Vineri, 25 mai, se implinesc 20 de ani de la infiintarea Consiliului National al Audiovizualului, organism creat ca unica autoritate publica de reglementare si garant al interesului public in domeniul audiovizualului.
„Dupa 20 de ani de audiovizual romanesc, cenzurat doar de constrangeri financiare, ni se ofera acum un numar foarte mare si variat de programe de radio si de televiziune”, se arata intr-un comunicat al CNA.
Potrivit CNA, astazi, functioneaza in Romania un numar de [b]633 de posturi de radio, 750 de posturi de televiziune[/b], cu emisie terestra si prin satelit, precum si un numar de [b]3.727 de retele de distributie prin cablu[/b]. Din aceasta perspectiva, Romania se pozitioneaza printre cele mai dezvoltate piete ale audiovizualului, din Europa Centrala si de Est.
„Aparitia CNA a fost dictata de ratiuni practice, din nevoia de a se stabili „regulile jocului” intr-o activitate absolut noua, aceea de difuzare a programelor de radio si de televiziune de catre radiodifuzorii privati, mai ales in conditiile in care, activitatea in sine, difuzarea de programe in regim privat, incepuse inca din primele zile de dupa 22 decembrie 1989″, conform documentului.
„[b]Prima emisie de radio privata[/b] s-a produs pe 31 decembrie 1989, din cladirea Casei Scriitorilor de pe Calea Victoriei, pe frecventa de 92,7 MHz si cu un emitator ajuns in tara prin intermediul Ambasadei Frantei la Bucuresti. A urmat, la scurt timp, inceperea emisiei Radio Unifan, la 11 ianuarie 1990, si Radio Nova 22, la 19 ianuarie acelasi an. Simultan, incepea in Romania o alta activitate, absolut necunoscuta pana atunci, si anume [b]distributia de programe audiovizuale prin retele de cablu[/b], ceea ce a permis accesul nostru la cele mai importante programe europene de televiziune”, se mai arata in comunicat.
Astfel, cadrul legal instituit prin Legea audiovizualului nr. 48 din 25 mai 1992, venea sa reglementeze activitatea de difuzare in regim privat, inceputa de pionierii acestui domeniu, cu entuziasmul acelor ani, si, implicit, sa sparga monopolul de stat al posturilor publice de radio si de televiziune. Au fost create, astfel, premizele pentru dezvoltarea in Romania a unui domeniu de activitate care a cunoscut pana astazi un ritm al evolutiei nemaiintalnit in niciunul din statele foste comuniste ale Europei de Est, spun reprezentantii CNA.
Anul 1992 a fost anul in care noul organism, Consiliul National al Audiovizualului, a acordat primele licente de radio, de televiziune si de distributie prin cablu, in cadrul primelor concursuri organizate.