- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Serban Huidu despre concurenta: „Dupa ce ne intentau procese, veneau cu ofertele de angajare”

23 Jun, 12:25 • andra.gheorghe
Lumea il stie de la "Cronica Carcotasilor". A inceput avand coleg de emisiune un papagal - o investitie "foarte proasta", dupa cum spune - care a rezistat stresului mediatic doar un sezon. De 8 ani are langa el o "Gainusa", cu care practica intensiv pamfletul pe radio si TV. Serban Huidu a discutat cateva minute cu DailyBusiness.ro, imediat dupa emisiunea matinala de la radio Kiss FM, despre business-ul de radio si TV, oamenii pe care ii transforma in subiecte, antipatii si simpatii in "involburata" lume a mass-media.
Serban Huidu despre concurenta: Dupa ce ne intentau procese, veneau cu ofertele de angajare

Interviul pe scurt

– Piata de televiziune are pur si simplu o problema de vanzatori

– Televiziunile sunt foarte dezbinate. In mod normal, piata nu ar fi trebuit sa scada asa, ci mult mai putin.

– Desi nu este vazuta ca cea mai tare televiziune din piata, din punct de vedere financiar Prima TV este foarte disciplinata. Si singura televiziune independenta de pe piata.

– Nimeni nu vrea sa inteleaga, Cronica nu a fost niciodata pe primul loc la audienta. Niciodata, nici pe TV si nici pe radio

– Am un business in turism. E mai mic, dar mai „vesel”.

– Nu cred ca exista cineva care sa aiba mai multa imaginatie, in televiziune, ca Dan Diaconescu. A facut senzatie cu un apartament si 3 camere de filmat.

DailyBusiness.ro

: Sunt si Carcotasii in criza? A fost nevoie de ajustari salariale, concedieri in randul angajatilor?
Serban Huidu: Deocamdata nu s-a pus problema de concedieri. Chiar daca sunt cele mai costisitoare, programele premium sunt si cele care duc „fanionul” mai departe. Oamenii au ramas aceiasi de anul trecut, nu am scazut nici din salarii, sunt in continuare la acelasi nivel. Sper sa le putem tine asa si pe viitor.

DB: Dar probleme se simt?
SH: E adevarat ca sunt probleme. Dar sunt legate, mai degraba de televiziune si de radio in general. Piata a scazut. Si in opinia mea, o problema pentru aceasta scadere este modul in care se prezinta in piata.

DB: Adica?
SH: Televiziunile sunt foarte dezbinate. In mod normal, piata nu ar fi trebuit sa scada asa, ci mult mai putin. Din punct de vedere al insertiilor, nu e asa o mare scadere. Al banilor, in schimb, da. Este, daca vreti, pur si simplu o problema de vanzatori.
[img=252]Ultima renegociere de contract cu Prima a avut loc acum 3 ani[/img]
DB: Ca tot ati intrat in detalii tehnice, dvs. ce rol aveti in managementul Cronicii? Stiu ca va ocupati de productie, prin firma dvs. Hodoronc Tronc.
SH: Cronica este o coproductie. Este Prima TV in ceea ce priveste studiourile si echipa de studio, si Hodoronc Tronc Production in ceea ce priveste partea de scris, copyright. Practic, unii sunt cu capul, ceilalti cu „sculele” 🙂 Serios vorbind, echipa este coordonata de angajatii mei, care lucreaza de foarte mult timp cu noi, respectiv 10 ani.

[quote]Oamenii din media sunt destul de orgoliosi. Eu am si argumente pentru orgoliul meu[/quote]
DB: La ce interval de timp va reinnoiti contractul cu Prima?
SH: Ultima data l-am semnat pe 3 ani, din care mai avem de derulat 1 an si jumatate.

DB: Alte business-uri in zona de media, pe langa Hodoronc Tronc, mai aveti? Stiu ca nu sunteti un strain in piata de publicitate, de exemplu.
SH: Am mai facut diferite lucruri care au tangente cu publicitatea. In general facem proiecte pentru Cronica, si doar pentru Cronica. Niste proiecte speciale pe care le vindem, facem si evenimente, sau participam la ele – rare dar bune 🙂 Al doilea business al meu este unul de turism. E mai mic, dar e mai „vesel”.

DB: Cand l-ati inceput?
SH: Acum vreo doi ani.

DB: Si merge?
SH: (razand) Cam ca ochiul mortului, dar merge. Nu este ceva din care sa castigi, e mai mult de suflet. De aia l-am si facut. Probabil ca daca nu as fi lucrat in televiziune, as fi lucrat in turism.

