In total, amenzile nu au depasit echivalentul a 10.000 de euro.
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de marti, modul in care posturile de televiziune si radio au difuzat, in perioada 14 – 18 iulie, informatiile despre sinuciderea cantaretei Madalina Manole, informeaza Mediafax.
Membrii CNA au luat in considerare in monitorizarea posturilor de televiziune si radio prezentarea „metodei de sinucidere” in cazul Madalinei Manole, dar si „intruziunea” in viata privata a familiei cantaretei si difuzarea unor imagini neblurate cu baietelul acesteia.
„Eu cred ca cel mai grav aspect este acela de a face cunoscut insecticidul, de a da date despre el. Din pacate, consecinta a fost imediata, au fost tentative de sinucideri”, a spus Ioan Onisei, vicepresedintele CNA.
„Furadanul este foarte grav si insistenta asupra unei familii care nu mai poate sa se protejeze”, a spus si Gelu Trandafir, membru al CNA.
Totodata, Narcisa Iorga, membru al Consiliului, a spus ca incalcari grave ale legislatiei audiovizuale au fost si intruziunea in intimitatea familiei si difuzarea unor imagini cu copilul Madalinei Manole. „Familia a fost in centrul atentiei”, a spus Narcisa Iorga, precizand ca radiodifuzorii au folosit imaginea copilului pentru a atrage audienta.
O parere diferita a avut-o Grigore Zanc, membru al CNA. „Copilul e mai degraba invocat, tocmai pentru a demonstra ca nu se justifica (sinuciderea, n.r.)”, a spus Grigore Zanc.
Cristina Trepcea a propus introducerea in Codul de reglementare a continutului audiovizual a unei prevederi care sa impuna radiodifuzorilor difuzarea unor prezentari strict informative despre sinucideri. „Trebuie sa spunem ca suicidul nu este prezentat decat strict, informativ, fara niciun fel de detalii”, a spus Cristina Trepcea.
„Cum e posibil ca niste televiziuni care au licente la nivel national sa se coboare la un asemenea nivel?”, a spus Christian Mititelu. El a precizat ca membrii CNA ar trebui sa intrebe Institutul National de Medicina Legala, Politia si Procuratura daca au un cod deontologic, facand referire la faptul ca aceste institutii au facut publice informatiile despre insecticidul cu care s-a sinucis Madalina Manole.
Astfel, Antena 1 a primit o amenda de 10.000 de lei, pentru ca a prezentat „tehnici criminale”, respectiv a indicat in mai multe randuri in programele sale denumirea insecticidului cu care s-a sinucis Madalina Manole si cantitatea pe care a baut-o aceasta. Totodata, in opinia membrilor CNA, postul a incalcat dreptul familiei la intimitate si a difuzat neblurata imaginea copilului cantaretei.
In schimb, Antena 3 si Realitatea TV au fost amendate cu cate 7.500 de lei pentru prezentarea tehnicii de sinucidere si pentru intruziunea in viata privata a familiei Madalinei Manole.
Tot pentru prezentarea tehnicilor de sinucidere a fost amendat si postul TVR 1, cu 5.000 de lei. O amenda similara a primit si Kanal D, pentru ca a precizat o singura data denumirea insecticidului, insa postul a incalcat intimitatea familiei si a difuzat imaginea neblurata a copilului Madalinei Manole.
In schimb, postul B1 TV a fost somat public pentru prezentarea tehnicii de sinucidere, iar OTV a fost somat public pentru prezentarea tehnicii de sinucidere si a unor imagini neblurate cu copilul cantaretei.
Totodata, National TV, Prima TV si Pro TV au fost somate public pentru ca au difuzat imaginea neblurata a copilului.
Pe de alta parte, Antena 2 a primit doar o scrisoare de atentionare, pentru ca a mentionat de doua ori denumirea insecticidului, dar nu a mai avut alte incalcari ale legislatiei audiovizuale in relatarea cazului Madalina Manole.
Totodata, CNA a somat public postul de radio Realitatea FM, pentru prezentarea denumirii insecticidului folosit de Madalina Manole si a cantitatii baute de aceasta.
Sanctiunile s-au aplicat in baza art. 15, 2 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia „In intervalul orar 6.00 – 22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care contin: a) detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare”, a art. 44, alin. 1 si 2 din Cod – „Orice persoana are dreptul la respectarea intimitatii in momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabila sau o nenorocire. In cazul situatiilor de suferinta umana, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenta, radiodifuzorii au obligatia de a nu se amesteca nejustificat in viata privata” si a art. 2 si 3 din Cod – „Ori de cate ori copilul este subiect al emisiunilor audiovizuale, radiodifuzorii au obligatia sa respecte principiul interesului superior al acestuia” si „Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale”.
Totodata, in aplicarea amenzilor, CNA a tinut cont de sanctiunile pe care le-au mai avut posturile de televiziune si radio in baza art. 2, 3, 15 si 44 din Cod.
Magdalena Mircea – cunoscuta publicului drept Madalina Manole – s-a sinucis in dimineata de 14 iulie, chiar de ziua ei de nastere. Ea a inghitit un pesticid care, indiferent de cantitatea ingerata, produce decesul in cateva minute.