- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Rețeta autentică de cozonac de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Ce ingrediente se foloseau pe vremuri

15 Dec, 11:00 • Bruma Loredana
Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor încă de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Primele rețete de cozonac sunt scrise în cărțile de bucate din Moldova și Țara Românească încă din prima jumătate a secolului XIX-lea.
Rețeta autentică de cozonac de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Ce ingrediente se foloseau pe vremuri

Rețeta autentică de cozonac de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. În acea perioadă, cozonacii erau simpli, fără umpluturi bogate. Aluatul era pufos aromat și bogat în ouă și unt.

Rețeta autentică de cozonac. Uite cum se făcea pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza

Se foloseau următoarele ingrediente: 1,8 kg de făină cernută fin, 170 de grame de drojdie proaspătă, 350 grame de unt proaspăt, 1,25 kg de făină suplimentară, un pahar de smântână dulce, 115 grame de zahăr fin, un praf de sare fină, 36 de ouă, unt pentru frământare și ungere.

Citește și Rețeta cu care Gina Pistol l-a cucerit pe Smiley. Artistul este înnebunit: „Îi place atât de mult încât ar mânca în fiecare zi”

Opțional se poate adăuga și bucăți de cașcaval sau alte ingrediente pentru textură.

Mod de preparare

Începem să pregătim aluatul. Se amestecă drojdia cu puțină făină și apă caldă pentru a obține un aluat moale, care se lasă la dospit într-un loc cald.

Frământarea aluatului principal. Pe o masă presărată cu făină, se formează o adâncitură (fântână) în mijlocul făinii. Adăugăm smântâna, zahărul, sarea, ouăle și untul, frământând energic până se obține un aluat moale și neted. Se combină cu plămădeala dospită, frământând din nou pentru omogenizare.

Dospirea: Se pune aluatul într-un vas mare de lut, uns cu unt, și se acoperă cu o pânză curată. Se lasă la dospit aproximativ 12 ore într-un loc temperat, nici prea cald, nici prea rece.

După dospire, aluatul se frământă din nou și se întinde de câteva ori pentru a obține o textură fină. Se modelează în forme de cozonac. Aluatul se poate împărți în boți mari, fiecare fiind uns cu gălbenuș de ou pentru a obține o crustă aurie, potrivit click.ro. 

Coacerea: Cozonacii se coc în cutii speciale de lemn sau de metal (cutii de macava), unse cu unt. Cuptorul trebuie să aibă o temperatură potrivită pentru o coacere uniformă.
Rezultatul final:Cozonacul avea o crustă aurie, o textură aerată și un gust bogat, cu note fine de smântână și unt.

Citește și Rețetă de tocăniță turcească de post. Aromele orientale îți vor purta papilele gustative într-un carusel gastronomic

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Trucuri care te ajută să plătești mai puțin la facturile de gaze, în 2024. Uite ce trebuie să faci la centrală pentru un consum mic
Trucuri care te ajută să plătești mai puțin la facturile de gaze, în 2024. Uite ce trebuie să ...
Bogătașii lumii se mută în enclave de lux din Africa. Oazele de opulență înconjurate de sărăcie extremă
Bogătașii lumii se mută în enclave de lux din Africa. Oazele de opulență înconjurate de sărăcie ...
Ce program vor avea magazinele de Crăciun și de Revelion 2024. Când vor fi deschise Lidl, Kaufland, Carrefour și Auchan
Ce program vor avea magazinele de Crăciun și de Revelion 2024. Când vor fi deschise Lidl, Kaufland, ...
Două zodii vor trăi un miracol înainte de Ajunul Crăciunului. Destinul le pregătește o surpriză uimitoare
Două zodii vor trăi un miracol înainte de Ajunul Crăciunului. Destinul le pregătește o surpriză ...
Mămăliga îngrășă mai puțin decât pâinea? Specialiștii au dezvăluit câte calorii au, de fapt, cele două
Mămăliga îngrășă mai puțin decât pâinea? Specialiștii au dezvăluit câte calorii au, de fapt, ...
Cum s-au scumpit poliţele RCA, deşi preţul este plafonat. Românii plătesc cu până la 30% mai mult decât anul trecut
Cum s-au scumpit poliţele RCA, deşi preţul este plafonat. Românii plătesc cu până la 30% mai mult ...
Cum îți dai seama dacă ai alergie la brad. Studiul din 2011 spune ce trebuie să faci înainte de împodobire, ca să nu ajungi la spital
Cum îți dai seama dacă ai alergie la brad. Studiul din 2011 spune ce trebuie să faci înainte de ...
Secretul din farfurie! Ingredientul care transformă piftia într-o adevărată delicatesă
Secretul din farfurie! Ingredientul care transformă piftia într-o adevărată delicatesă
Japonezii au venit să repare tezaurul românesc! Au rămas uimiți de comoara din Maramureș
Japonezii au venit să repare tezaurul românesc! Au rămas uimiți de comoara din Maramureș
Fenomenul Netflix care a cucerit lumea. Serialul despre care criticii spun că este o capodoperă
Fenomenul Netflix care a cucerit lumea. Serialul despre care criticii spun că este o capodoperă
Locul din Europa unde se află „orașul de 5 minute”. Aici, nici nu ai nevoie de mașină, pentru că distanțele sunt foarte mici
Locul din Europa unde se află „orașul de 5 minute”. Aici, nici nu ai nevoie de mașină, ...
Cât costă o noapte de cazare la Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac
Cât costă o noapte de cazare la Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac
BBC acuză Apple. Știri false generate de AI și atribuite greșit platformei
BBC acuză Apple. Știri false generate de AI și atribuite greșit platformei
Descoperă magia Crăciunului în București. Topul locurilor „instagramabile” din Capitală
Descoperă magia Crăciunului în București. Topul locurilor „instagramabile” din Capitală
Denisa Tănase (ex-Bambi), milionară din parfumuri. Două supermașini cumpărate dintr-un foc
Denisa Tănase (ex-Bambi), milionară din parfumuri. Două supermașini cumpărate dintr-un foc
Răzvan, adolescentul de 17 ani, găsit după patru zile de căutări intense!
Răzvan, adolescentul de 17 ani, găsit după patru zile de căutări intense!