Corporatia media a fost implicata intr-un scandal legat de interceptari telefonice, in Marea Britanie, care a dus la [b]inchiderea publicatiei News of the World[/b] si la arestarea mai multor editori si sefi ai titlului.
Totusi, documentele care au ajuns in posesia CNN, prin intermediul Virginiei Lam de la Rubenstein Communications, companie reprezentanta a New York Post, sugereaza ca problema ar putea viza si Statele Unite ale Americii.
„Voi si echipele vostre trebuie sa executati urmatoarea directiva: [b]nu distrugeti, nu aruncati, alterati sau modificati niciun document care ar putea fi relevant[/b], chiar si acele documente sau materiale care in alte circumstante ar fi aruncate”, se arata intr-un mesaj trimis de departamentul legal al News Corp. angajatilor de la New York Post.
Documentul specifica faptul ca mesajul nu a fost trimis pentru ca angajatii ar fi facut ceva gresit sau ilegal, ci este o masura care pune in evidenta „cat de in serios este tratata problema” de la Londra.
De asemenea, in acelasi document se mai arata ca documentele vizate sunt cele care pot indica „accesul la telefoanele sau datele personale ale unor terte parti fara autorizatie” sau cele care se refera la „plati ilegale facute unor oficiali guvernamentali pentru obtinerea de informatii”. Angajatii sunt avertizati sa pastreze orice de la mesaje publicate pe retelele de socializare la bilete scrise de mana, mesaje vocale sau orice alte materiale care au legatura cu subiectele mentionate, informeaza [url= http://www.mediafax.ro/cultura-media/news-corp-le-cere-angajatilor-new-york-post-sa-pastreze-documente-legate-de-mita-si-interceptari-8546025/ ]Mediafax[/url].
New York Post este detinut de News Corporation, care opereaza si alte proprietati media precum publicatia Wall Street Journal, tabloidul The Sun si postul TV Fox News.
In acelasi document se mai precizeaza ca, in cazul in care „documentele relevante nu vor fi stranse, este posibil ca New York Post sa nu isi poata apara interesele”.
Dupa trimiterea acestui memoriu, Col Allan, editor sef al publicatiei, le-a amintit angajatilor, intr-un al mesaj, ca au fost rugati sa ia astfel de masuri „in lumina celor intamplate la Londra la News of the World”.
„Am urmarit toti stirile din Marea Britanie, din ultimele saptamani, si stiam ca, in calitate de tabloid care apartine News Corporation, vom fi analizati atent. Deci, nu e ceva neasteptat”, a mai scris Allan.
El a precizat ca angajatii nu vor fi obligati sa dezvaluie „sursele legale”, adaugand ca toti angajatii trebuie sa colaboreze neconditionat cu reprezentantii conducerii. „Dat fiind ce s-a intamplat la Londra, este necesar sa facem acest pas”, a scris Allan.
Potrivit politiei britanice, News of the World ar fi interceptat convorbirile a circa 4.000 de oameni, intre care familiile unor adolescenti asasinati. Aceste dezvaluiri au ridicat intreaga clasa politica din Marea Britanie impotriva lui Rupert Murdoch.
Inchiderea publicatiei News of the World, cu o istorie de 168 de ani, in care a reusit sa ajunga printre cele mai populare titluri din Marea Britanie, nu a pus insa capat scandalului interceptarilor telefonice ilegale.
Cazul interceptarilor, care dateaza de la inceputul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea mai multor jurnalisti, retinerea unui corespondent la Casa Regala si a unui detectiv privat, si de mai multe demisii, intre care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui David Cameron, care a fost editor la NOTW. In ultimele saptamani, politia britanica a operat mai multe arestari, printre acestea numarandu-se Coulson, dar si Rebekah Brooks, fosta directoare a News International – divizia britanica a News Corp. – si fost redactor-sef al NOTW, insa cei mai multi au fost eliberati pe cautiune.
Se stie ca telefoanele a sute, chiar mii de personalitati – membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema si sportive – au fost ascultate de jurnalisti.
Magnatul american Rupert Murdoch, in varsta de 80 de ani, a negat ca ar fi responsabilul ultim pentru interceptarile efectuate de cotidianul News of the World, care face parte din trustul sau, cu ocazia audierii sale in Comisia pentru Media din Parlamentul britanic.