SC Radio XXI SRL a solicitat CNA, printr-o adresa, acordarea licentei audiovizuale nationale pentru difuzarea serviciului de programe Radio 21, relateaza Mediafax.
„Solicitam aceasta deoarece societatea noastra dispune actualmente, pentru difuzarea serviciului de programe Radio 21, de 42 de statii de radiodifuziune sonora, obtinute in urma participarii la concursuri organizate de CNA, precum si prin achizitionarea de la alti detinatori care ni le-au cesionat contra cost”, se arata in adresa transmisa CNA de Cristina Zegheru Richard, director general adjunct Radio 21.
„Serviciul de programe Radio 21 realizeaza in prezent o audienta potentiala de peste 70% din populatia recenzata a tarii. Acordarea Radio XXI SRl a licentei audiovizuale nationale pentru serviciul de programe Radio 21 ne va permite o adaptare mai buna a compartimentelor societatii noastre la rigorile economico-financiare actuale, prin structurarea mai supla a serviciului de transmisiuni, a retelei de corespondenti, continuarea integrarii IT etc”, se mai arata in document.
Decizia a fost luata in baza art. 44, alin. 12 din Legea audiovizualului, potrivit caruia „In sensul prezentei legi: (a) licenta audiovizuala nationala da dreptul la o difuzare a aceluiasi program intr-o zona geografica ce cuprinde o audienta potentiala de peste 60% in cazul radiodifuziunii, respectiv 70% in cazul televiziunii, din populatia recenzata a tarii; b) licenta audiovizuala regionala da dreptul la o difuzare a aceluiasi program pe teritoriul unuia sau al mai multor judete, fara a realiza insa acoperirile prevazute la lit. a); c) licenta audiovizuala locala este licenta a carei zona de acoperire este mai mica decat cea prevazuta pentru o licenta audiovizuala regionala, servind o singura comunitate locala; d) licentele audiovizuale acordate pentru municipiul Bucuresti si care nu fac parte din retele nationale sau regionale de radiodifuziune si de televiziune sunt considerate licente locale”.
Potrivit site-ului CNA, licenta audiovizuala a postului Radio 21 este detinuta de societatea Radio XXI SRL, ai carei asociati sunt: Corsum Invest A.S. (Cehia) – 80% si Lagardere Active Radio International SA (Franta) – 20%. Corsum Invest A.S. (Cehia) este detinut de Michal Lobkowicz si Adam Blecha. Actionar unic al Lagardere Active Radio International SA (Franta) este Lagardere Active Broadcast SA, cu actionar unic Lagardere Media. In aceste conditii, actionarii principali ai posturilor Radio 21 sunt Michal Lobkowicz si Adam Blecha.
Aceiasi actionari detin in Romania si postul de radio Vibe FM.
Pe de alta parte, postul de radio Europa FM este inclus in portofoliul grupului Lagardere.
Grupul Lagardere a intrat pe piata romaneasca in anul 1996, prin achizitionarea Radio Total Timisoara, redenumit ulterior Radio 21 Timisoara. In anul 2007, Lagardere a achizitionat reteaua de radio Deea, o parte din licente fiind folosite pentru lansarea, in aprilie 2008, a retelei Vibe FM.
In Romania, mai detin retele nationale de radio posturile private InfoPro, Europa FM si National FM, dar si Radioul Public.