- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Opinie Bogdan Branzas: Se da Gauss la promotie

11 Jun, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Cred ca marea majoritate cunoaste curba lui Gauss, aceea reprezentare grafica "ca un clopot" cu varful ascutit pusa intr-un sistem de coordonate x,y, unde zona de varf a curbei proiectata pe axa x reprezinta o multime mica si densa. Daca reprezentam prin aceasta curba multimea companiilor din piata, pe acea mica portiune de pe axa x proiectata de "caciula clopotului" gasim performerii, restul sunt de umplutura, mediocrii, "me too".
Opinie Bogdan Branzas: Se da Gauss la promotie

Gauss a fost un mare om dupa parerea mea, el gasind un model matematic cu aplicabilitate atat de diversa si care a rezistat in timp atat de mult. Nu sunt un matematician dar notiunile de baza inca le mai am. Iar curba lui Gauss trebuie sa fie un model cunoscut economistilor, managerilor sau chiar directorilor de marketing.

Daca as fi managerul oricarui business care depinde de brand(uri), fie de consum fie de corporatie, frica mea cea mai mare ar fi sa ies din zona mica si densa a performerilor, a celor care se diferentiaza real, a celor care raporteaza cifre reale si sanatoase. Mai ales in aceste vremuri de gratie cand toate zonele economice sunt puse la incercare si obligate sa se schimbe.

Market share sau awareness sunt notiuni functionale eventual in vremuri stabile sau de crestere economica. Dupa 15 ani in meseria asta imi permit sa am dubiile mele bazate pe experienta. Studiile de piata care releva o stare de fapt ar trebui inlocuite cu cele care releva, macar partial, o stare viitoare, dorinte, aspiratii, utilitate, caracteristici.

Focus grupurile sunt astazi una dintre uriasele capcane care confera o asa zisa siguranta, pe hartie. Intervievatii focus grupurilor tind sa „expedieze” intrebarile, intuiesc directia inspre care se indreapta moderatorul si vor sa scape si sa-si primeasca rapid cadourile.

Astazi conteaza concepte ca profit, regenerarea vanzarilor, timp scazut de incasare, retentia clientilor, grad de satisfactie, brand equity. Ce sa fac cu un awareness ridicat daca vanzarile stagneaza sau scad? Nimic, e o cifra nesemnificativa.

Putina matematica nu strica nimanui, dimpotriva. Se spune ca un cumparator petrece cam 10 secunde in fata unui produs pe raft pana sa ia o decizie. Un spot TV dureaza 30 de secunde si se difuzeaza cat mai mult ca sa atinga cati mai multi. Vizualizarea unui panou outdoor se face intre 0,5-2 secunde. Concluzie? Razboiul se duce la raft iar la raft ce poti sa vezi? Ambalaje, caracteristici de produs si pret. Ei, nu chiar atat. Mai important, poti face o comparatie rapida cu celelalte produse, o rememorare a cumpararilor anterioare, o comparatie mentala cu produsul cumparat uzual, o inserare de produs nou in memorie.

Cati din 100% clienti de fapt conteaza? In principiu cam 20%. Sunt cei care cumpara constant de la tine si nu trebuie sa investesti mult in ei, doar sa-i „tii fierbinti”.

Sunt cei mai profitabili si probabil iti aduc 80% din vanzari si profit. Brand equity-ul este extrem de ridicat si clientii fideli. Urmatoare categorie sunt in jur de 30% si sunt cam nehotarati. Buni si astia, poate mai convingem cativa sa se alature primilor, din cand in cand. A treia, de aproximativ 50% sunt cei care nu te baga in seama sau chiar te urasc. Da, si brandurile pot fi urate, la fel ca oamenii. Nici nu merita bagati in seama, investitiile in castigarea lor ar fi prea mari.

Ce legatura are brandul, spotul TV si razboiul la raft cu matematica? Legatura se numeste branding si strategie. Iar ele n-au nici o legatura cu inchipuirile art directorilor despre frumusetea estetica si designul minunat al unui ambalaj, spot TV, premii, samd. Lumea reala a cumparatorului si a bugetului sau de cheltuieli se mananca cu altceva.

