Cifrele pe intreg anul 2009 iau in calcul datele pe primele 9 luni si estimari ale Initiative Media pentru ultimele trei luni.
[img=405][/img]
„TV-ul a fost mai castigat, pentru ca este mai ‘cost – efficient’ decat oricare alt mediu, chiar si decat online-ul. Pretul pe mia de oameni pe TV este mai mic decat pe Internet”, considera realizatorii Media Fact Book.
Dupa un 2008 „in forta”, cu o crestere de 70% fata de 2007, anul de recesiune 2009 ar putea provoca o descrestere de 15%-20% a investitiilor in online. Nisa online/cinema totalizeaza investitii nete de 13 milioane euro anul acesta, fata de 16 milioane euro in 2008, conform sursei citate. Astfel, online-ul are cea mai mica scadere dintre toate mediile de advertising.
„Nu ne asteptam ca criza sa loveasca atat de tare, incat sa scada si digitalul”, afirma reprezentantii Initiative.
Mai ales ca, in anii anteriori crizei, cand bugetele nu erau o problema, investitiile pe online veneau cumva complementar, in mixul de media. Internetul era „cireasa” media, pe care si-o doreau cu totii. „E normal ca advertiserii sa-si optimizeze bugetele acolo unde audienta e mai mare. Puterea de cumparare a scazut, oamenii nu mai dau bani pe reviste, ziare, isi iau informatia rapid si ieftin”, explica specialistii Initiative, referindu-se la TV si online.
Totusi, subliniaza acestia, 2009 a fost cel mai prost an din istorie, pentru toata media. Inclusiv investitiile pe TV au scazut cu pana la 70% in primul trimestru: „Abia daca vedeam 2-3 campanii pe TV in ianuarie-februarie”.
Piata neta de media va scadea, pana la finalul anului, cu circa 35%-38%, fata de 2008, iar valorile de anul trecut vor putea fi atinse din nou peste circa 2 ani, sustin reprezentantii Initiative.
Printul inregistreaza cea mai acuta descrestere fata de anul trecut
Investitiile nete in publicitatea pe print vor scadea anul acesta cu peste 50%, pana la circa 40 milioane euro. Motivul descresterii e mai putin criza, cat viteza si perisabilitatea informatiei.
„Ziarul e menit sa piarda batalia cu timpul, asa cum e el facut acum. Informatia tiparita la pranz e dezmintita, intoarsa si dezbatuta pe TV, pana apare ziarul la chisosc. Opiniile si comentariile apar pe TV, iar stirile scurte, esentiale, ies mai intai pe online. Se va naste inclusiv un curent de opinie online. Vorbim de democratia online-ului”, sustin oficialii Initiative.
[quote=Initiative Media]Ziarul e menit sa piarda batalia cu timpul[/quote]
Tirajele in scadere si permanenta inserturilor in politica de marketing sunt puncte nevralgice in relatia cu advertiserul.
„Advertiserul se intreaba foarte serios daca merita sa investeasca intr-un mediu cumparat doar pentru cartea sau deodorantul cu care vine la pachet. Pentru ca nu stie daca ziarul este cumparat pentru continut”, explica reprezentantii Initiative.
Si totusi, printul mai are o sansa, cel putin tabloidele, ziarele sportive si publicatiile financiare.
„Tabloidele vor fi mereu citite, iar FMCG-ul va fi prezent in ele. Bankingul, auto, telecomul vor fi mereu clienti fideli ai presei scrise. De altfel, sunt industrii care si-au retras investitiile de pe online- tocmai din cauza vitezei informatiei digitale, cititorul online nu va deschide un banner decat daca este direct interesat de o oferta – si care raman in print, unde au parte de un mediu care permite informatiei sa fie aprofundata”, afirma realizatorii Media Fact Book.
Outdoor-ul este mediul care a inregistrat a doua cea mai mare scadere a investitiilor cu advertisingul, dupa print, de circa 40%.
[quote=Initiative Media]Advertiserul se intreaba foarte serios daca merita sa investeasca intr-un mediu cumparat doar pentru cartea sau deodorantul cu care vine la pachet[/quote]
„Outdoorul a scazut pentru ca este un mediu haotic, nereglementat si nemasurat. Panourile sunt aproape goale intre campaniile electorale”, afirma specialistii Iniatiative.
Investitiile in outdoor se cifreaza la 44 milioane euro in 2009, fata de 70 milioane euro anul precedent.
Radioul va atrage bugete nete de 25 milioane euro anul acesta, in scadere cu 28% fata de 2008.