Mai multi specialisti in piata media si de publicitate, printre care realizatorul TV Andi Moisescu, Paul Kasprovschi – strategic planner-ul de la Mercury 360 si marketerul politic Sorin Tudor, au vorbit pentru DailyBusiness.ro despre organizatia cea mai potrivita pentru realizarea unei astfel de campanii electorale, receptivitatea publicului si strategia de marketing care i-ar asigura sanse mai mari de reusita.
Partid politic sau organizatie nonprofit?
Printre posibilii promotori ai unei campanii similare celei din SUA ar fi partidele politice, statul sau asociatiile non-guvernamentale, care ar aduce in prim plan factorul educational.
„Daca ar gasi calea sa-si mobilizeze propriul electorat, n-am nici cea mai mica rezerva sa cred ca orice partid ar baga imediat bani intr-o astfel de campanie. Ideea este insa mult prea buna pentru a fi manjita politic, asa incat, eu sper ca va veni o zi, in timpul vietii mele, in care sa vad o astfel de initiativa din partea unei organizatii non-guvernamentale”, a opinat realizatorul Pro TV Andi Moisescu.
Potrivit marketerului politic Sorin Tudor, care este si managing director al agentiei Project 365 Communication, campania ar trebui lansata de o asociatie non-profit, pentru ca o formatiune politica ar fi acuzata – in cel mai bun caz – de politicianism, situatia in care campania ar fi compromisa din start.
Iar tinta, a adaugat Tudor, nu ar trebui sa fie tinerii intre 18-25 ani, acestia prezentandu-se la vot doar in cazul unei campanii cu profunde implicatii emotionale, ci mai degraba publicul intre 25 – 45 ani. In consecinta, o investitie din partea unui partid politic intr-o astfel de initiativa este putin probabila, existand riscul sa atraga un public despre care nu are cum sa stie daca va vota in mod majoritar partidul care investeste in campanie.
Costurile pentru o luna de promovare online
Orlando Nicoara, directorul general al Media Pro Interactiv, sustine ca pentru o luna de campanie electorala online, programata sa ruleze pe circa 50 de site-uri, cu audiente diferite, costurile aproximative s-ar incadra intre 20.000 euro si 100.000 euro, „in functie de cat de agresiva se doreste campania”.
Bianca Preda, managing directorul Big Media PR, sustine ca, deocamdata, discrepanta intre bugetele alocate de candidati este foarte mare.
„Exista cativa candidati care au ales sa aloce 60.000 euro pentru online, altii doar 6.000, insa ca pondere ne situam in ambele cazuri undeva la 6% din totalul bugetului”, a afirmat Preda.
„In medie, pentru un candidat care dispune de un buget mic, de 100.000 euro, banii rezervati pentru online nu depasesc suma de 10.000 euro”, a adaugat directorul Big Media PR.
In campania electorala pentru alegerile locale din 2008, cea mai mare suma pentru promovare pe mediile traditionale a fost investita de PDL, circa 3 milioane de euro.
Potrivit firmei de consultanta Media Hub, care ofera estimari nete pentru valorile atrase de mijloacele de comunicare traditionale (TV, presa scrisa si radio), in clasamentul investitiilor dupa aplicarea discounturilor urmeaza PSD, cu circa 2 milioane de euro si PNL, cu o suma neta de aproximativ 1,8 milioane de euro.
Cel mai bun model de business pentru o campanie electorala online cu vedete: „pro-bono”
Referindu-se la campanie ca la un proiect cu mari si profunde implicatii sociale, Paul Kasprovschi, strategic planner-ul agentiei de publicitate Mercury 360, spune ca cel mai potrivit ar fi ca o astfel de campanie sa fie sprijinita de autoritati, si derulata nu doar pe online, ci si pe medii clasice precum televiziunea.
„Sa incepem cu celebritatile care in mod traditional costa foarte multi bani din bugetele publicitarilor. Participarea celebritatilor poate fi si ar trebui sa fie obtinuta ‘free of charge'”, a opinat Kasprovschi.
Potrivit acestuia, campania ar trebui sa aiba o foarte mare acoperire nationala, situatie in care ar aduce un grad de expunere ridicat pentru celebritati.
„Si daca adaugam la acestea si un continut de campanie valoros, ne dam seama ca pentru multe celebritati de la noi poate deveni o chestiune de prestigiu sa faca parte din aceasta campanie”, a adaugat strategul de la Mercury.
Un alt cost substantial indicat de Kasprovschi este cel media.
