Afirmatia a fost facuta in timpul conferintei „Europa necunoscuta?” din cadrul celei de-a 45-a intalniri a European Journalists Association, in Bucuresti. „Ultimul ziar ale carui actiuni erau detinute de jurnalisti a fost vandut anul trecut”, a spus Cristian Tudor Popescu.
El a mai spus ca peisajul media romanesc se afla in schimbare datorita investitiilor din ultimul timp, care au determinat cresteri salariale, dar si mercenariat in presa.
Ioana Avadanei, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), a vorbit, in cadrul aceleasi conferinte, despre libertatea de exprimare a presei si despre modul in care aceasta este raportata la dezvoltarea economica. „Nu exista presa libera fara o economie dezvoltata. Avem nevoie de transparenta in ceea ce priveste concentrarea media. Trebuie sa stim cine ne vinde stirile, daca suntem interesati de calitatea stirilor”, a declarat Avadanei.
Un alt subiect dezbatut in cadrul intrunirii a vizat aspectele juridice ale jurnalismului. „Este foarte greu sa-i ceri unui jurnalist sa-si dezvaluie sursele in conditiile in care este vorba despre oameni din interiorul guvernului, politicieni sau functionari. Majoritatea tarilor au legi privind dreptul la informare, iar Consiliul Europei lucreaza la o conventie privind accesul la informatie”, a declarat Roland Bless, directorul Biroului Reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei.