/quote]
Si grecoaica Marielle Thomas, country manager al companiei americane Stanley- Black&Decker, in zona Grecia, Cipru si Balcani, spune ca „stirea nu a surprins pe nimeni. Acum a venit doar nota de plata”.
In opinia lui Marielle Thomas, situatia de acum a Greciei a fost determinata de faptul ca „niciunul din guvernele din ultimii 20 nu a vrut sa-si asume costul politic si sa actioneze, asa ca au pasat galeata de la unul la altul”. Thomas adauga razand ca in privinta reactiilor politice, „Grecia si Romania sunt o familie”, insa nu crede ca Romania va fi o a doua Grecie.
„Romania este o piata importanta pentru ca simtim ca isi va reveni mai repede decat Grecia. Nu stiu multe despre Romania, dar cred ca situatia este mult, mult mai buna decat in Grecia”, spune Socrates Constantinou.
Pe piata grecesca, firma lui nu si-a schimbat fundamental strategia, insa a inceput sa investeasca mai mult pe partea de vanzari si sa managerieze mai atent stocurile, pentru a-si asigura un cash-flow sanatos.
Deciziile radicale au putut fi evitate si ca urmare a efectelor mai mici in acest domeniu de activitate, dar si pentru ca din punct de vedere economic, de peste un an si jumatate in Grecia „merge din ce in ce mai rau”.
Despre evolutia economiei, Constantinou spune ca pentru a nu se agrava foarte mult situatia, este foarte important ca turismul sa nu scada. Intrebat daca nu va fi greu ca Grecia sa inregistreze un numar mare de turisti straini in contextul manifestarilor violente petrecute recent in Atena, Constantinou raspunde cu un umor amar: „Am facut o treaba foarte buna in a alunga turistii. Asteptam sa vedem ce se va intampla in sezon. Vom afla in maxim doua luni”.
Omul de afaceri concluzioneaza cu tristete situatia din tara natala: „Grecii sunt furiosi si s-au saturat de politicieni. Se simte asta in mediul de afaceri si in conversatiile de zi cu zi. Trebuie sa suferim ca sa putem pune bazele unei noi cresteri. Nu exista alta cale”. Suna cunoscut?