- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Nu de bani in plus, ci de management bun au nevoie televiziunea si radioul public – Analisti

25 Feb, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Fie din lipsa unor manageri competenti, fie din cauza constrangerilor politice sau a surplusului de personal, televiziunea si radioul public au probleme in a justifica necesitatea unui sprijin financiar suplimentar, pe care l-au cerut recent Parlamentului.
Nu de bani in plus, ci de management bun au nevoie televiziunea si radioul public - Analisti

Alexandru Sassu si Maria Toghina, presedintii-directori generali ai Societatii Romane de Televiziune (SRTv) si, respectiv Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), si-au motivat solicitarea prin „situatiile extrem de dificile” cu care se confrunta, cauzate de problemele intampinate in colectarea taxei radio-TV.

Analistii media chestionati de catre DailyBusiness atrag totusi atentia asupra volumului cheltuielilor generate de cele doua institutii, observa modul deficitar in care au fost administrate pana acum fondurile SRR si SRTv, si recomanda reforma din temelii, ca solutie de durata la criza financiara pe care o acuza cele doua.

[quote=Catalin Tolontan, redactor-sef Gazeta Sporturilor si analist media] Sefii TVR nu sint independenti, salariile managerilor sint departe de cele din televiziunile private, rotatiile provocate politic din conducere fac praf orice leadership coerent[/quote]
„In principiu, TVR are nevoie de o reforma din temelii, care costa bani. Rentabilitatea televiziunii publice este un mit si o gogorita”, a declarat pentru DailyBusiness analistul media Iulian Comanescu. „TVR trebuie sa piarda bani ca sa satisfaca interesul public si ca sa faca rating. Pe vremea lui Giurgiu, erau niste semne de ameliorare, acum banii se duc pe medii zilnice in scadere, ca si prestigiul”, a mai spus Comanescu.

Solutia lui la criza financiara cu care se confrunta in prezent televiziunea publica este un management dispus sa adopte o schimbare radicala si de durata, care trebuie sa obtina insa si votul legislaturii.

„In TVR trebuie un management care sa-si asume o schimbare radicala si de durata, iar conducerea se schimba politic, cu vot in Parlament. Managementul acela nu poate aparea decat pe baza unei legi bune, iar proiectul de revizuire a celei actuale e printr-un sertar al unei comisii legislative,” a precizat acesta.

Catalin Tolontan, redactor sef al publicatiei Gazeta Sporturilor si autor al unui blog popular pe teme media, atrage la randul sau atentia asupra constrangerilor la nivel politic cu care se confrunta cele doua institutii.

„Exista o voina politica generala de a tine TVR intr-o stare de servitute fata de Putere. Partidele nu inteleg ca TVR nu ar trebui sa slujeasca Guvernul, nici macar statul, ci societatea, in sensul ei larg, pluralist si democratic. Sefii TVR nu sint independenti, salariile managerilor sint departe de cele din televiziunile private, rotatiile provocate politic din conducere fac praf orice leadership coerent”, a declarat Tolontan pentru DailyBusiness.

Iulian Comanescu este de parere ca „s-au aruncat o multime de bani pe fereastra din motive de pseudoreforme si de personal numeros si ineficient, care nu poate fi concediat din cauza legii. Insa una peste alta raman la parerea ca reforma inseamna pierderi la sfarsit de an, pierderi care trebuie bugetate si acceptate”.

„TVR-ul lui 2008 e ca Romania anilor ’90: ne prefacem ca facem reforma si in procesul asta pierdem si bani, si o parte din viitor. Urmatorul presedinte-director general al TVR ar trebui sa construiasca o televiziune publica de la zero, facand abstractie voit de ceea ce e in Dorobantilor si cum se poate ameliora,” a conchis analistul.

Nici Dan Tudoroiu, knowledge worker la media details/advisory & communications services, nu se arata convins de motivele inaintate de oficialii celor doua institutii publice pentru justificarea sprijinului financiar solicitat de posturile publice.

„Solicitarea inaintata de cele doua companii publice (SRR si SRTV) nu mi se pare justificabila in conditiile veniturilor pe care le atrag (taxa radio-tv, de la bugetul de stat, publicitate) in comparatie cu cele atrase de companiile private care actioneaza pe acelasi segment (radiouri si televiziuni comerciale)”, a afirmat Tudoroiu, pentru DailyBusiness.

Acesta si-a motivat afirmatia analizand veniturile si cheltuielile prevazute in bugetele pe 2008 ale SRR si SRTv.

„Ca sa discut exact pe sume: SRTv obtine 80 milioane de euro din taxa TV, 30 milioane de euro din publicitate si 28 de milioane de euro reprezinta veniturile obtinute din alocatia bugetara, iar cheltuielile de personal se ridica la 57 de milioane de euro,” a precizat Tudoroiu.

Potrivit acestuia, majorarea fondurilor de care dispun institutiile publice se explica doar in masura in care acesti bani vor fi distribuiti exact pentru achizitia de aparatura tehnica, imbunatatirea serviciilor si a programelor – inclusiv prin achizitii, cat si pentru digitalizare, dar nu si pentru majorari salariale.

Potrivit rapoartelor oficiale care contorizeaza veniturile si cheltuielile estimate de cele doua institutii publice, SRTv-ul va iesi pe profit in 2008, cu 2,03 mil. euro, in timp ce SRR se va confrunta cu un deficit de 8,07 mil. euro.

Veniturile totale pe care televiziunea publica le estimeaza pentru anul in curs se ridica la 142,56 mil. euro, din care 83,93 mil. euro vor reveni din colectarea taxei TV, 29,17 mil. euro din publicitate, alocatia bugetara va aduce venituri de 28,01 mil. euro, la care se vor adauga si alte venituri, in valoare de 1,43 mil. euro.

