Grupul Associated Newspapers va controla 24% din actiunile publicatiei.
„Tot ce stiu este ce am citit in Guardian, nu stiu nimic altceva”, a declarat un responsabil al Evening Standard.
Aceasta tranzactie reprezinta o premiera: un fost membru al unui serviciu de informatii strain va detine un ziar britanic.
Lebedev a declarat pentru MediaGuardian.co.uk ca inca de la sfarsitul anilor ’80, cand era un tanar spion la ambasada sovietica din Londra, citeste constant Evening Standard si alte ziare britanice.
„Trebuia sa citesc fiecare ziar. De aceea eram acolo. Trebuia sa citesc Financial Times, Guardian, Standard si Daily Mail. Evening Standard era un ziar foarte bun, avand cativa jurnalisti absolut straluciti”, a spus Lebedev.
Vanzarea Evening Standard unui fost spion rus a fost probabil discutata la cel mai inalt nivel al guvernului si intervine dupa 3 ani de relatii tensionate intre Londra si Moscova, in urma asasinarii in 2006 a fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, la Londra, si in urma refuzului Kremlinului de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, presupusul criminal.
In Rusia, Lebedev este considerat o figura de semiopozitie, care a fost de mai multe ori in conflict cu Vladimir Putin. In 2003, el a candidat, fara succes, impotriva primarului Moscovei, Iuri Lujkov, sustinut de Kremlin. De asemenea, Lebedev este coproprietar al ziarului Novaia Gazeta, una dintre putinele surse de opozitie din mass-media ruse.
Lebedev a declarat ca nu intentioneaza sa se amestecte in politica britanica, daca va deveni patronul ziarului. „Influenta mea va fi aproape zero”, a spus el.
nsa, este de la sine inteles ca directia editoriala a cotidianului se va schimba. Ziarul va fi mai putin sub influenta Daily Mail, sugereaza sursele, si nu va reflecta neaparat linia editoriala de dreapta a acestei publicatii. Probabil, Evening Standard va continua sa-l sustina pe Boris Johnson, primarul conservator al Londrei, potrivit surselor.
Miliardarul rus vrea sa infiinteze un nou organism editorial si managerial pentru Evening Standard. El ar putea include personalitati ca Mihail Gorbaciov, Tony Blair, Jacques Chirac si editori de marca rusi.
Deocamdata nu este clar cat va plati Lebedev. Inainte de declansarea crizei, Forbes il lista pe miliardar pe locul 39 in topul 100 al miliardarilor rusi, cu o avere estimata la 3,1 miliarde de dolari (2,3 mld. euro). El spune ca averea sa este de 2,5 miliarde dolari (1,9 mld. euro).
Lebedev detine una dintre cele mai mari banci private din Rusia, 30% din actiunile Aeroflot – compania aeriana de stat a Rusiei – precum si actiuni la un restaurant din Londra si la un hotel de lux din Italia.