In acest an au participat la eveniment circa 50 de expozanti prezenti in interiorul „Casei Cartii” si peste 200 de comercianti cu standuri de flori, arbusti, plante ornamentale in zona centrala, dar si comercianti cu produse de antizanat sau produse de alimentatie publica.
Expozitia, aflata la a 33-a editie, s-a desfasurat in perioada 16-18 aprilie si a mai cuprins spectacole si competitii sportive.
Preturile florilor au fost pentru toate buzunarele, ramanand cam la acelasi nivel ca anul trecut, unele chiar in scadere, potrivit comerciantilor prezenti la eveniment. Acestea incepeau de la 1 leu – pentru panselute, de exemplu – pana la peste 1.000 lei. Una din cele mai scumpe flori vandute se numeste Camellia, o floare de exterior pe care un comerciant a incasat 1.500 lei.
[gallery:60]
In general, criza se simte si la comertul cu flori. Vanzarile unor expozanti au scazut la un sfert fata de 2009, in timp ce la altii au stagnat sau au crescut usor.
„Vanzarile au mers foarte prost anul acesta. Cam un sfert fata de anul trecut, se cunoaste criza. Cel mai bine s-au vandut florile mai ieftine”, a spus pentru DailyBusiness.ro unul dintre importatori.
Un alt comerciant a precizat ca „vanzarile au fost proaste anul acesta. Anul trecut pe vremea asta aveam deja vandut de 20.000 lei, acum nu stiu daca am 3.000 lei”.
Reprezentantii Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Cluj, care sunt prezenti in fiecare an la Simfonia Lalelelor, au precizat ca cele mai cautate sunt plantele bogate in flori, precum siclamele, azaleele, dar si conifere pentru gradini si garduri vii.
Erwin Albu, consultantul mai multor producatori olandezi, care au adus in centrul Pitestiului un tir de flori, a declarat ca vanzarile, dar si preturile din acest an au fost la fel ca anul trecut. El a spus ca cele mai vandute flori au fost trandafirii de ghiveci, la 15 lei. Cea mai scumpa planta vanduta a fost un palmier la 390 de lei, cu o inaltime de 2,5 metri.
De la manifestare nu au lipsit nici retailerii mari de bricolaj, fiind prezenti Mr. Bricolage, Bricostore, Metro, dar si Obi, pentru a-si promova sectiunile de flori din cadrul magazinelor proprii.
La Pitesti, primii bulbi de lalele au fost plantati in anul 1972, provenind de la floricultorul amator Well Alois din Arad si de la piata de flori din Oradea, iar prima editie a Simfoniei Lalelelor a fost organizata in anul 1978.
Pentru a inflori in aceasta primavara, Administratia Domeniului Public din Pitesti a plantat, in intreg orasul, 120.000 de bulbi de lalea la sfarsitul lunii octombrie 2009.
Pe 11 martie 2010, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) a eliberat Primariei Municipiului Pitesti Certificatul de inregistrare a marcii: „Simfonia Lalelelor Pitesti. Expozitie dendro-floricola internationala”.
Mai multe date despre istoria lalelelor si a Simfoniei Lalelelor puteti afla pe site-ul oficial al evenimentului.