Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Agentiile de publicitate rasufla usurate: \”Nu ne vom mai confrunta cu o avalansa de licitatii\”

21 Oct, 00:01 • andra.gheorghe
Numarul de licitatii organizate de advertiseri pentru bugete de media a scazut considerabil in 2010 comparativ cu 2009, situatia fiind acum mai aproape de normal, spun publicitarii. Explicatia? Frica de a cheltui a mai trecut, bugetele s-au stabilizat, iar clientii cauta relatii cat mai durabile cu agentiile.
Agentiile de publicitate rasufla usurate: \Nu ne vom mai confrunta cu o avalansa de licitatii\

Anul trecut, piata de marketing s-a comprimat drastic si pe acest fond advertiserii au simtit nevoia sa organizeze licitatii pentru mai toate proiectele, indiferent de dimensiunile lor. Acestia au cautat, mai mult ca niciodata, raportul optim calitate-pret pentru investitiile lor, spune Steve Dallas, managing directorul agentiei Initiative Media.

Numarul pitch-urilor a scazut cu aproximativ 30% in 2010 fata de cel din 2009 anul record in materie de pitch-uri sau schimbari de agentie, sustine si Bogdan Prajisteanu, seful Mediaedge:cia (MEC) Romania.

Anul acesta, panica generata de criza din 2009 s-a temperat, chiar daca situatia economica nu este pe roze, iar boom-ul pe care publicitatea l-a cunoscut in 2007-2009 se va mai lasa probabil inca mult timp asteptat.

Dupa scaderile de bugete operate anul trecut, unele chiar injumatatite, si valul de deprecieri din 2010, advertiserii dau semne de stabilizare pentru 2011. Este un motiv in plus pentru dezvoltarea unei relatii durabile cu agentiile de media, care le poate asigura, mai departe, negocieri eficiente cu furnizorul.

„Piata de advertising a scazut mult la capitolul preturi. Tocmai de aceea, momentul de fata este unul extrem de oportun pentru advertiserii care doresc sa investeasca”, sustine Steve Dallas.

„Ne asteptam ca cei din zone precum FMCG (bunuri de consum) si telecom sa cheltuiasca bugete similare si anul viitor. Suntem optimisti si in ceea ce priveste clientii din zone precum auto si servicii financiare, care au suferit taieri semnificative de buget anul acesta si de la care asteptam un reviriment la nivelul investitiilor in media”, mai spune reprezentantul Initiative Media.

Pentru unii advertiseri, organizarea de licitatii este o procedura standard care se aplica in mod obligatoriu o data la 2-3 ani, in timp ce pentru altii organizarea licitatiilor tine mai mult de context, nevoi punctuale, dorinta de schimbare sau alte motive mai mult sau mai putin subiective.

„Este greu de facut o prognoza pentru anul viitor, insa cu certitudine nu ne vom mai confrunta cu avalansa de licitatii din 2009”, conchide Dallas.

Prajisteanu este ceva mai sceptic si nu exclude o usoara crestere a numarului licitatiilor si in 2011, insa nu la nivelul anului trecut.

„n 2011 estimez ca numarul de licitatii poate sa creasca usor fata de acest an avand in vedere incertitudinea care planeaza asupra rezultatelor macro economice precum si scaderea accentuata a consumului care a inceput sa se manifeste si la produsele de larg consum, inclusiv mancare si bauturi”, explica Bogdan Prajisteanu.

Anul 2009 a fost cel in care impactul crizei economice s-a simtit foarte puternic in media, scaderile de bugete fiind foarte mari fata de 2008, afirma Vera Gavrila, client service director al agentiei Media Concept Store.

„Din acest motiv, majoritatea clientilor care au dorit sa profite de aceasta conjunctura au initiat pitch-uri (licitatii – n.r.) in 2009. In 2010 s-a trecut la consolidarea parteneriatelor intre clienti si agentiile de media, pentru a eficientiza orice relatie de colaborare. Trecem in continuare printr-o perioada dificila, cand pentru orice business, suportul colaboratorilor si increderea in ei sunt foarte importante”, sustine Gavrila.

Pitch-uri au fost si in 2010 si vor fi si in 2011, dar in limitele firesti, atat timp cat nu vor mai exista factori care sa disturbe substantial situatia economica, adauga aceasta.

Au existat si anul acesta, si vor aparea inclusiv in 2011 advertiseri dispusi sa liciteze la foc automat, insa nu din liga „mare”, a multinationalelor, ci din zona companiilor mici si mijlocii, potrivit Ilenei Tomescu, managing partnerul Brand Connection.

„In ceea ce priveste advertiserii de marime medie si mica, anul acesta ne-am confruntat cu un fenomen de erodare a loialitatii fata de agentiile de media partenere”, a declarat Tomescu.