DB: Sunteti de foarte multi ani la Prima, probabil ati primit oferte interesante de a muta emisiunea la alt post. De ce ati refuzat?
SH: Prima are un lucru bun. Ca organizare, structura, este foarte solida. Desi nu este vazuta ca cea mai tare sau cea mai mare televiziune din piata, din punct de vedere financiar este foarte disciplinata. Si mai are un mare avantaj. E foarte independenta. Cred ca, de altfel, este singura televiziune independenta de pe piata. Toti au, mai mult sau mai putin niste partipriuri. Prima TV nu are asa ceva. Pentru noi e foarte important lucrul asta.

[quote]Cand ne injura Oana Zavoranu ne este foarte bine. Daca ne-ar injura Dinescu sau Hurezeanu, am avea o problema[/quote]
DB: Cand ati primit ultima oferta de la Antena sau de la Pro?
SH: Nu stiu daca am primit sau nu o oferta (zambind). Am fost in discutii cu ei o perioada de timp. Cred ca acum vreo 3 ani.. Dar, ma rog.. nu conteaza. Nu-mi aduc aminte exact. Cand a venit SBS-ul la Prima.
[img=253]Huidu lucreaza in radio din 1995[/img]
DB: Si motivul principal pentru care ati refuzat care a fost?
SH: E destul de complicat. Ganditi-va ca noi suntem si niste oameni care fac emisiuni de TV, dar facem si radio. Trustul ar fi trebuit sa aiba radio, si ar fi trebuit sa „stea” bine si pe radio, iar radioul Kiss FM este cumva creatia noastra. Nu stiu cat mai e acum din creatia originala (zambind)… dar este in continuare.

DB: La inceputul cronicii aveati coleg de studio un papagal.
SH: Da. (razand) Si acum colaborez cu o Gainusa.

DB: Iar Mihai Gainusa este „in verva”, pe baricade. Dar cu papagalul ce s-a intamplat? A fost o investitie buna?
SH: A fost o investitie foarte proasta. A fost scump si a murit repede. Costa 300 dolari pe vremea respectiva. Dupa un sezon a crapat. Am inteles ca papagalii, de felul lor, sunt foarte stresati.

DB: L-ati supus unui nivel de stres prea ridicat.
SH: Eu mai putin. Eram in vacanta cand a murit. Nu stiu exact ce s-a intamplat cu el. Era un mijloc fix, daca ma intrebati pe mine. Nu eu trebuia sa am grija de el. Aveam niste oameni care si-au asumat acest rol.

[quote]Daca nu as fi lucrat in televiziune, as fi lucrat in turism[/quote]
DB: De ce ar mai trebui sa deschidem televizorul? Majoritatea posturilor abunda in senzational, monden.
SH: Exista si programe bune. Daca vrei sa le gasesti. Depinde ce iti doresti. Poti sa te uiti si la Mezzo, Discovery …Fashion TV 🙂 Din fericire programele astea de nisa sunt destul de bine structurate. E o consecinta pozitiva a penetrarii cablului. Foarte multa populatie are acces la astfel de televiziuni. Si multi, poate o sa radeti, dar chiar se uita. Se pot gasi programe pe placul fiecaruia. De la Acces Direct pana la „Dan Senzationescu”, si pana la National Geographic. Aceasta din urma mi se pare cea mai buna televiziune. Imi placea pe vremuri Discovery, dar de la o vreme au devenit atat de fragmentati in canale, incat rar mai gasesc o emisiune buna.

In cele mai bune momente ale noastre am fost pe locul 2

DB: Trecand la subiectul radio… Cocurentul Zu a „luat” Kiss-ul pe Bucuresti. V-ati asteptat la acest lucru?
SH: Da. Noi am fost pe primul loc la radio printr-o conjunctura. Pentru ca nu prea era nimeni in jur. Nu a existat concurenta foarte multa. Discursul pe care il avem noi nu este niciodata de primul loc. Am spus-o de fiecare data. Nimeni nu vrea sa inteleaga, Cronica nu a fost niciodata pe primul loc la audienta. Niciodata, nici pe TV si nici pe radio. Da, este foarte usor ca o opinie pe care noi o spunem sa ajunga pe buzele tuturor, sau o sintagma inventata de noi, dar asta e altceva. In cele mai bune momente ale noastre am fost pe 2. Si atunci tot asa, era o conjunctura, pentru ca postul Acasa TV nu functiona. Am fost timp de o toamna pe locul 2. In mod normal suntem pe undeva pe locul 3-4.

