Graficul prețului bitcoin poate fi amețitor, dominat de fluctuații majore pe intervale foarte mici de timp, de aceea, atunci când decizi să investești în criptomonede, ar trebui să fii atent. Statisticile arată un interes major al investitorilor pentru criptomonede, acestea fiind sunt văzute ca alternative, pentru investitorii care au temeri cu privire la o viitoare creștere a inflației și care încearcă să se protejeze investind fondurile în bitcoin. Deci, ce merită să știi înainte de a investi?
Bitcoin (sau BTC) este prima criptomonedă, creată în 2009. Când a apărut, valora aproximativ 2 dolari americani, iar dacă vei căuta acum preț bitcoin, vei rămâne uimit, căci acum este tranzacționată și cu 65.000 dolari americani. Este în multe privințe cea mai sigură dintre criptomonede, atât ca funcționare, cât și ca potențial pe termen lung, dar oferă posibilități destul de limitate.
Bitcoin este o monedă virtuală securizată matematic (și fizic) care, din 2021, este și moneda oficială a El Salvador. Bitcoin rulează pe o rețea descentralizată de computere care efectuează calculele constante necesare pentru funcționarea sa. Nicio companie, organizație sau guvern nu controlează funcționarea acesteia și nimeni nu poate influența emiterea de noi unități BTC.Bitcoin are multe alternative sau ”altcoin”, care fac ceea ce face aceasta, doar că, într-un mod diferit, mai rapid sau (după părerea creatorilor lor) mai bine. Cele mai populare sunt Litecoin și Bitcoin Cash.
Monedele digitale, Ethereum, Polkadot, Chainlink sau Arweave, au cu totul alte scopuri decât BTC, funcționând complet diferit, motiv pentru care nu ar trebui comparate cu cea mai mare criptomonedă.
E greu de imaginat o investiție mai spectaculoasă. Nu cu mult timp în urmă a fost respins din onoare și credință ca mijloc de plată darknet pentru criminali, în prezent reputația Bitcoin este mult mai bună. Motivul este că serviciul de plată PayPal a început să-l accepte ca mijloc de plată – chiar dacă inițial doar în SUA. Acest eveniment a fost ca o ceremonie, iar marii jucători de pe piața financiară au devenit interesați de criptomonede, de exemplu, compania de administrare a activelor Fidelity a creat un fond care investește în Bitcoins.
Să ai grijă ce cumperi! Subiectul comerțului nu este adesea bitcoini, ci așa-numitele CFD-uri, adică contracte pe diferență bazate pe prețul bitcoin. Problema este periculoasă, aceste CFD-uri au adesea așa-numita pârghie. Ce înseamnă? Dacă Bitcoin crește cu cinci procente, CFD-ul crește cu 10 procente cu un efect de pârghie de două ori mai mare, dar mișcarea este posibilă în mod natural în ambele direcții și mii de oameni și-au pierdut deja banii în acest fel. În calitate de utilizatori care încep să tranzacționeze, merită să stai departe de asta.
Odată ce te-ai decis să investești în bitcoin, este bine să faci-ți propria-cercetare (DYOR), tranzacționarea lor necesită cunoștințe profunde. Cum observi criptomonedele sunt instrumente foarte volatile, ratele lor fiind supuse fluctuațiilor extreme. În proces trebuie să iei considerare doua puncte principale legate de pierderea încrederii pe piață sau restricțiile comerciale de stat. Prin urmare, cel mai bine este să investești doar o mică parte din economiile tale în criptomonede.
Trebuie să știi clar că Bitcoin, spre deosebire de aur, nu are valoare intrinsecă, deoarece există doar digital ca recompensă pentru îndeplinirea sarcinilor complexe de calcul. Criptomoneda este mai degrabă un produs artificial decât o investiție. Dar deocamdată, se pare că Bitcoin-ul este aici pentru a rămâne, de aceea poți să investești în această criptomonedă a viitorului, iar predicțiile cu privire la evoluția sa în 2024 sunt pozitive.