- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Aneta Bogdan: Pionieratul branding-ului in Romania permite celor curajosi experiente unice

22 Sep, 00:01 • andra.gheorghe
Aneta Bogdan, managing partner al Brandient, una dintre cele mai apreciate agentii locale care ofera servicii de branding, a vorbit pentru DailyBusiness.ro despre minusurile si plusurile acestei industrii, cum se masoara eficienta si performanta in branding, cine si de ce are nevoie de servicii de brand, si de ce ar fi bineveniti jucatorii internationali in Romania.
Aneta Bogdan: Pionieratul branding-ului in Romania permite celor curajosi experiente unice

DailyBusiness

: La ce valoare estimati piata locala de branding, si ce fel de jucatori si-o disputa?
Aneta Bogdan: Piata serviciilor de branding specializat in Romania este inca foarte mica valoric, nu mai mult de 5 milioane euro, impartite intre firme de branding, design advertising, si freelanceri.

DB: In ce directie evolueaza branding-ul local?
AB: Piata este evident in crestere (inclusiv in perioada scursa din 2008), dar baza foarte mica face ca cifrele sa nu fie spectaculoase. Cresterea (n.r. – procentuala) poate fi insa spectaculoasa, 30 – 50%. Partea buna este ca tot mai multe firme mici si mijlocii inteleg utilitatea acestei abordari si apeleaza la specialisti. Data fiind starea de sub-dezvoltare a acestei piete, chiar in ipoteza unei perioade de recesiune economica (desi e greu de spus cat va afecta Romania) piata de branding va continua sa creasca, mai ales ca in astfel de perioade doar firmele cu reputatie puternica pot naviga mai departe.

DB Cine investeste, in prezent, cel mai mult in servicii de brand?
AB: Din experienta noastra, cele mai multe din firmele care investesc semnificativ in branding sunt cele cu caracter antreprenorial si organizatiile mari care trec prin crize de identitate. Primele au o viziune de business mai agresiva si la un moment dat realizeaza cat de mult ii poate ajuta brandingul in expansiunea afacerii.

[quote]Firmele care traiesc in Romania exclusiv din branding se pot numara pe degetele de la mana unui taietor de lemne ghinionist[/quote]
DB: Care sunt beneficiile cele mai importante pe care un branding bine realizat le aduce clientului?
AB: Fie ca este o decizie a fondatorului sau a fondurilor de investitii care au intrat ca actionari, valoarea adaugata prin branding este impresionanta. Si dau ca exemplu companii ca Albalact sau firme in plina expansiune precum Dedeman, Transavia, Novensys, Domo etc. In al doilea rand, organizatii precum CEC Bank realizeaza ca au nevoie de o redefinire a identitatii si de recuperare a prestigiului – iar brandul este punctul central in aceasta cautare. Ambele categorii sunt foarte bine reprezentate in Romania si doar o fractiune infima au apelat la servicii profesioniste de branding – astfel ca potentialul este impresionant.

DB: Cum se raporteaza brandingul din Romania la serviciile din regiune, sau de pe pietele occidentale?
AB: Brandingul local nu poate fi mult mai dezvoltat decat nivelul general al economiei – atat timp cat nu exista o masa critica de clienti, nu vor exista firme puternice de branding. Chiar daca nivelul calitatii designului este mai ridicat in unele tari est-europene (Ungaria, Slovenia) decat in Romania – si acest lucru se vede pe strada sau pe rafturile magazinelor – aceasta se datoreaza mai degraba unei mai bune educatii de design si freelance-rilor, decat unor firme locale.

DB: Care sunt, totusi, avantajele unei industrii mici, cum este brandingul local?
AB: Stadiul de pionierat pe pietele emergente permite celor mai curajosi experiente unice, de exemplu foarte putine firme globale de branding se pot lauda in portofoliul lor cu proiecte precum CEC Bank. De asemenea, un punct forte al acestui stadiu la noi este ca orice client primeste o atentie mai mare in raport cu pretul platit, pe cand o firma mare de branding din Londra va fi mult mai „zgarcita” cu timpul consultantilor si va avea o abordare mult mai ‘industrializata’ a procesului.

