Restarantul Vapiano, deschis pe 26 februarie in Bucuresti, in incinta cladirii de birouri Anchor Plaza Office Building printr-o investitie de 1,2 mil. euro este primul restaurant din portofoliul RTC si reprezinta o franciza a lantului german Vapiano. Cifra de afaceri estimata pentru primul an de functionare este de 1,5 mil. euro. Divizia Sebra mai detine si franciza pentru cafenelele Cup&Cino.
DB: Ce fel de afaceri credeti ca vor functiona bine in aceasta perioada de criza?
SV: Exista afaceri care functioneaza si in perioade de criza. Sa nu uitam de firmele de recuperari de creante, care o duc acum foarte bine, deoarece toata lumea intarzie platile si toti au nevoie de cash si atunci trebuie o presiune foarte mare sa-ti incasezi banii, iar acest fel de firme stiu sa o faca. Exista business-uri in continuare care vor functiona, poate nu cu aceleasi rate de crestere ca in anii trecuti, insa vor merge bine.
Spre exemplu, eu care ajung acasa seara si vreau sa stau o ora cu copilul meu, nu pot sa ma apuc si de gatit, asa ca ies in oras sa iau masa. Poate ca renunt la o masina, renunt la un concediu mai scump. Nu cred ca industria ospitalitatii va fi asa de afectata. Nu vor mai fi aceleasi ritmuri de crestere, insa nu va fi afectata la fel ca industria auto sau de real estate.
DB: Ce calitati manageriale ar trebui sa aiba o afacere pentru a functiona bine in conditiile actuale economice?
SV: Probabil sa nu fie in industria auto sau real estate. Este destul de complicat. Cel putin daca in momentul actual as avea cash as mai astepta, nu as face nicio achizitie cel putin pana in vara, pentru ca nu mi-e clar daca actuala criza continua sa se adanceasca.
DB: Cum credeti ca se va schimba comportamentul consumatorului din restaurante?
SV: Este clar ca va fi o micsorare a numarului de iesiri. Daca inainte o persoana manca de trei ori pe saptamana, acum poate o face de doua ori.
DB: Planurile de viitor sunt de a deschide doua astfel de restaurante pe an. Urmatorul va fi tot in Bucuresti?
SV: Eu as vrea sa fie tot in Bucuresti. Deschiderea unui restaurant in provincie inseamna niste cheltuieli suplimentare cu deplasarile, training-uri. Este mai putin controlabil, plus echipele de constructii ar fi mai usor de monitorizat in Capitala. As vrea ca urmatorul sa fie tot in Bucuresti, probabil undeva prin estul orasului, iar odata ce vom asigura volumul si un cash-flow necesar, vom face si o prima incercare in provincie.
DB: In cat timp credeti ca veti recupera investitia in aceasta prima unitate?
SV: In mod normal ar trebui sa o recuperam undeva in 2-3 ani. Initial ne gandeam la 2, insa acum cred ca in 3 ani.
DB: Ce cifra de afaceri estimati pentru al doilea an de functionare a acestei unitati si care a fost costul obtinerii francizei?
SV: Pentru cel de-al doilea an ar trebui sa depasim 2 milioane de euro, iar in costurile francizei sunt confidentiale, pentru ca difera de la tara la tara si daca eu spun cifrele, poate fi un punct de negociere pentru altii.
DB: In Republica Moldova, unde ati obtinut de asemenea franciza sa deschideti aceste restaurante, cand estimati ca veti intra?
SV: Estimam ca vom ajunge acolo prin 2011.
DB: Care este investitia medie intr-o unitate Vapiano?
SV: Investitia medie este de 1,5 mil. euro, pentru ca suprafata medie pentru un astfel de restaurant este de 600 metri patrati.
DB: Ati declarat ca la investitia in restaurant a contribuit si banca Unicredit Tiriac. Care a fost procentul din total acoperit de banca?
SV: Banca a acoperit 75% din totalul investitie de 1,2 milioane euro.
DB: Pentru urmatoarele deschideri veti colabora tot cu aceasta banca?
SV: Da.
DB: Urmatoarele unitati se vor deschide tot in cladiri de birouri?
SV: Probabil ca tot in astfel de zone. Insa indiferent de zona unde deschidem, trebuie sa avem trafic tot timpul zilei. Daca vanzarile de la pranz sunt acoperite de oamenii de business care lucreaza in zona respectiva, si seara trebuie sa inregistram venituri.