„In cadrul unor discutii extrem de tensionate, legate de managementul si activitatea editoriala a trustului Realitatea Media, domnul Sorin Ovidiu Vintu si asociatii sai au insistat sa schimbam conditiile contractului de management si sa semnam un act aditional care sa le permita exercitarea de ingerinte in activitatea editoriala”, se arata in comunicatul Asesoft International SA.
„A fost realmente surprinzator pentru noi sa constatam ca, in absenta unor rezultate in cadrul discutiilor, domnul Sorin Ovidiu Vintu si asociatii sai au decis sa utilizeze metode profund imorale si total in fata legii, precum: santajul si amenintarea”, se mai arata in documentul Asesoft, citat de Mediafax.
Potrivit comunicatului, membrii CA al Asesoft au inteles ca au de-a face „cu un grup mafiot, coordonat de Sorin Ovidiu Vintu, care este implicat in activitati de crima organizata (spalare de bani, escrocherie, santaj, utilizarea sau amenintarea cu utilizarea violentei fizice etc.)”.
Totodata, CA al Asesoft anunta ca va apela „la toate mijloacele legale necesare” pentru a conserva investitia realizata la Realitatea Media – in valoare de peste 10 milioane euro – si va solicita institutiilor statului „protejarea vietii si integritatii fizice a membrilor CA si a familiilor acestora”.
„Reiteram ceea ce am precizat si cu prilejul discutiilor cu Sorin Ovidiu Vintu si anume ca orice litigiu privind contractul de management poate fi rezolvat fie prin negocieri, fie in instanta, insa in niciun caz in stil mafiot, asa cum doreste domnia sa. Ca reactie la amenintarile ce ne-au fost adresate, am decis sa depunem plangeri penale impotriva domnului Sorin Ovidiu Vintu si a asociatilor sai”, se mai spune in comunicatul CA al Asesoft.
In plus, Asesoft atrage atentia lui Sorin Ovidiu Vintu si asociatilor sai „sa inceteze presiunile la adresa jurnalistilor de la Realitatea Media, intrucat controlul editorial pe care doresc sa-l impuna este lipsit de legitimitate si afecteaza credibilitatea trustului”.
„Toate actiunile persoanelor desemnate de SC Asesoft International SA pentru derularea contractului de management (incheiat cu Realitatea Media SA, n.r.) au avut ca obiective: evitarea suspendarii licentei (licenta audiovizuala a Realitatea TV, n.r.), plata taxelor datorate bugetului de stat, achitarea salariilor catre jurnalisti (incepand cu luna martie 2010) si asigurarea unor conditii de lucru decente”, se precizeaza in document.
In comunicat nu se precizeaza numele asociatilor lui Sorin Ovidiu Vintu, impotriva carora vor fi depuse plangeri penale.
Pe de alta parte, Asesoft isi reafirma „angajamentul ferm” fata de finalizarea derularii contractului si consolidarea postului Realitatea TV. „Asesoft a reusit sa modernizeze deja o mare parte din echipamentele tehnice si sa obtina intelegeri favorabile pentru Realitatea Media din partea furnizorilor importanti. Asesoft International SA considera ca jurnalistii sunt responsabili de politica editoriala si nici CA al Realitatea si nici CA al Asesoft nu trebuie sa interfereze cu munca acestora”.
Reactia Asesoft vine dupa ce vineri, tot printr-un comunicat, Consiliul de Administratie al Asesoft a transmis ca pana in prezent a actionat in interesul Realitatea Media, incercand sa protejeze investitia de peste 10 milioane de euro facuta in societatea care detine Realitatea TV si nu s-a implicat in politica editoriala a televiziunii.
Pe de alta parte, joi, Consiliul de Administratie al Realitatea Media a fost convocat pe 5 aprilie pentru a analiza executia contractului de management de catre Asesoft, reprezentata de Sebastian Ghita, „in incercarea de a-l determina pe acesta sa respecte clauzele contractului si, in caz de nereusita, denuntarea acestuia”.
Potrivit unui comunicat al Realitatea Media, postat, joi, pe site-ul realitatea.net, intalnirea CA al Realitatea Media a fost convocata de Sorin Freciu si Dragos Nedelcu, membri ai Consiliului de Administratie.
In comunicatul Realitatea Media se mai spunea ca analiza care se va face contractului de management incheiat cu compania Asesoft se impune din mai multe motive.
„Recent, directorul general al Realitatea Media a formulat plangere penala ca urmare a folosirii unor documente falsificate pentru incheierea contractului de inchiriere de spatiu dintre Asesoft si compania de stat Coresi. O serie de alte decizii manageriale au pus in pericol existenta unor unitati de business din grup. Sub managementul asigurat de Asesoft, s-au inregistrat intarzieri de plata ale unor datorii, inclusiv catre bugetul de stat, fapt care a condus la blocarea conturilor Realitatea Media. Sunt cateva exemple care contureaza o tentativa de sabotare a companiei Realitatea Media”, se spunea in comunicatul Realitatea Media.
Totodata, potrivit documentului, in sedinta din 5 aprilie a Consiliului de Administratie al Realitatea Media va fi discutata si „implicarea agresiva a Asesoft, prin domnul Sebastian Ghita, in strategia editoriala si in grila de programe a postului de televiziune, fapt care a pus in pericol insasi emisia postului”.
„Decizia de a elimina brutal din grila de programe emisiunea „Ora de foc” a incalcat toate regulile industriei TV si a produs televiziunii prejudicii care nu pot fi, inca, evaluate pe de-a-ntregul. Aceeasi implicare agresiva a alterat profund intreg continutul programelor Realitatea TV”, se mai spunea in comunicat.
De asemenea, potrivit comunicatului, in ultimele luni, s-a inregistrat „o abatere grava de la strategia editoriala traditionala a Realitatea TV prin tabloidizarea excesiva”.
„Unul dintre cele mai serioase exemple este desfasurarea concursurilor „Cine e regina?” si „De ce trebuie sa plece Emil Boc?” – concursuri cu premii in bani menite sa atraga audienta facila si care, mai grav, contravin normelor jurnalisticii. Dincolo de abaterea de la aceste cutume profesionale, organizarea celor doua concursuri nu a respectat nici normele CNA, institutie care a sanctionat sever Realitatea TV pentru aceste derapaje”, se spunea in comunicat.
Totodata, prin comunicat se transmitea faptul ca in urma acestor abateri, incepand de joi, directorul editorial Catalin Popa si redactorul-sef al Departamentului de Stiri, Madalina Dulama, sunt schimbati din functie.
„Realitatea TV trebuie sa revina la continutul jurnalistic de calitate care a impus-o pe piata, un mijloc de informare echidistant si corect, o televiziune de stiri care ofera spatii de exprimare in egala masura puterii si opozitiei, oricare ar fi acestea”, se mai spunea in document.
De cealalta parte, Sebastian Ghita, managerul Realitatea TV, a declarat joi pentru Mediafax ca ii este rusine de ceea ce se intampla in prezent la Realitatea TV, precizand ca situatia este dificila, dar spera ca se va rezolva amiabil sau apeland la institutiile statului si la justitie.
Site-uri de media au anuntat duminica trecuta ca Sorin Ovidiu Vantu a incercat sa il scoata din sediul Realitatea pe managerul Sebastian Ghita, in scandal fiind implicati mai multi bodyguarzi.