Multe companii privesc in prezent activitatile de CSR mai degraba ca o oportunitate de crestere, decat ca un efort filantropic sau o reglementare de complezenta. Din cei chestionati in cadrul studiului, 68% au declarat ca se axeaza pe generarea de venit prin activitatile de CSR. Dintre respondenti, 54% sunt de parere ca aceste initiative contribuie la cresterea avantajului competitiv al companiilor lor.
Aceste opinii sunt, conform studiului IBM, rezultatul cresterii influentei clientilor, care datorita posibilitatii lor de a cauta si imparti informatii pe Internet, au devenit mai constienti de o gama larga de probleme, de la grijile pentru schimbarea climatica la nivel global, la probleme de siguranta a produselor, la probleme de munca sau contabilitate a companiilor, pana la intrebari in ce priveste modul in care companiile investesc in comunitate.
In timp ce clientii devin principalul factor al cresterii ponderii activitatilor de CSR, 76% din companiile incluse in studiul IBM recunosc faptul ca nu inteleg pe deplin grijile clientilor lor, in ce priveste acest tip de activitate.
Circa doua treimi din companiile incluse in studiu considera ca au suficiente informatii despre sursele din spatele produselor si serviciilor lor, pentru a diminua grijile clientilor, dar jumatate din acestia recunosc ca nu inteleg foarte bine asteptarile in legatura cu activitatile de CSR ale clientilor.
Alimentand concentrarea clientilor pe activitatile de CSR, trei sferturi din afacerile incluse in studiu releva faptul ca numarul grupurilor de specialisti care colecteaza si reporteaza informatiile legate de ei au crescut in ultimii trei ani, ca rezultat al cresterii cantitatii de informatii oferite de afaceri legat de surse, compozitia si impactul produselior lor, servicii si operatiuni.
In opinia lui George Pohle, vicepresedinte si global leader al diviziei IBM Business Strategy Consulting Practice, cu cat actionarii primesc mai multe informatii, cu atat vor vrea sa stie mai mult.
Aceasta transparenta crescuta a comportamentului companiilor influenteaza deciziile consumatorilor: ce sa cumpere, de la cine sa cumpere, pentru cine sa lucreze, cu cine sa se asocieze, unde sa investeasca si asa mai departe.
„Nu este numai vital pentru companii sa tina pasul cu cererile in crestere din partea actionarilor, dar si sa implementeze activitatile de CSR in centrul planului de afaceri, atata timp cat CSR-ul nu este privit ca un cost arbitrar, ci ca o investitie care va aduce rezultate financiare. Si din moment ce clientii isi schimba comportamentul de cumparaturi ca rezultat al CSR, impactul financiar va fi dramatic”, mai explica Pohle.
Pentru a realiza studiul, IBM a chestionat directori de strategie din cadrul a 250 de companii din domeniu bancar, chimic si petrolier, bunuri de consum, electronice, energie si utilitati, comert cu amanuntul si industriile producatoare de masini.
Din participantii la studiu, 30% sunt localizati in America de Nord, 30% in zona Asia- Pacific, 20% in Europa de Vest, 7% in Europa de Est, 6% in America Latina si 4% in Orientul Mijlociu si Africa.
Studiul a fost realizat de Institutul de Valoare al Afacerii IBM pe 12 februarie si se numeste „Attaining Sustainable Growth Through Corporate Social Responsibility” (Obtinerea Cresterii Sustinute prin Responsabilitatea Sociala Corporatista).