Reactia RCS&RDS vine dupa ce Mark Hollinger, presedinte si CEO al Discovery Networks International, a declarat, intr-o scrisoare deschisa catre abonatii RCS&RDS, ca RCS a scos canalele Discovery din ofertele sale inainte de expirarea contractului dintre cele doua companii.
Hollinger a precizat atunci ca Discovery a incercat timp de un an sa aduca la masa negocierilor RCS, astfel incat telespectatorii sa nu fie afectati. Totodata, Hollinger a spus ca oficialii Discovery sunt “indignati” de decizia RCS&RDS de a scoate din grilele sale toate canalele Discovery, privand aproximativ 3 milioane de telespectatori de aceste programe, motiv pentru care au fost demarate discutii cu autoritatile din Romania si cu Uniunea Europeana.
Reactia lui Hollinger a venit in contextul in care peste 24.600 de persoane (pana in momentul difuzarii acestei stiri, n.r.) au semnat o petitie online prin care cer pastrarea canalelor Discovery in grilele RCS&RDS.“Scrisoarea deschisa a domnului Mark Hollinger, presedintele Discovey Networks International, ne surprinde prin contradictia dintre grija deosebita pentru soarta telespectatorilor, exprimata in acest mesaj, si pozitia din timpul negocierilor, cand principala preocupare a reprezentantilor Discovery era mentinerea unor tarife si a unor venituri garantate cat mai mari”, spun reprezentantii RCS&RDS intr-un comunicat.
Pretul ar urma sa fie stabilit de catre Discovery NetworksTotodata, RCS&RDS propune publicului Discovery Networks sa retransmita televiziunile Discovery intr-un pachet distinct de pachetul de baza, platit separat de abonati.“Pentru a elimina suspiciunea de ipocrizie a acestui dublu limbaj, lansam public indemnul nostru adresat Discovery Networks de a crea un pachet separat care sa contina toate programele Discovery si care sa poata fi achizitionat de catre abonatii interesati, la un pret stabilit chiar de catre Discovery Networks. Astfel, ingrijorarea domnului Hollinger ca telespectatorii vor plati ‘preturi mari, pentru servicii pe care nu si le doresc’ nu va mai avea temei”, spune RCS&RDS.
“Ne exprimam speranta ca toti fanii Discovery, semnatari ai petitiei sau nu, vor reusi sa ii convinga pe reprezentantii Discovery Networks sa accepte acest demers si astfel sa le permita cat mai curand vizionarea canalelor dorite si, totodata, ca domnul Hollinger nu va ignora solutia propusa, refuzandu-le telespectatorilor accesul la emisiunile promovate in scrisoare”, mai spune RCS&RDS.Totodata, compania RCS&RDS il critica dur pe presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Rasvan Popescu, care a declarat vineri, 30 noiembrie, pentru presa, ca RCS&RDS nu a avut aprobarea Consiliului sa scoata din grilele de cablu canalele Discovery, cazul urmand sa fie analizat in sedinta CNA.
De altfel, cazul RCS versus Discovery va fi analizat in sedinta CNA de marti, 4 decembrie.
“Contractul de distributie dintre compania noastra si Discovery Networks International a expirat la sfarsitul lunii noiembrie 2012 si nu a putut fi prelungit, intrucat cele doua parti nu au reusit sa gaseasca o solutie reciproc convenabila. In aceste conditii, am fost fortati sa intrerupem transmiterea acestor canale, deoarece difuzarea lor fara contract nu este permisa de lege”, spune RCS&RDS, intr-o reactie la pozitia exprimata de Rasvan Popescu.
RCS&RDS mai precizeaza ca “anterior” a depus la CNA solicitarea de modificare de grila, dar aceasta nu a fost discutata in Consiliu.
“Nu putem sa nu constatam ca domnul Rasvan Popescu este mult mai grabit sa aplice amenzi anumitor companii, adoptand pozitii partizane in litigii comerciale, decat de indeplinirea procedurilor legale, astfel incat telespectatorii sa poata avea acces la canalele oferite. Nu credem ca rolul domnului Rasvan Popescu, in calitate de presedinte al CNA, este acela de a aprecia sau a decide componenta ofertei comerciale a unui operator sau de a-si exprima si a incerca sa isi impuna preferintele pentru un furnizor de programe, in defavoarea altora”, mai sustine RCS&RDS.