Si asta in conditiile in care Google a devenit „managerul de reputatie” al unei companii, respectiv informatia, negativa sau pozitiva, ramane indexata mult timp in paginile motorului de cautare, sustine Ioana Manoiu, managing partner GMP PR.
Atat in cazul presei, cat si al PR-ului, consumatorul are cel mai mult de castigat. Pe langa faptul ca digitalizarea face ca informatiile sa ajunga mai usor catre el, i se da totodata posibilitatea de a participa la transformarea produsului sau a serviciului.
Companiile cunosc mai bine nevoile clientilor
Ioana Manoiu sustine ca PR-ul realizat prin intermediul retelelor sociale da posibilitatea companiilor sa isi cunoasca cat mai bine clientii carora li se adreseaza.
„Consumatorii nu mai vor sa-i vina campania de la companii catre el, ci sa fie implicati, sa fie prezenti in viata companiei, astfel ca produsul va fi realizat dupa cerintele sale”, a mai spus Manoiu, dand ca exemplu aparitia primului autoturismului Fiat Mio, realizat in urma unei campanii desfasurate in social-media.
Fiat Mio, masina realizata de internauti
„Fiat Mio este prima masina crowd-sourced, creata de consumatori in urma unei campanii desfasurate in perioada august -decembrie 2009, la care au participat peste 1 milion de persoane, din 120 de tari. Au fost alese 11 idei, transmise companiei care au contribuit la conceperea modelului auto”, a povestit Manoiu.
Tot datorita Internetului, compania afla mult mai multe despre clientii careia i se adreseaza. Potrivit reprezentantei aceleiasi companii de PR, in prezent, nivelul de interactiune cu cosumatorul este unul ridicat, iar prin postarea unui simplu mesaj pe Facebook sau Twitter, pr-istii stiu daca clientul „se afla la birou, in vacanta sau daca are o zi proasta”.
Cheltuieli mici in online
Ca si in cazul presei, unde distribuirea continutului in mediul online necesita cheltuieli minime, si relatiile publice se bucura de acelasi beneficiu.
„Este simplu si ieftin sa comunici in social media”, a adaugat Manoiu.
La randul sau, Dan Bulucea country manager Google Romania a afirmat ca Internetul a creat oportunitati de promovare si in domeniul PR-ului care nu existau pana acum.
Compania nu mai are control asupra mesajului
Bulucea a adaugat ca, din cauza expansiunii Internetului, nici compania si nici omul de PR nu mai detin controlul asupra mesajului propagat in mediul virtual.
Si asta pentru ca, consumatorii sau chiar angajatii au posiblitatea sa-si exprime parerile despre o anumita companie sau un anumit produs, raspandindu-l in online.
„Se vorbeste de digital marketing, de un nou joc cu alte reguli, cu alte unelte, mai eficiente”, a adaugat Bulucea.
Oamenii obisnuti, generatori de criza
In aceste conditii, Ioana Manoiu a afirmat ca in cadrul unei companii, o criza poate izbucni nu din cauza unei informatii aparute in presa, cum se intampla de cele mai multe ori pana acum, ci chiar de la oamenii obisnuiti.
In ceea ce priveste adaptarea managerilor la acest tip de schimbare in cadrul relatiilor publice, Teodor Frolu managing partner DC Communication sustine ca in ultimii doi ani „avem situatii in care discutam cu niste leaderi old fashion, dar si cu leaderi care au inteles transformarea din punct de vedere al comunicarii”.
Frolu a adaugat ca exista in prezent preocuparea, in randul companiilor, de a pune in functiunea alt gen de comunicare.
[quote=Teodor Frolu, managing partner DC Communication ]Ca manager, esti nevoit sa cedezi o parte din controlul companiei, nu mai esti acel leader absolut care decide tot[/quote]
Flexibilitatea managerilor este cu atat mai importanta cu cat, specialistii in relatii publice apreciaza ca”reputatia companiilor este mai fragila ca niciodata”.
Si asta pentru ca, a explicat Manoiu, daca in urma cu cinci ani, „crizele apareau dupa difuzarea unei stiri in presa sau la tv, acum, o criza apare brusc, este peste tot, in 20 de minute, prin intermediul Internetului”.
Presa nu mai detine monopolul pe difuzarea informatiei, ci utilizatorii de Internet fac acum acest lucru.
„Cele 15 minute de rusine, care durau cateva zile, acum raman vesnic in online. Pana acum ceva timp, subiectul disparea dupa agenda publica, iar oamenii il uitau”, spune Ioana Manoiu de la GMP.
„Minutele de rusine” generate de difuzarea unei stiri negative, la tv, care dispareau imediat ce alt subiect intra in atentia opiniei publice, azi, raman acum mult mai mult timp pe Internet.
Pe de alta parte, Teodor Frolu sustine ca in prezent, rolul comunicatorului, respectiv a omului de PR se schimba, el devenind un consultant care trebuie sa lucreze cu o piata unde oamenii sunt cei care comunica.
„Rolul PR-istului se schimba fundamental, el trebuie sa intre in companie, sa inteleaga business-ul si sa vina cu know-how-ul din afara. Relatia cu firma pe care o reprezinta este mult mai stransa decat cu cativa ani in urma”, a adaugat Frolu.
Online-ul si transmiterea emotiilor
Cu toate ca presa a adoptat regulile online cu cativa ani inaintea relatiilor publice, Cristina Bazavan, editor sef al revistei Tabu sustine ca nu s-a gasit inca platforma potrivita pentru comunicarea de presa „care sa transmita tot. Pierdem o parte din emotii, mai avem mult de lucru”.
Bazavan apreciza ca forma de comunicare a informatiei in digital e inca la inceput , comparand „ceea ce se intampla acum in presa cu ce se intampla in anii 90, in presa tiparita”, cand pe piata existau multe publicatii indoielnice.
La randul sau, consultantul Bobby Voicu sustine ca cea mai mare problema a industriei de PR, la nivel de comunicare online, este trecerea de la prezenta online, la interactiune.