DB: In schimb, aveti un public constant?
SH: Da, la fel si la radio. Acum, povestea este ca toti ne au ca reper. Noi am inceput, si acum toti se inghesuite sa ne arate cu degetul. Dar, oameni buni, e loc pentru toata lumea. Lupta asta a radiourilor este destul de apropiata, ca numar de ascultatori. Si asta se vede in sondaje. Intre 180.000 si 240.000, nu este o diferenta atata de mare. Plus ca, pe de alta parte, fata de televiziune, sondajele de radio sunt un pic mai complicate, si in opinia mea, un pic cam anacronice.

Exista si alte metode de sondare si probabil ca Uniunea pe care radiourile o au ar trebui sa treaca la o noua metoda de sondare. Nu ca am iesi mai bine acolo (razand).

DB: Pe tara stati bine cu radioul.
SH: Pe plan national, unde avem majoritatea operatiunilor, stam nu bine, ci chiar foarte bine. Ca de obicei, Europa FM are o marja de eroare in fata noastra, respectiv 2.700 de oameni la 1,5 milioane. Ceea ce este foarte putin. Practic, este cel mai ascultat post de radio din Romania. Aici intra acoperirea, numar de licente, frecvente etc. Pe de alta parte nici Europa nu performeaza foarte bine in Bucuresti. A fost intotdeauna pe locul 5-6. Deci, piata de radio este mai complicat de comentat din punct de vedere al audientelor, decat cea de TV, unde in fiecare secunda putem afla ce rating a facut oricine.

M-am intalnit cu Badea in mall si se loveau oamenii unii de altii ca sa ne vada

DB: Duelurile acestea cu alte vedete din televiziune, purtate in public, sunt „pe bune”, sau sunt o metoda de crestere reciproca a audientei?
SH: Sa stiti ca, in general, am avut destul de putine dueluri de genul acesta. Toata lumea crede ca avem ceva cu oamenii. Cred ca succesul Cronicii, sau faptul ca Cronica Carcotasilor a rezistat atata timp, este pentru ca nu a fost duplicitara. Exista, pentru publicul fidel, o „biblie” de la care noi nu ne-am abatut. Cand apar tot felul de personaje de-astea cu care intram in conflicte – si e bine ca o facem, pentru ca la noi sunt destul de putine, italienii (n.r: unde ruleaza un format similar Cronicii, „Striscia la notizzia”) au mult mai multe – la noi reactia e „haha, ne-a dat la Cronica, ce frumos!” La italieni e batalie. Aia chiar se oftica.

Noi nu prea intram in conflicte decat cu cei care ne ajuta sa ne exemplificam ideile si discursul. Cand ne injura Oana Zavoranu ne este foarte bine. Daca ne-ar injura, sau ar spune ceva „de bine” in stilu-i caracterisc Dinescu, sau Hurezeanu, am avea o problema. Ne-ar fi destul de greu.

DB: Iar „razboiul” cu Mircea Badea unde se incadreaza?
SH: E prea mult spus razboi, mai degraba povestea asta cu Badea este destul de interesanta, e vorba de orgoliu la mijloc. Si la mine, si la el. Oamenii care lucreaza in media sunt destul de orgoliosi. Insa eu am si argumente pentru orgoliul meu. Acum, sper ca lumea sa le inteleaga. In general nu este un conflict personal. Din cand in cand mai escaladeaza insa cate o poveste de-asta.
[img=254]Dueluri verbale cu alte vedete TV? Nu e ca pe stadion, e doar o dezbatere[/img]
DB: V-ati intalnit personal cu el?
SH: Da, ne-am intalnit. Am baut si bere, nu-i problema. (zambind) Se loveau oamenii in mall cand ne-au vazut. Am mai vorbit la telefon. Nu e chiar asa grav. Daca ne intalnim nu ne taiem capetele. Nu se omoara nimeni. Nu e ca pe stadion. E pur si simplu o dezbatere. Mai dura, mai putin dura, mai rea, mai putin rea…

Reactii la emisiunea TV: Procese, urmate de oferte de munca

DB: Care a fost cea mai placuta reactie din partea unei persoane publice, ca replica la Cronica?
SH: Au fost destul de multe. E destul de greu sa fii acid cu cineva care te admira, chair si in momentul in care spui lucruri despre el, sau ii creezi o porecla. Mircea Radu a avut intotdeauna o atitudine fairplay. O sa radeti! „Michi Mitoman Alexandrescu”, respectiv celebrul comentator de Formula 1, si el era intotdeauna incantat, ba chiar ne suna cateodata „hai mai baieti, nu mai ziceti nimic de mine?”.