„Situatia in cazul de fata e mult mai simpla. Clientul acestei campanii este statul, deci toate posturile de stat ar putea prelua campania gratis. In ceea ce priveste posturile comerciale, nu ar fi prima data cand CNA-ul le-ar invita la un pic de munca voluntara. In fond, prezenta la vot este cel putin la fel de importanta ca limitarea consumului de alcool sau sare, zahar si grasimi”, a afirmat Kasprovschi.
In costuri ar fi inclusa si producerea efectiva a materialelor de campanie.
„Daca luam ca reper campania facuta in State, vedem ca aceste costuri pot fi foarte mici. Dar si acestea, la randul lor, ar putea fi subventionate de o mare casa de productie, pentru care semnatura pe acesta campanie ar fi o chestiune de prestigiu”, a explicat strategul de la Mercury 360.
Alegerea actorilor campaniei
Potrivit lui Paul Kasprovschi, in alegerea celebritatilor potrivite pentru a ‘juca’ intr-o astfel de campanie, trebuie luate in vedere doua coordonate. Prima este relevanta celebritatilor respective pentru publicul tinta, iar a doua este principiul transferului de ‘equity’ de la celebritatile respective la campanie:
„Daca vrei sa faci apel la responsabilitate si simt civic, ii vei alege pe aceia care pot fi foarte credibili in rolul de purtatori ai mesajelor de responsabilitate si simt civic”, a explicat strategic plannerul.
Insa exista in Romania suficiente personalitati publice relevante, cu care electoratul s-ar putea identifica, si care sa transmita mesaje de impact?
Potrivit lui Moisescu, aici apare un „scurt-circuit”: „Am serioase indoieli ca exista personalitati publice care sa apara intr-o astfel de campanie si sa aiba acelasi impact ca in Statele Unite. Ma-ntreb cat de credibile ar fi anumite personaje autohtone, altfel extrem de simpatice, daca ar aparea intr-un astfel de clip? La ce circ se incinge la noi zilnic, pe toate aleile, cine ar putea sa aiba putere de convingere intr-o chestiune atat de serioasa?”
„Intr-o tara in care toata lumea joaca un rol, e greu sa convingi pe cineva ca acum chiar nu joaca nimeni. Ia incercati sa v-o inchipuiti pe Elena Udrea, trecuta de la decolteu la mop si andrele, intr-un clip precum cel despre care vorbim. Si aici am ales la intamplare unul dintre oamenii foarte simpatizati”, a mai spus realizatorul de la Pro.
Pe de alta parte, Sorin Tudor este de parere ca personalitatile exista, insa acestea trebuie identificate in functie de interesele publicului tinta.
„Mai exact cred ca ar trebui sa existe spoturi diferite pentru medii diferite: pentru online anumite personalitati, pentru media traditionale alte personalitati, iar aici ar trebui facute distinctie intre diversele nise”, a adaugat Tudor.
Internetul prinde la publicul urban
Potrivit oficialilor Big Media PR, Internetul este unul dintre canalele cele mai eficiente pentru publicul urban, insa, in Romania, inca nu exista o cultura a promovarii online.
„Majoritatea candidatilor aleg blogul ca forma de promovare, care nu este tocmai cea mai potrivita. Noi nu o recomandam, insa, in final, totul se decide in functie de buget”, a adaugat Bianca Preda.
Potrivit unei declaratii anterioare a lui Lucian Despoiu, general managerul agentiei de publicitate online Kondiment, promovarea online atrage aproximativ 10% din bugetul unui candidat.
Insa reprezentantii Kondiment sustin ca Internetul este tot mai atractiv pentru clientii politici din Romania, iar noul sistem de vot uninominal va influenta pozitiv veniturile companiilor de publicitate online.
Pentru alegerile locale din 2008, cele mai solicitate servicii online sunt marketingul viral, optimizarea pe motoarele de cautare, jocurile pe Internet si mobilizarile de tip „Go to vote” (activitati specifice de atragere a oamenilor la vot si de crestere a prezentei la vot), conform Kondiment.
In loc de Don’t vote
Cu toate ca nimeni din Romania nu s-a gandit inca adapteze viralul americanilor la electoratul local, initiativele electorale au inceput sa populeze si online-ul autohton.
Printre exemple, ar fi cel al candidatului PDL Sorin Pavaliu, candidatii PNL Bogdan Petre si Roxana Ionita si-au facut un videoblog comun, dar si initiativa apolitica votezi.ro a lui Dorin Boerescu Alex Mihaileanu, si Viorel Copolovici, unde pot fi citite si exprimate pareri despre votul din noiembrie.