[quote]Diferentele de performanta par a nu fi sesizate de comentatorii calificati, jurnalistii de specialitate, spre exemplu, care adesea pun laolalta firme cu un portofoliu impecabil cu „vorbitori” in domeniu[/quote]
DB: Cat de performanti sunt oamenii care fac branding in Romania?
AB: Dincolo de subiectivitate, exista cel putin doua criterii de apreciere a performantei in industria de branding si design. Unul ar fi „peer review”, adica aprecierea celor din interiorul industriei. Un alt criteriu, poate cel mai important, este greutatea portofoliului de proiecte realizate, in sensul importantei, vizibilitatii si longevitatii acestora. Un proces de branding reusit inseamna valoare semnificativa pentru afacerea clientului, iar aceasta reusita atrage in continuare alti clienti de calibru.

DB: Se poate face, la ora actuala, o distinctie intre companiile mai mult sau mai putin valoroase din industrie?
AB: Din nefericire, diferentele de performanta par a nu fi sesizate de comentatorii calificati, jurnalistii de specialitate, spre exemplu, care adesea pun laolalta firme cu un portofoliu impecabil cu „vorbitori” in domeniu. Din fericire, clientii sesizeaza diferentele. Bariera de intrare foarte scazuta, multi fiind convinsi ca nu ai nevoie decat de un calculator ca sa devii designer sau consultant de brand, face la fel de mult rau pe cat bine. Este intr-adevar nevoie de cat mai multi care sa-si incerce fortele, dar lipsa unei recunoasteri a valorii poate sa tina departe adevaratele talente.

DB: Ce relatie poate exista intre agentiile locale de branding si jucatorii internationali?
AB: Nu exista inca jucatori internationali prezenti pe piata de branding din Romania. In afara unor asocieri pe anumite proiecte, a unor abordari si proiecte sporadice si a unei firme est europene care ne anunta acum cateva luni ca intra pe piata, marii jucatori internationali au jucat in deplasare pana acum. Din nou, este vorba de un efect al masei critice de clienti. Evolutia este insa in sensul cresterii pietei, astfel ca ne putem astepta la o prezenta mai accentuata din partea acestora. Pentru o firma puternica locala, aceasta ar fi cel mai bun lucru care s-ar putea intampla, pentru ca acesti concurenti ar prelua din povara educatiei si destelenirii pietei, iar pe de alta ar seta un standard de livrare si de pret mai adecvat.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor pentru „Spiderman: Homecoming”
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor ...
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină alimentele dăunătoare din școli!
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină ...
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre rezervele de gaze naturale: „România are suficiente stocuri pentru a trece iarna”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre rezervele de gaze naturale: „România are suficiente ...
Zi crucială pentru viitorul României! Guvernul decide azi: Când vom merge la urne pentru primul tur al prezidențialelor?
Zi crucială pentru viitorul României! Guvernul decide azi: Când vom merge la urne pentru primul tur ...
Au fost instalate primele camere mobile pe drumurile din România. Șoferii care nu respectă regulile vor primi amenzile direct acasă
Au fost instalate primele camere mobile pe drumurile din România. Șoferii care nu respectă regulile ...
Ministrul Finanțelor anunță concedieri masive la stat: ”Bugetarii își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat’
Ministrul Finanțelor anunță concedieri masive la stat: ”Bugetarii își pot găsi cu siguranță ...
Putin șochează România! Decizia care va afecta direct țara noastră, anunțul oficial venit de la Kremlin
Putin șochează România! Decizia care va afecta direct țara noastră, anunțul oficial venit de la ...
Nou pod peste Dunăre între România și Bulgaria. Când încep lucrările și când va fi gata
Nou pod peste Dunăre între România și Bulgaria. Când încep lucrările și când va fi gata
Numărul de kilometri de cale ferată modernizată după Revoluție, la jumătate față de cel al autostrăzilor: 630 km în 35 de ani
Numărul de kilometri de cale ferată modernizată după Revoluție, la jumătate față de cel al autostrăzilor: ...
Un nepalez a dezvăluit ce salariu câștigă în România, în 2025. Nu plătește cazare și mâncare, așa că trimite aproape toți banii acasă
Un nepalez a dezvăluit ce salariu câștigă în România, în 2025. Nu plătește cazare și mâncare, ...
Top 10 al celor mai așteptate lansări de telefoane din 2025. Ce preț și ce caracteristici vor avea
Top 10 al celor mai așteptate lansări de telefoane din 2025. Ce preț și ce caracteristici vor avea
Ajutor de deces 2025. Creștere a sumei pentru înmormântare în România! Cât vei primi
Ajutor de deces 2025. Creștere a sumei pentru înmormântare în România! Cât vei primi