Cheltuielile prognozate de TVR in 2008 se ridica la 140,56 mil. euro, din care 57,41 mil. euro vor reveni din cheltuielile de personal, 2,93 mil. euro se vor cheltui pentru materiale si servicii, alte cheltuieli – 52,25 mil. euro, iar 27,89 mil. euro se vor cheltui pentru statii si circuite satelit.

Radioului ii vor reveni 48,75 mil. euro din taxa, 2,18 mil. euro din publicitate, 1,33 mil. euro din surse suplimentare, si 35,64 mil. eurodin alocatia bugetara, veniturile totale ajungand la 87,92 mil. euro pe 2008.

Totalul cheltuielilor preconizat de SRR anul acesta urca pana la 96 mil. euro, din care 36,73 mil. euro pe personal, 13,61 mil. euro pe materiale si servicii, 10 mil. euro pentru alte cheltuieli si 35,64 mil. euro alocatia bugetara.

Contactati de catre DailyBusiness, oficialii celor doua institutii publice nu au facut comentarii pentru acest articol.

SRR si SRTv acuza probleme diverse

Comisia pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa a Senatului s-a intalnit pe data de 12 februarie pentru a analiza bugetul pe anul 2008 al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) si al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR).

La sedinta Comisiei de Cultura din Senat au participat Alexandru Sassu, presedinte-director general al SRTv si Maria Toghina, presedinte al SRR.

Sedinta Comisiei s-a petrecut la solicitarea Radioului si a Televiziunii publice pentru a discuta situatia incasarilor din luna ianuarie.

Presedintii-directori generali ai celor doua institutii publice au cerut, printr-o adresa, Comisiilor pentru Cultura din Camera Deputatilor si Senat sa sprijine financiar cele posturile publice.

„Va semnalam faptul ca, din motive independente de vointa si activitatea noastra manageriala, ne confruntam cu situatii extrem de dificile, care, nerezolvate intr-un termen util, vor pune in pericol misiunea noastra strategica, precum si statutul de servicii publice de interes national,” reiese din cererea semnata de Toghina si Sassu.

Presedintele SRR, Maria Toghina a facut cunoscute problemele cu care se confrunata SRR-ul si SRTv-ul in colectarea taxei radio-TV, dand ca exemplu cazul societatii CEZ Vanzari Oltenia, care a cerut marirea comisionului de incasare a taxei.

„CEZ Vanzari Oltenia doreste sa ridice comisionul de incasare a taxei radio, comision cu care noi nu suntem de acord. Am pornit negocierile cu ei de la 25%, noi propunem 11,5%,” a precizat Toghina, citata de NewsIn.

In aceeasi intrunire, Alexandru Sassu a raspuns si intrebarilor senatorilor cu privire la cheltuielile mari din TVR, motivand faptul ca televiziunea publica este intr-un proces firesc de digitalizare, lucru care trebuia sa se petreaca demult.

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) este serviciul public de televiziune din Romania si are in componenta posturile TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, TVR International si studiourile teritoriale TVR Timisoara, TVR Cluj, TVR Iasi si TVR Craiova.

Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) este societatea publica de radio din Romania si are in componenta posturile Postul Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania International, Radio 3 Net si 11 posturi regionale.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor pentru „Spiderman: Homecoming”
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor ...
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină alimentele dăunătoare din școli!
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină ...
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre rezervele de gaze naturale: „România are suficiente stocuri pentru a trece iarna”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre rezervele de gaze naturale: „România are suficiente ...
Zi crucială pentru viitorul României! Guvernul decide azi: Când vom merge la urne pentru primul tur al prezidențialelor?
Zi crucială pentru viitorul României! Guvernul decide azi: Când vom merge la urne pentru primul tur ...
Au fost instalate primele camere mobile pe drumurile din România. Șoferii care nu respectă regulile vor primi amenzile direct acasă
Au fost instalate primele camere mobile pe drumurile din România. Șoferii care nu respectă regulile ...
Ministrul Finanțelor anunță concedieri masive la stat: ”Bugetarii își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat’
Ministrul Finanțelor anunță concedieri masive la stat: ”Bugetarii își pot găsi cu siguranță ...
Putin șochează România! Decizia care va afecta direct țara noastră, anunțul oficial venit de la Kremlin
Putin șochează România! Decizia care va afecta direct țara noastră, anunțul oficial venit de la ...
Nou pod peste Dunăre între România și Bulgaria. Când încep lucrările și când va fi gata
Nou pod peste Dunăre între România și Bulgaria. Când încep lucrările și când va fi gata
Numărul de kilometri de cale ferată modernizată după Revoluție, la jumătate față de cel al autostrăzilor: 630 km în 35 de ani
Numărul de kilometri de cale ferată modernizată după Revoluție, la jumătate față de cel al autostrăzilor: ...
Un nepalez a dezvăluit ce salariu câștigă în România, în 2025. Nu plătește cazare și mâncare, așa că trimite aproape toți banii acasă
Un nepalez a dezvăluit ce salariu câștigă în România, în 2025. Nu plătește cazare și mâncare, ...
Top 10 al celor mai așteptate lansări de telefoane din 2025. Ce preț și ce caracteristici vor avea
Top 10 al celor mai așteptate lansări de telefoane din 2025. Ce preț și ce caracteristici vor avea
Ajutor de deces 2025. Creștere a sumei pentru înmormântare în România! Cât vei primi
Ajutor de deces 2025. Creștere a sumei pentru înmormântare în România! Cât vei primi