Articol scris de Bogdan Branzas
Creative Director & CEO
B R A N Z A S
Designeri si consultanti

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Zi crucială pentru viitorul României! Guvernul decide azi: Când vom merge la urne pentru primul tur al prezidențialelor?
Zi crucială pentru viitorul României! Guvernul decide azi: Când vom merge la urne pentru primul tur ...
Au fost instalate primele camere mobile pe drumurile din România. Șoferii care nu respectă regulile vor primi amenzile direct acasă
Au fost instalate primele camere mobile pe drumurile din România. Șoferii care nu respectă regulile ...
Ministrul Finanțelor anunță concedieri masive la stat: ”Bugetarii își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat’
Ministrul Finanțelor anunță concedieri masive la stat: ”Bugetarii își pot găsi cu siguranță ...
Putin șochează România! Decizia care va afecta direct țara noastră, anunțul oficial venit de la Kremlin
Putin șochează România! Decizia care va afecta direct țara noastră, anunțul oficial venit de la ...
Nou pod peste Dunăre între România și Bulgaria. Când încep lucrările și când va fi gata
Nou pod peste Dunăre între România și Bulgaria. Când încep lucrările și când va fi gata
Numărul de kilometri de cale ferată modernizată după Revoluție, la jumătate față de cel al autostrăzilor: 630 km în 35 de ani
Numărul de kilometri de cale ferată modernizată după Revoluție, la jumătate față de cel al autostrăzilor: ...
Un nepalez a dezvăluit ce salariu câștigă în România, în 2025. Nu plătește cazare și mâncare, așa că trimite aproape toți banii acasă
Un nepalez a dezvăluit ce salariu câștigă în România, în 2025. Nu plătește cazare și mâncare, ...
Top 10 al celor mai așteptate lansări de telefoane din 2025. Ce preț și ce caracteristici vor avea
Top 10 al celor mai așteptate lansări de telefoane din 2025. Ce preț și ce caracteristici vor avea
Ajutor de deces 2025. Creștere a sumei pentru înmormântare în România! Cât vei primi
Ajutor de deces 2025. Creștere a sumei pentru înmormântare în România! Cât vei primi
O americancă s-a hotârât să viziteze România după ce a văzut filmul „Nosferatu”. Scena filmată la Castelul Corvinilor a convins-o să-și cumpere bilet de avion: „Mica mea excursie înfricoșătoare a fost rezervată”
O americancă s-a hotârât să viziteze România după ce a văzut filmul „Nosferatu”. Scena filmată ...
Amsterdam renunță la semafoarele inteligente. Pericolul nevăzut care colecta date personale fără ca oamenii să știe!
Amsterdam renunță la semafoarele inteligente. Pericolul nevăzut care colecta date personale fără ...
Val masiv de angajări la Google, Amazon și Microsoft. Zeci de posturi disponibile în România, se lucrează 100% de acasă sau în sistem hibrid
Val masiv de angajări la Google, Amazon și Microsoft. Zeci de posturi disponibile în România, se ...
Salarii modeste și cerințe impunătoare. Magazinele Brooklyn din Capitală cer cunoașterea limbii ruse pentru angajare
Salarii modeste și cerințe impunătoare. Magazinele Brooklyn din Capitală cer cunoașterea limbii ...
Orașul în care un apartament cu două camere se vinde cu 7.000 de euro. De ce evită oamenii această localitate din România
Orașul în care un apartament cu două camere se vinde cu 7.000 de euro. De ce evită oamenii această ...
România este una dintre țările cu cele mai mari consumuri de bere. Țara noastră nu stă la fel de bine în topul exportului
România este una dintre țările cu cele mai mari consumuri de bere. Țara noastră nu stă la fel de ...
Vești proaste pentru românii care dețin un apartament, o casă sau un teren. Cei care vor să vândă proprietăți ar putea întâmpina probleme serioase în 2025
Vești proaste pentru românii care dețin un apartament, o casă sau un teren. Cei care vor să vândă ...
Interzis la artificii! Decizia radicală dintr-o țară UE după valul de victime umane și animale
Interzis la artificii! Decizia radicală dintr-o țară UE după valul de victime umane și animale
Record istoric de turiști la munte! Fenomenul spectaculos care a transformat stațiunile într-un furnicar, grație zilelor libere
Record istoric de turiști la munte! Fenomenul spectaculos care a transformat stațiunile într-un furnicar, ...