- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Organizatiile de media cer respingerea proiectului de Lege a profesiunii de jurnalist

22 Mar, 15:57 • marian.rujoiu
Mai multe organizatii de media cer Senatului respingerea proiectului de Lege a profesiunii de jurnalist. Printre acestia se numara ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, MediaSind, Asociatia PublicMedia sau Conventia Organizatiilor de Media.
Organizatiile de media cer respingerea proiectului de Lege a profesiunii de jurnalist

De asemenea, jurnalistii sustin ca proiectul a fost redactat fara consultarea niciuneia dintre organizatiile breslei.

Solicitarea vine ca urmare a faptului ca reprezentantii Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa a Senatului urmeaza sa ia in dezbatere proiectul de Lege a profesiei de jurnalist 162/2011, initiat de senatorul PNL Ioan Ghise.

Printre nemultumirile jurnalistilor se numara si aceea ca proiectul legislativ conditioneaza practicarea profesiei, prin impunerea „carti de jurnalist” si efectuarea unor examinari psihologice periodice. De asemenea, sustin organizatiile de media, proiectul ignora modul in care functioneaza o redactie prin introducerea obligativitatii cabinetelor jurnalistice, dar si prin introducerea unor concepte absurde din punct de vedere legal, precum „cvasi-delictul de presa”.

Astfel, proiectul de lege propune ca jurnalistii sa isi poata desfasura activitatea doar daca sunt posesorii unor „carti de jurnalist”.

Conditii pentru a deveni jurnalist

Conform proiectului, poate fi jurnalist doar persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

-are capacitatea de exercitare a drepturilor civile
– este apta din punct de vedere psihic pentru exercitarea profesiunii, fapt ce este constatat prin examen psihologic efectuat o data la trei ani
-nu a fost condamnata penal definitiv pentru: furt, viol, talharie, crima, escrocare, tradare de tara si alte fapte incompatibile cu morala sociala

In plus, se arata in lege, exercitarea profesiei de jurnalist este incompatibila cu: ocupatii care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de jurnalist sau bunele moravuri sau cu exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert, se mai arata in acelasi proiect de lege.

Conform aceleiasi initiative, jurnalismul s-ar putea desfasura doar in cadrul unor cabinete individuale sau asociate.

O institutie numita Ombudsman ar urma sa aplice amenzi administrative pentru o serie de incalcari ale legii, cum ar fi publicarea de materiale jurnalistice care nu provin de la posesorul unei carti de jurnalist, ajungandu-se pana la interdictia temporara de aparitie a unei publicatii sau a unei emisiuni radio sau tv, sustin reprezentantii organizatiilor de media.

De asemenea, aceiasi jurnalisti mai spun ca actualul cadrul legislativ, respectiv Codul Civil, Codul Penal, Legea audiovizualului, Legea liberului acces la informatiile de interes public este suficient si aliniat normelor europene.

Urmărește Daily Business pe Google News