- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Piața online de iGaming din UK a înregistrat o creștere record în Q2 din 2024

28 Aug, 11:35 • Bugiu ⁠Ana Maria
Piața jocurilor de noroc online din Marea Britanie a înregistrat o creștere substanțială în al doilea sfert al anului 2024, potrivit datelor publicate de UKGC. Jucătorii au plasat un număr record de 24,5 miliarde de pariuri și rotiri, marcând o creștere de 11% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Piața online de iGaming din UK a înregistrat o creștere record în Q2 din 2024

Sloturile au generat cel mai important segment al veniturilor brute provenite din jocuri de noroc (GGY), atingând 642 milioane de lire sterline, ceea ce reprezintă o creștere de 10% față de anul precedent.

Pe parcursul acestui trimestru, sloturile au înregistrat un total de 22,4 miliarde de rotiri, cu 12% mai multe decât în aceeași perioadă din 2023. Principala metoda prin care operatorii atrag jucători noi sunt ofertele cu rotiri gratuite, asemenea pieței locale. Cu toate acestea, durata medie a unei sesiuni de joc a scăzut ușor, de la aproape 18 minute în anul precedent, la 17 minute în 2024. În ceea ce privește numărul de jucători activi, 13,3 milioane de persoane au fost implicate în activități de sloturi online, o creștere de 10,8% față de anul trecut.

Un alt sector important din piața de iGaming a fost pariurile pe evenimente reale, care au înregistrat cea mai mare creștere a GGY-ului dintre toate segmentele analizate. În Q2, veniturile generate de acest segment au ajuns la 625 milioane de lire sterline, cu 16% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut. Această creștere a fost alimentată de evenimente sportive majore, cum ar fi Campionatul European de Fotbal Euro 2024 sau Jocurile Olimpice de la Paris, care au atras un număr mare de pariuri. Iunie, luna în care a început Euro 2024 în Germania, a înregistrat cel mai mare GGY pentru pariurile pe evenimente reale, atingând 228,9 milioane de lire sterline.

În ciuda acestor creșteri notabile, numărul total al pariurilor online plasate în acest segment a scăzut cu 7,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 921 milioane. Aprilie a fost luna cu cele mai multe pariuri plasate, cu un total de 340,4 milioane de bilete. De asemenea, numărul de jucători activi în acest sector a crescut cu 10,9%, ajungând la 19,4 milioane în Q2 2024. Cele mai populare siteuri au fost bet365, William Hill, Ladbrokes, Betfair și Unibet, ultimele două dintre acestea fiind licențiate și în România.

Alte segmente din piața de iGaming au prezentat evoluții variate. Jocurile de masă online, excluzând sloturile, au înregistrat o creștere a GGY-ului de 9,3%, ajungând la 159,6 milioane de lire sterline și o creștere similară în ceea ce privește numărul de pariuri, care a atins 1,02 miliarde. Numărul de jucători activi în acest segment a crescut cu 6,7%, ajungând la 8 milioane. În schimb, pokerul online a înregistrat o scădere semnificativă, cu veniturile brute din jocuri scăzând cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 14,1 milioane de lire sterline.

Pe de altă parte, pariurile virtuale au suferit și ele o ușoară scădere, cu un GGY de 10,2 milioane de lire sterline, în scădere cu 2,9% față de anul anterior. Unul dintre segmentele cu cea mai mare creștere a fost însă cel al pariurilor pe eSports, care au înregistrat o creștere de 30,5%, ajungând la 4,3 milioane de lire sterline.

La nivelul jocurilor de noroc offline, datele UKGC, care acoperă aproximativ 85% din piața de pariuri cu amănuntul din Marea Britanie, au arătat o scădere a veniturilor din pariurile plasate la ghișeu cu 7%, ajungând la 168,4 milioane de lire sterline în al doilea trimestru din 2024. În schimb, terminalele de pariuri self-service au înregistrat o creștere de 7,3%, generând un GGY de 123,9 milioane de lire sterline. Totuși, veniturile din jocurile mecanice au scăzut ușor, ajungând la 290,1 milioane de lire sterline. În ceea ce privește activitatea totală în unitățile fizice, numărul pariurilor și rotirilor a scăzut cu 1%, ajungând la 3,2 miliarde în Q2, iar numărul sesiunilor pe aparate a scăzut cu 1,3%, la 23,7 milioane.