Strategia grupului vizeaza retragerea din intreaga regiune balcanica, potrivit lui Bodo Hombach, CEO al grupului. El a specificat ca nu vede un viitor pentru compania sa pe piata din estul Europei. Retragerea din Bulgaria este primul pas al WAZ din strategia de retragere totala din Balcani, a declarat Hombach.
In Romania, grupul media WAZ detine actiuni la ziarul Romania libera, prin parteneriatul pe care germanii l-au realizat in cadrul Medien Holding.
Pana la momentul transmiterii acestei stiri, actionarii romani ai grupului Medien Holding nu au putut fi contactati.
Pe de alta parte, Adrian Rus, administratorul companiei Medien Holding, a declarat ca nu stie nimic despre aceste decizii, nefiind facut niciun anunt in acest sens.
WAZ detine in Bulgaria doua dintre cele mai populare cotidiane locale – Trud si 24 Chasa, pe care vrea sa le vanda atunci cand va fi profitabil, potrivit lui Hombach.
WAZ mai detine operatiuni pe pietele din Serbia, Croatia, Macedonia si Ungaria.
In luna iunie, grupul de presa german WAZ a fost acuzat de ministrul sarb al Economiei de lipsa de transparenta in derularea afacerilor din tara.
WAZ a anuntat la acel moment, printr-un comunicat, ca se retrage din Serbia, pe fondul unor probleme comerciale cu un om da afaceri sarb, intermediarul grupului german in demersurile sale de achizitie a influentului cotidian sarb Vecernje novosti. Grupul de presa german Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) detinea 50% din influentul cotidian sarb Politika.
Se pare ca WAZ a fost inselat de acest om de afaceri, pe care presa sarba si germana l-a identificat ca fiind Milan Beko, personalitate controversata impotriva careia WAZ a declansat o procedura internationala de arbitraj.
Potrivit comunicatului, directorul WAZ, Bodo Hombach, l-a informat, printr-o scrisoare, pe presedintele sarb Boris Tadic ca grupul planuieste sa se retraga din Serbia si ca va incepe sa isi vanda participatiile din companiile sarbe.
In prezent, grupul detine 50% din capitalul celui mai vechi si mai influent cotidian sarb, Politika. Cealalta participatie in cadrul Politika o detine statul sarb. De asemenea, WAZ detine 55% din actiunile cotidianului Dnevnik.
Hombach i-a mai cerut presedintelui Tadic sa permita ca iesirea WAZ de pe piata sarba sa fie supravegheata de organele si serviciile de stat abilitate, in conformitate cu legea.
WAZ este prezent in Serbia din octombrie 2001.
WAZ este prezent pe piata din Romania unde detine, in joint venture cu The Nova Group, grupul Medien Holding, care editeaza Romania libera. Medien Holding este actionar principal in societatea „R”, al carei portofoliu include cotidianul Romania libera si www.romanialibera.ro, tipografia United Print, Hiparion Magazines, Grupul Roman de Presa si CMP, agentia de comunicare si branding.