CCA este organismul care reglementeaza si coordoneaza activitatea audiovizualului din Republica Moldova.
Membrii CCA au decis, cu patru voturi pro si doua contra, acordarea frecventei care apartinea pana in prezent postului de televiziune TVR1, unei televiziuni moldovenesti, Tele FM International, conform NewsIn.
Impotriva deciziei de instrainare a frecventei TVR1 s-au pronuntat doar Vlad Turcanu, Ruslan Plesca si Ludmila Vasilache.
Corneliu Mihalache, fostul presedinte CCA, a declarat, in cadrul sedintei, ca institutia are dreptul sa scoata la concurs orice frecventa la solicitarea Ministerului Dezvoltarii Informationale si ca a facut acest lucru cu frecventa TVR 1 pentru ca administratia postului public romanesc nu si-a achitat datoriile catre Intreprinderea de Stat Radiocomunicatii.
El a mai spus ca TVR 1 avea datorii de 150.000 de dolari pentru trei luni de retransmisie. Corneliu Mihalache, principalul promotor al acestei initiative, a mai declarat „s-a intamplat ceea ce trebuia demult sa se intample. Este imbucurator faptul ca frecventa respectiva a fost acordata unui post de televiziune autohton”
La randul sau, Vlad Turcanu, membru CCA, a apreciat ca aceasta decizie este una ilegala. „Conform articolului 27 al Codului Audioviziualului, CCA poate retrage o licenta doar in cazul in care, din motive tehnice, un post TV nu respecta grila de emisie anuntata mai mult de 45 de zile. Pe data de 14 februarie 2006, CCA a acordat licenta de emisie postului de televiziune TVR1, valabila pana pe data de 14 februarie 2011”, a spus Vlad Turcanu.
De asemenea, el a afirmat ca motivul neachitarii datoriilor de catre TVR1 Directiei Radiocomunicatii reprezinta o acoperire nefondata, intrucat „in cazul in care aceste insinuari ar fi reale, TVR1 ar fi ramas demult fara licenta”.
Vlad Turcanu, membru CCA, a spus, in cadrul sedintei, ca TVR a anuntat, prin intermediul unei scrisori, ca va acoperi aceste pierderi financiare. Turcanu a mai afirmat ca TVR a solicitat Intreprinderii Radiocomunicatii facturi de achitare pentru suma integrala, dar ca aceasta a ezitat sa le expedieze.
„Daca, se va oferi, cu votul membrilor CCA, licenta de emisie acestei institutii, va fi lezat dreptul a circa 2-3 milioane de cetateni moldoveni care vizioneaza postul TVR 1. Cu atat mai mult ca, prin decizia CCA din februarie 2006, TVR 1 detine licenta de emisie pentru retransmiterea postului pe teritoriul Republicii Moldova pana in 2011, or decizia de astazi (joi – n.red.) este ilegala”, a adaugat Vlad Turcanu, membru CCA.
Pe data de 4 iunie 2007, Varujan Vosganian, ministrul roman al Finantelor, a trimis o scrisoare adresata Ministerului Dezvoltarii Informationale din Republica Moldova, prin care afirma ca RM are o datorie fata de Romania de 9,4 milioane de dolari si a permis ca din acesti bani sa fie acoperite datoriile TVR fata de Directia Radiocomunicatii.
In luna iulie, Ministerului Dezvoltarii Informationale a cerut CCA sa scoata la concurs frecventa TVR 1 pe motiv ca „nu s-ar fi reusit incheierea unui nou contract cu postul roman de televiziune, iar cel vechi a expirat la 15 iunie curent”.
Reprezentantii TVR1 de la Bucuresti au declarat ca nu intentioneaza deocamdata sa comenteze decizia CCA, mai informeaza agentia de stiri americana.
In noul post de televiziune vor fi investiti initial 3 milioane de dolari, a precizat Razvan Paveliu, directorului Tele FM International. El a mai specificat ca aceasta suma de bani reprezinta o investitie din partea unor oameni de afaceri din Marea Britanie si ca Tele FM International intentioneaza sa achite datoriile postului TVR 1.
Astfel s-a decis, ca, de acum incolo, postul national de televiziune al Romaniei sa fie retransmis in proportie de doar 70 la suta, restul urmand a fi productie autohtona. Totodata, noul detinator al frecventei urmeaza sa se decida care dintre posturi vor fi retransmise, TVR1 sau TVR International.