- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Netocratia

29 Apr, 00:05 • Redactia DailyBusiness
Autori: Alexander Bard, Jan Soderqvist
Netocratia

Editura Publica
Colectia Internet

Pret 47 lei

Titlu original: Netocracy

Cartea intr-un minut:
Autorii privesc lumea din jur si ii fac portretul-robot. Societatea viitorului va fi ierarhizata de capacitatea de a controla noile mijloace interactive de comunicare.

Cronica DailyBusiness.ro

Schimbarea este singurul lucru permanent. Totul este fluid. Stabilitatea economica si sociala care a constituit norma devine o exceptie.

Lumea din jurul nostru se misca mai repede decat noi. Suntem pregatiti sa facem eforturi mai mari pentru a pastra statu-quo-ul din mintile noastre decat pentru a invata lucruri noi.

Netocratia, noua clasa dominanta din era informatiei, lasa in urma, fara respect, valorile burgheziei: identitatea individuala, responsabilitatea sociala, democratia reprezentativa, procesul legislativ, sistemul bancar, pietele de actiuni. In societatea informationala cel mai important forum este nexusul, portalul puterii, nodul de legatura in Internet.

Crearea de retele, bucla de feedback si inteligenta sociala reprezinta nucleul netocratiei. Netocratii manipuleaza mai degraba informatiile decat sa gestioneze proprietati sau sa produca bunuri. Noul proletariat consumerist este numit consumtariat.
[quote=]Ridicarea individului pe acelasi plan cu statul si cu capitalul a constituit axioma fundamentala a paradigmei capitaliste[/quote]
Semnul cel mai caracteristic pentru o societate care trece de la capitalism la informationalism este mediatizarea generala.

Mass-media formeaza o noua structura a puterii si capata cateva dintre trasaturile netocratiei. Ele ataca grupurile de interese pe care le percepe ca ii blocheaza propria independenta si drumul spre putere. Dispretul fata de politicieni a fost ridicat la rangul de axioma. Opinia publica si legile sunt formate de mass-media.

Astazi nu lipseste informatia, ci privirea de ansamblu si contextul. Nu se mai poate realiza nimic creativ fara informatie. Totul trebuie sa fie in permanenta distractiv.

Daca se plictisesc, oamenii se indreapta spre a consuma altceva.

Lupta nu se mai duce pentru controlul asupra productiei, ci pentru controlul asupra consumului.

Urmărește Daily Business pe Google News