Estimarea a fost facuta pentru DailyBusiness de Cristian Bancila, client service manager la clinica Aesthetic Line. Desi nu exista inca un raport oficial sau date centralizate cu privire la interventiile de acest gen, cresterea interesului in randul populatiei pentru procedurile estetice este de aproximativ 100% anual, este de parere Bancila.
La clinica Aesthetic Line, de pilda, anul acesta a existat o crestere de 30% a interventiilor pentru barbati, respectiv de 35% a consultatiilor in vederea unei interventii. Procentajul clientilor care se decid pentru interventie este de 55% din numarul total de consultatii, spune Bancila.
Si clinica Bendis Medical a inregistrat cresteri in numarul de pacienti de sex masculin anul acesta. Astfel, se estimeaza ca anul acesta vor exista in cadrul clinicii cu 10-15% mai multi pacienti de sex masculin care apeleaza la serviciile de chirurgie plastica, spune pentru Daily Business Radu Voicu, medic primar in cadrul acestei clinici.
In topul preferintelor pentru barbatii romani care apeleaza la serviciile clinicilor mai sus mentionate se afla rinoplastia (remodelarea nasului), liposuctia, lipoaspiratia, otoplastia (corectarea formei urechilor) si botox (blocarea impulsurilor nervilor care actioneaza muschii ce cauzeaza riduri, prin intermediul unor substante injectate).
Preturile variaza pentru fiecare tip de interventie: daca o sedinta de peeling (tratarea ridurilor, petelor, sau arsurilor de soare, prin folosirea unei solutii chimica care indeparteaza straturile superficiale ale pielii) costa circa 200 de euro, o operatie de rinoplastie poate ajunge la 1.500 de euro iar o liposuctie poate ajunge pana la 2.000 de euro. Aceste preturi sunt stabilite in general in cadrul consultatiilor.
In general, barbatii care apeleaza la chirurgia estetica au varste cuprinse intre 25 si 55 de ani, sunt activi, au o dorinta mare de informare si un venit mediu sau peste mediu, iar majoritatea au calatorit cel putin o data in strainatate.
Spre deosebire de femei, barbatii care doresc sa fie supusi unei interventii de acest tip au consultatii cu mai multe clinici inainte de a lua o hotarare, spune Bancila.
De altfel, tendinta barbatilor de a apela tot mai mult la serviciile clinicilor estetice este observata si pe pietele dezvoltate. In Statele Unite, numarul barbatilor care opteaza pentru interventii estetice minore a crescut cu 44% din anul 2000 pana in 2005, conform unui studiu realizat de Societatea Americana a Chirurgilor Plastici si comentat de revista Forbes.
Cele mai populare proceduri de cosmetica si de chirurgie estetica la care apeleaza reprezentantii sexului tare din SUA sunt Botox, microdermabraziunea (indepartarea celulelor moarte ale pielii fetei cu ajutorul unor cristale de siliciu prin abraziune si aspiratie) si indepartarea parului cu laserul.
Numai procedurile Botox au crescut cu 233% din 2000 pana in 2005, ajungandu-se la un numar de peste 300.000 de operatii realizate in SUA.
Procedurile de microdermabraziune au crescut si ele cu 134% in 2005 fata de anul 2000. Microdermabraziunea pentru barbati nu este inca foarte populara la noi in tara, conform specialistilor. Clinica Bendis Medical, de exemplu, nu o practica, fiind considerata o tehnica ce tine de domeniul cosmeticii, explica Voicu.
Si barbatii nord-americani apeleaza la rinoplastie sau la liposuctie. Numarul operatiilor de liposuctie pentru barbati in SUA a crescut cu 10% din 2004 pana in 2005, desi din anul 2000 pana in 2005 s-a inregistrat o scadere de 31% in numarul cazurilor de operatie de acest gen, conform datelor preluate de la Societatea Americana a Chirurgilor Plastici.
Aceasta procedura se aplica mai ales pentru zona inferioara a spatelui, zona coastelor superioare si abdomen, spune Dr. Richard D’Amico, presedintele organizatiei si chirurg plastician privat in New Jersey.
Medicii chirurgi din SUA au devenit mult mai stapani pe tehnica Botox in sensul ca pacientii care sufera astfel de proceduri arata mai natural, fara a parea „inghetati”, este de parere dr. David McDaniel, directorul Institutului de Cercetare Anti-Imbatranire din Virginia, citat de Forbes.
Un pacient caruia i s-a aplicat Botox ar trebui sa aiba aspectul unui om care se ingrijeste prin alimentatie si mod de viata, fara a parea ca are muschii fetei paralizati, comenteaza McDaniel.
Cert este ca, inclusiv in Romania, tot mai multi pacienti sunt dispusi sa parieze pe priceperea chirurgilor plasticieni. Bani, dar mai ales propria infatisare.