„ITM Bucuresti aplicat sanctiuni contraventionale si a dispus masuri de remediere corespunzatoare acestora , unitatea ramanand in programul de monitorizare a Inspectiei Muncii pentru conformare”, se arata intr-un comunicat de presa al FRJ MediaSind.
Cristian Godinac, presedintele MediaSind, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca nu se cunoaste inca suma cu care Realitatea Media a fost amendata, dar potrivit legii, aceasta poate fi cuprinsa intre 50.000 si 100.000 de lei.
Controlul a venit in urma sesizarii Sindicatului Jurnalistilor Profesionisti, trimisa la Ministerului Muncii.
„Inspectia Muncii a constatat ca potrivit statelor de plata, nu se acorda alte sporuri in afara celui pentru munca de noapte, respectiv 25% pentru fiecare ora prestata”, se arata in acelasi comunicat.
Astfel, angajatii Realitatea Media nu beneficiaza de sporul de vechime (intre 5 si 25%), sporul de fidelitate din mass–media (25%), sporul pentru zilele libere. De asemenea, acestora nu li se platesc orele orele suplimentare lucrate.
De asemenea, inspectorii au mai constatat neacordarea drepturilor salariale tuturor angajatilor, la data prevazuta in contractele individuale de munca. Totodata, noii salariati angajati la Realitatea Media nu sunt adusi pe baza de concurs.
„Nu s-au constatat dovezi din care sa rezulte ca angajatorul a solicitat angajatilor efectuarea de ore suplimentare, fapt consemnat si de angajator intr-o nota de relatii data inspectorilor de munca”, se arata in concluziile inspectorilor ITM.
Potrivit acestora, nu se evidentiaza munca in zilele de repaus saptamanal si s-a constatat „nerespectarea prevederilor legale in zilele de sarbatoare”.
De asemenea, potrivit MediaSind, reprezentantii lucratorilor cu raspunderi in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu sunt consultati periodic in probleme legate de asigurarea securitatii si sanatatii in munca.
„Referitor la factorii de risc prezenti in mediul de munca, ITM a dispus masura de monitorizare continua a mediului de munca inclusiv prin efectuarea de noi determinari ale noxelor fizice sesizate”, se arata in comunicatul sindicalistilor.
Realitatea Media, in insolventa
Recent, Realitatea Media si-a cerut insolventa dupa ce anul trecut a
inregistrat o pierdere de peste 86,2 milioane de lei, in scadere cu
aproape 48% fata de 2009.
Tot anul trecut, Realitatea Media si-a redus numarul de
salariati de la 1.026, cati inregistra in 2009, la 796 de persoane
angajate.
De asemenea, in 2010, cifra de afaceri a companiei a
scazut de la peste 127 de milioane de lei, cat inregistra in 2009, la
peste 97,4 milioane de lei.
In luna aprilie a acestui an, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu i-a vandut lui Elan Schwartzenberg 92% din actiunile Realitatea Media.
In
prezent insa, potrivit datelor Registrului Comertului, Realitatea Media
este detinuta in proportie de peste 86,5% de o companie de inregistrata
in Cipru, respectiv Bluelink Comunicazione Limited.
De asemenea,
printre actionari se mai numara si Liviu Luca, Cristian Toroipain,
Gheorghe Luha sau companiile Global Video Media si Sindicatul National Petrom Energie.
Pe
site-ul Tribunalului Bucuresti exista de la inceputul anului inca 6
dosare in care diversi creditori au solicitat insolventa Realitatea
Media SA.