Raportul anual al grupului France Television, care include televiziunile publice France 2, France 3 si France 5, a aratat venituri de 765,3 milioane de euro din publicitate in 2006 si o cota de piata de 24,5%. Daca se va renunta la publicitate pe posturile TV publice, cota de 24,5% va fi impartita intre marii jucatori privati, respectiv TF1 si M6, conform presei internationale.
In conferinta de presa de marti, Sarkozy a propus incetarea difuzarii de reclame pe posturile publice de televiziune si impunerea unei taxe pe veniturile din publicitate ale televiziunilor private. „Vreau ca obligatiile televiziunilor publice sa fie modificate in profunzime si sa analizam posibilitatea de a renunta complet la difuzarea de reclame pe posturile publice”, a spus Sarkozy marti.
Astfel, prin renuntarea la publicitate, „televiziunile publice vor primi fonduri din taxele pe veniturile majorate din publicitate, ale televiziunilor private si o mica parte din taxele pe veniturile firmelor de acces la internet sau telefonie mobila”, a mai spus Sarkozy.
Declaratiile presedintelui au aruncat in aer actiunile principalelor televiziuni comerciale din Franta. TF1 si M6 au inregistrat cele mai mari cresteri, intr-o singura zi, dupa 9 octombrie 2007. Pretul per actiune al TF1 a crescut cu 10%, iar cel al unei actiuni M6 cu peste 7%.
Patrick Le Lay, presedintele televiziunii TF1 (parte a grupului Bouygens) este prieten apropiat al presedintelui Nicolas Sarkozy, conform presei internationale.
Afirmatiile presedintelui despre publicitatea pe posturile publice au fost facute pe fondul iminentei schimbari ale legilor de difuzare franceze, care vor sprijini afirmarea grupurilor autohtone de media.
In octombrie 2007, Ministerul Culturii din Franta a anuntat ca va forma grupuri de lucru care vor revizui legile in patru mari domenii, relatia intre producatori si difuzori, legile publicitatii in media, legile anti-concentrare in media si reforma transmisiunilor din sectorul public.
Aceste grupuri de lucru vor inainta concluziile studiului la sfarsitul primului trimestru din 2008 si vor prezenta, cel mai probabil la sfarsitul primaverii lui 2008, o reforma a legii transmisiunii, care functioneaza din 1986.