„2010 a fost un an al licitatiilor in care, din pacate, diferentiatorul a fost pretul si nu neaparat calitatea. Presiunea a fost foarte mare in aceasta zona a preturilor si cred ca, din pacate, aceasta tendinta va continua si in 2011 in cazul acestor categorii de advertiseri”, a mai spus aceasta.

In 2009, piata locala de publicitate s-a cifrat la 339 milioane euro, in scadere cu 37% fata de anul anterior. Estimarile pe 2010 indica un nou val de depreciere, situat la o medie de 10-15% fata de 2009.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să iei micul dejun la restaurantul lui Dani Oțil. Prețurile NESIMȚITE practicate de prezentator în localul din nordul Capitalei
Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să iei micul dejun la restaurantul lui Dani Oțil. ...
Noua escrocherie care te poate lăsa fără bani în cont. Hackerii folosesc aplicația WhatsApp
Noua escrocherie care te poate lăsa fără bani în cont. Hackerii folosesc aplicația WhatsApp
Prețuri sunt la restaurantul lui Mircea Dinescu din Centrul Vechi. Cât costă o salată de boeuf
Prețuri sunt la restaurantul lui Mircea Dinescu din Centrul Vechi. Cât costă o salată de boeuf
Isterie pe internet. Bărbatul care a ucis doi cățeluși cu bâta și-a primit pedeapsa: arest la domiciliu
Isterie pe internet. Bărbatul care a ucis doi cățeluși cu bâta și-a primit pedeapsa: arest la domiciliu
Ce se schimbă în noul model de remunerare a profesorilor. Ministrul Educației, Daniel David: “Discutăm, în primul rând, de venituri diferențiate”
Ce se schimbă în noul model de remunerare a profesorilor. Ministrul Educației, Daniel David: “Discutăm, ...
Vouchere de 15.000 de lei pentru femeile singure și cupluri. Ministerul Muncii a dat undă verde pentru derularea programului
Vouchere de 15.000 de lei pentru femeile singure și cupluri. Ministerul Muncii a dat undă verde pentru ...
Se schimbă regulile pentru utilizatorii Google. Compania vrea să le ia banii utilizatorilor fără să îi mai întrebe înainte
Se schimbă regulile pentru utilizatorii Google. Compania vrea să le ia banii utilizatorilor fără ...
CFR Călători suplimentează trenurile de 1 Mai spre litoral
CFR Călători suplimentează trenurile de 1 Mai spre litoral
Horoscop 25 aprilie 2025. Luna în Berbec aduce tensiuni și teste în relații. Previziuni complete pentru toate zodiile
Horoscop 25 aprilie 2025. Luna în Berbec aduce tensiuni și teste în relații. Previziuni complete ...
Cine sunt românii care vor mai beneficia de ajutor de la stat pentru plata facturilor la energie de la 1 iulie. Anunțul făcut de ministrul Energiei
Cine sunt românii care vor mai beneficia de ajutor de la stat pentru plata facturilor la energie de ...
Doliu Național în România în memoria Papei Francisc. Marcel Ciolacu: ”Prezența sa a fost o binecuvântare pentru întreaga umanitate”
Doliu Național în România în memoria Papei Francisc. Marcel Ciolacu: ”Prezența sa a fost o binecuvântare ...
Ciolacu anunță o investiție importantă în România. Se deschide cea mai mare fabrică de profil din Europa
Ciolacu anunță o investiție importantă în România. Se deschide cea mai mare fabrică de profil ...
Prognoza meteo 25 aprilie. Cum va fi vremea în următoarele zile
Prognoza meteo 25 aprilie. Cum va fi vremea în următoarele zile
Viitorul construcțiilor se scrie la INNOCONSTRUCT 2025
Viitorul construcțiilor se scrie la INNOCONSTRUCT 2025
Sondaj Sociopol. George Simion și Victor Ponta rămân preferații românilor pentru scaunul de la Cotroceni. Pe ce loc se află Crin Antonescu și Nicușor Dan
Sondaj Sociopol. George Simion și Victor Ponta rămân preferații românilor pentru scaunul de la Cotroceni. ...
Câți bani avea Papa Francisc când a murit. Ce averea a lăsat Suveranul Pontif
Câți bani avea Papa Francisc când a murit. Ce averea a lăsat Suveranul Pontif
Călin Georgescu rămâne sub control judiciar. Ce nu are voie să facă în perioada alegerilor prezidențiale
Călin Georgescu rămâne sub control judiciar. Ce nu are voie să facă în perioada alegerilor prezidențiale
Prețul cazărilor din Roma a explodat după moartea Papei Francisc. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare
Prețul cazărilor din Roma a explodat după moartea Papei Francisc. Cât a ajuns să coste o noapte ...