Cine s-ar fi gândit în urmă cu câteva decenii, că o idee care lua formă într-un garaj, avea să revoluționeze atât de mult lumea? Vorbim atât despre apariția unui calculator, mai cu seama despre disponibilitatea acestora în fiecare locuință din orice colț al lumii. Este aproape imposibil că acum să nu existe un sistem desktop, o tabletă, un laptop sau un telefon care să faciliteze accesul la milioane de informații. Dar asta este posibil tocmai pentru că există internetul, aceasta rețea impresionantă care conectează miliarde de informații printr-o legătură interconectată de computere.
Ce este cel mai impresionant la acest subiect este faptul că oamenii reacționează diferit la ce pot face cu ce au, pentru că în funcție de vârstă, de educație, de experiență, de afinități și ceea ce le place sau nu, oamenii caută anumite locuri. O diferență aparte aici se remarcă între ceea ce preferă să facă femeile și bărbații în mediul online, pentru că în funcție de gen se impun diverse slăbiciuni.
Există mai multe motive pentru care persoanele folosesc, în general, uneltele puse la dispoziție în mediul online. Acum, evident, în funcție de preferințe, de nevoi, cultură, educație sau orice alte considerente, căutările fiecăruia dintre noi arată diferit. Sigur că s-au făcut diverse statistici în acest domeniu, iar concluzia este că femeile se comportă complet diferit față de bărbați, atunci când vine vorba despre mediul online. Poate că în rândul lor nu se va găsi în browser, spre exemplu, jocuri de tip păcănele fără depunere.
Unul dintre studii a concluzionat că printre cele mai multe lucruri pe care bărbații le fac online constă în colectarea de informații. Concret, bărbații aleg internetul ca să verifice vremea, să primească știri, să obțină informații de tip do-it-yourself, să verifice informații despre sport, să obțină informații politice sau financiare. Totodată, aceștia nu se sfiesc nici să facă cercetări legate de locul de muncă, să evaluează un produs/persoană/serviciu, să descarce fișiere sau chiar să urmeze un curs.
Bărbații sunt avizi și după diverse oportunități de distracție, ca o sursă de recreere așa că printre plăcerile lor virtuale se numără și să participe la ligi sportive fantastice, să descarce muzică și videoclipuri, să remixe fișiere și să asculte radio, să descarce diverse programe software, să asculte podcasturi dar mai ales să se joace – fie că este vorba despre participarea la diverse concursuri, să facă pariuri sau să ia parte la diverse jocuri de la cazinourile online.
Nu spunem că deținem adevărul, dar se pare că s-au realizat câteva studii și în ceea ce privește alegerile diferite bazate pe gen și s-au tras câteva concluzii și aici. Concret, există explicații de ce femeile aleg să folosească internetul într-un alt scopul decât o fac bărbații. Și se pare că totul începe, în primul rând prin faptul că totul începe din copilărie. Mai exact, bărbații sunt mai experimentați cu computerele și au atitudine mai diferită față de acestea.
Aceste diferențe de gen în experiențele și atitudinile computerului, precum și masculinizarea culturii computerului pot fi transferate la utilizarea internetului. De fapt, cultura internetului a fost dezvoltată de primii utilizatori ai săi, în primul rând bărbați oameni de știință, matematicieni și hackeri sofisticați din punct de vedere tehnologic. Această cultură poate fi confortabilă și străină pentru femei. Sigur, nu sugerăm că femeile nu ar înțelege despre ce e vorba, ci doar că pot avea o afinitate redusă față de acest subiect și se limitează la o zonă mai puțin solicitantă. Spre exemplu, femeile sunt mai concentrate să comunice, să învețe, să se educe – nu este vorba mai mult despre distracție, ci despre a evolua și a investi în mintea lor.
Într-un prezent care ne solicită din ce în ce mai mult, este destul de greu să ții pasul cu modul în care internetul te solicită, mai ales că mai toate activitățile noastre s-au cam mutat online. Dincolo de provocările care țin de securizarea datelor, de a-ți păstra informațiile securizate, de a nu-ți expune detalii despre viața personală, mai există și dilema – ce pot face pe internet cât să nu simt că pierd timpul?
Că până la urmă ce înseamnă să pierzi timpul? Este atunci când simți că nu ai făcut nimic altceva decât să scrollezi și să nu rămâi cu nimic la final, cam ceea ce facem când suntem pe platformele de socializare. Și asta este general valabil pentru toți dintre noi, bărbați sau femei. Iată câteva propuneri pentru a-ți optimiza timpul petrecut online:
Modul în care internetul a revoluționat lumea este de departe să fie un capitol încheiat. Încă mai sunt o mulțime de surprize rezervate în această zonă și avem mare încredere că în viitor vom fi martorii unor schimbări care vor aduce foarte multe noutăți. Internetul este un aspect aproape omniprezent al vieții moderne și nu a făcut decât să ne ușureze foarte multe activitățile, oferind abilitățile, instrumentele, oportunitățile și beneficiile pe termen lung.