Reprezentantul Adevarul a dat exemplu cazul europarlamentarului Adrian Severin, unde, in timp ce conducerea PSD din Romania si-a inchis telefoanele, Martin Schultz, liderul grupului socialist din PE, a furnizat jurnalistilor o declaratie in format video, la doar jumatate de ora de la izbucnirea scandalului.
„Exista o incredere reciproca intre presa si politicieni, spre deosebire de Romania. Nu este golanie, nici de o parte, nici de alta”, explica Nahoi.
Acest lucru iti asigura un mediu de lucru relaxant, explica Nahoi, pentru ca ai siguranta ca vei obtine datele solicitate, ti se raspunde la email in timp util, iar oamenii vor sa iti dea informatiile de care ai nevoie.
In plus, a adaugat jurnalistul, institutiile europene comunica bine cu jurnalistii si la nivelul informarii online. Datele sunt disponibile in toate limbile UE astfel ca audierile publice, conferintele, sau comunicatele sunt traduse in orice limba europeana.
„Exista o deschidere extraordinara de a oferi informatii. Institutiile europene cauta sa arate ce fac ele pentru cetateni”, a completat Nahoi, adaugand insa ca toata aceasta informatie este impachetata intr-un „limbaj de plastic, care are nevoie sa fie explicat„.
Tot aici, jurnalistii formeaza cea mai mare adunare de presa din lume. Si asta pentru ca, dupa cum spune Nahoi, exista aproximativ 3.000 de ziaristi acreditati la institutiile europene, jumatate dintre ei fiind acreditati permanent, iar restul, temporar.
Peste 100 de evenimente zilnic
Interesul este cu atat mai mare cu cat, zilnic au loc aproximativ 100 de evenimente care trebuie acoperite.
„Spre deosebire de Romania, unde te lupti pentru informatie, la Bruxelles, provocarea vine tocmai din selectia informatiei relevante”, a adaugat jurnalistul.
Mai mult, aici, informatia vine spre tine, chiar si atunci cand sunt situatii de criza. Nahoi spune ca, spre deosebire de Romania, cand oamenii isi inchid imediat telefoanele cand sunt pusi fata in fata cu o criza de imagine, acolo, „te asalteaza cu explicatiile”.
Limbajul plicticos al politicienilor
Si asta pentru ca, in special comisarii europeni nu vor sa li se interpreteze mesajul, mai ales cel politic si folosesc astfel un stil „alb, neutru, plicticos”.
„Trebuie sa faci eforturi sa gasesti un raspuns clar, in spatele discursului, dar raspunsul exista, se afla acolo”, povesteste jurnalistul.
Conditiile sunt bune si cand vine vine vorba de partea tehnica, respectiv surse de informare, Internet sau chiar asigurarea locului de parcare.
Parcare gratis la Parlamentul European
„Cei de la Parlamentul European te lasa sa-ti parchezi masina, gratis, ceea ce este o raritate pentru strazile Bruxelles-ului, unde parcarea costa 2,5 euro pe ora”, a adaugat Nahoi, zambind.
In acelasi timp, birocratia europeana da dureri de cap chiar si jurnalistilor obisnuiti cu sistemul din Romania, dupa cum spune redactorul-sef al Adevarul Europa.
„Birocratia este mai mare decat a noastra si e mult mai rigida. La noi se mai poate aranja, la ei nu. Ai nevoie de cineva pentru a te descurca”, a adaugat reprezentantul biroului teritorial, spunand ca in prezent, la Bruxelles lucreaza doi jurnalisti si o persoana care se ocupa de treburile administrative.