Rusia a blocat importul de vin din Republica Moldova ca replica la introducerea de catre Chisinau a unui nou regim vamal la frontiera moldo-ucraineana, pentru a bloca fluxurile de contrabanda ale regiunii transnistrene.
Motivul formal pretextat de Moscova in 2006 a fost ca vinurile moldovenesti ar fi de o calitate proasta si ar prezinta un pericol pentru sanatatea populatiei din Federatia Rusa.
Primul lot de 22.000 sticle de divinuri (coniacuri) moldovenesti a ajuns la Moscova inca din 30 octombrie si urmeaza sa apara in viitorul apropiat in reteaua comerciala, a afirmat Iurie Dranga, directorul comercial al companiei Calarasi Divin, citat de NewsIn.
Alte trei vagoane cu 150.000 de sticle de sampanie moldoveneasca produsa la combinatul Vismos a plecat joi spre Rusia, a anuntat Valeriu Mironescu, directorul Agentiei Agroindustriale Moldova-Vin.
Calitatea acestora va fi testata mai intai la vama rusa si abia dupa aceea sampania va ajunge pe masa de revelion a consumatorilor rusi.
Producatorii moldoveni de vinuri spera ca in 2008 vor restabili nivelul de 75% din volumul livrarilor de produse vinicole catre Federatia Rusa, inregistrat in 2005, cand au livrat pe aceasta piata 200 milioane de sticle.
Expertii economici independenti de la Chisinau afirma ca Republica Moldova va reusi sa ocupe pe piata vinicola rusa o cota nu mai mare de 10%, in timp ce agentia agroindustriala Moldova-Vin estimeaza ca aceasta cota va fi de 30%.
Pierderile de pe urma sistarii exporturilor de vinuri spre Rusia s-au ridicat la 200 milioane de dolari. In primele 10 luni ale acestui an, din cauza embargoului rus, industria Republicii Moldova a inregistrat o diminuare cu 39% a volumului productiei industriale la intreprinderile vinicole.
Dupa ce nu au putut exporta in Rusia, agentii economici moldoveni si-au redirectionat exportul productiei vinicole spre alte 50 de tari. In primele noua luni ale acestui an, aceste exporturi au crescut cu 61%, potrivit datelor agentiei Moldova-Vin.