Editura Meteor Press
Colectia Business
Pret 22 lei
Titlu original: The Rules of Networking
Cartea intr-un minut:
Cartea iti arata ce trebuie sa faci pentru a te prezenta consecvent, astfel incat cei care te intalnesc sa doreasca sa te mai intalneasca si sa colaboreze cu tine.
Cronica DailyBusiness.ro
Cultivarea relatiilor personale are scopuri multiple, cum ar fi promovarea profesionala, castigarea de bani, gasirea unei slujbe sau cautarea de noi clienti. Chiar daca nu exista un scop precis, networkingul poate sa atraga atentia asupra calitatilor personale. Important este pe cine cunosti, nu ce cunosti. Clientii colaboreaza cu persoanele, nu cu firma, iar atunci cand persoanele pleaca iau si clientii cu ei.
Atat timp cat sunt promovati oameni nepotriviti, inseamna ca acestia sunt apreciati pentru modul in care ies in fata, chiar daca ei sunt numiti „lingai”.
Networkingul nu se limiteaza la conferinte si la evenimente legate de afaceri, ci poate fi practicat in orice situatie in care intri in legatura cu o alta persoana. E mai usor sa abordam oameni care ne seamana sau care sunt din acelasi oras, au absolvit aceeasi universitate, sunt pasionati de acelasi sport.
Chiar daca esti agitat in fata unor oameni pe care nu-i cunosti, important este sa actionezi cu pasi mici. A doua tehnica este sa iti calmezi simptomele fizice ale incordarii. Poti scapa de agitatia nervoasa exersand o respiratie relaxanta. Ca orice lucru facut destul de des, aplicarea acestei tehnici cu regularitate te va face sa te simti relaxat. Primele minute de conversatie stabilesc un domeniu comun.
Oamenii detesta sa fie folositi si daca intuiesc tinta pe care o vizati in conversatie, isi vor pierde interesul. Nemultumirile comune sunt un alt mod de a intretine conversatia. Insa, intre socializare si networking este o diferenta semnificativa.
Pentru a stabili legaturi si a obtine informatii este nevoie de un plan intocmit in prealabil. O intalnire reusita nu trebuie sa dureze mai mult de 15 sau 20 de minute. Cealalta persoana va retine primele doua minute si ultima parte, de aproximativ un minut.
Intervalul din mijloc se va estompa cu timpul. De aceea, retragerea din conversatie pe furis si cu sfiala sau fluturarea anemica a mainii in semn de ramas bun vor submina toate eforturile depuse pentru a construi o relatie.
Emailul nu este cea mai fericita metoda pentru a incerca continuarea relatiei. Cand cineva trece in graba pentru sute de emailuri pe zi, este posibil sa-l stearga indiferent cu cata grija a fost compus. Un telefon este mai greu de ignorat, dar ar trebui folosit de al doilea sau al treilea demers de consolidare a legaturii.
O alta modalitate de a consolida o relatie cu o persoana este sa ii faci cunostinta cu o alta, cu care ar putea avea un interes comun. Dupa ce ai facut o serie de pasi pentru consolidarea unei relatii, poti apoi sa ceri. Daca nu vorbesti, nimeni nu e telepat pentru a-ti citi gandurile.