Au fost destul de multi, si majoritatea au atitudinea de care va spuneam, „am aparut la carcotasi, ce frumos!”. La fel, Lucian Mandruta, care a si scris un articol in TV Mania la aniversarea Carcotasilor. Si ii multumim pe aceasta cale. Toti oamenii astia au inteles ca emisiunea este un demers. Nici noi nu suntem perfecti, si de fiecare data cand gresim ne dam si pe noi in Cronica. Este, daca vreti, tributul pe care il platim. Mai putini nu au inteles ca de fapt nu cu persoanele avem o problema. De gresit, oricine greseste.

DB Si cea mai neplacuta reactie?
SH: Au fost multe…am primit amenintari, citatii, ni s-au intentat semi procese. Dar nu s-a concretizat nici unul, este destul de greu, suntem nuci tari. Partea amuzanta e ca dupa ce terminau cu procesele, veneau cu ofertele, sa ne mutam la ei la televiziune. Ne intrebau: „Nu veniti la noi?”, iar noi eram contrariati : „Pai cu procesele?”, ca sa ni se raspunda „Lasa ma procesele!”.

DB: Intre doua „rele”, ce ati alege: Badea sau Dan Diaconescu?
SH: Eu ii aleg pe amandoi, sunt foarte ok ambii. Atat unul cat si celalalt ne furnizeaza foarte multe subiecte pentru Cronica. Cu un plus pentru Dan Diaconescu, pentru ca este probabil omul cu cea mai bolnava imaginatie existenta pe Terra. Eu nu cred ca exista cineva care sa aiba mai multa imaginatie, in televiziune, ca Dan Diaconescu. Si ganditi-va ca a facut senzatie cu un apartament si 3 camere de filmat. (Cititi aici un interviu al DailyBusiness.ro cu Dan Diaconescu)

Pe de alta parte, nici Badea nu sta rau la capitolul vorba, fraza. Vorbeste corect, are verva, are nerv, nu are ideile potrivite intotdeauna (rade). Dar, din punct de vedere strict al televiziunii, este foarte ok. Un producator ar fi vesel sa-l aiba.

DB: V-ati facut blog. La ce va ajuta si la ce va incurca?
SH: Ma ajuta sa refulez! Nu ma ajuta sa fac bani. Blogul nu este o afacere, este mai degraba o prezentare personala, mai extinsa. Oamenii te cunosc intr-un anume fel, au anumite idei pe care le-au dezvoltat de-a lungul timpului depre persoana ta. Uneori, imaginea de pe TV nu te reprezinta foarte bine, domeniul de activitate e destul de ingust. Bine, nu e acelasi lucru in cazul Cronicii, unde suntem destul de directi in ceea ce spunem, nu prea ne ascundem, nu prea „jucam”. Blogul te ajuta sa-ti dezvolti adevarata personalitate. E un instrument destul de interesant. Cred ca cea mai interesanta este „reactiunea” de pe blog. Din septembrie pana acum am vreo 20.000 de comentarii. Iar cititori, mult mai multi.

Serban Huidu, pe vremea cand era coleg de platou cu papagalul „Carco”

[dbvideo=251]

Din CV-ul de Carcotas

S-a nascut pe 16 iulie 1976, la Bucuresti. A absolvit ASE-ul, iar in 1995 a intrat in radio. In 1997 incepe Cronica Carcotasului la Radio 21, in 2000 o muta si la TV, pe Prima – unde isi coopteaza primul partener, un papagal slab de inger, care dupa un sezon se lasa doborat de stres.

Tot in 2000 il intalneste pe Mihai Gainusa. In toamna incep colaborarea la radio. Peste cateva luni, in 2001, „Cronica Carcotasului” de la Prima, se transforma in „Cronica Carcotasilor”, cu Huidu si Gainusa.

In 2003, au loc schimbari la radio: Cronica paraseste 21, pentru Kiss

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Românii fac cozi la Lidl după Crăciun! Oferta explozivă pentru masa de Revelion. Produse de neratat, stocuri limitate!
Românii fac cozi la Lidl după Crăciun! Oferta explozivă pentru masa de Revelion. Produse de neratat, ...
Șoc pentru șoferi! Prețul benzinei și motorinei explodează de la 1 ianuarie. Cât vei plăti în plus pentru un plin
Șoc pentru șoferi! Prețul benzinei și motorinei explodează de la 1 ianuarie. Cât vei plăti în ...
Decizii cruciale în prima ședință de coaliție. Tăierile care vor schimba România de la 1 ianuarie
Decizii cruciale în prima ședință de coaliție. Tăierile care vor schimba România de la 1 ianuarie
Lia Olguța Vasilescu spune adio „magnetului” care a transformat orașul Craiova în capitala câștigurilor
Lia Olguța Vasilescu spune adio „magnetului” care a transformat orașul Craiova în capitala câștigurilor
Secretul pentru a adormi în 60 de secunde. Trucul care îți va schimba nopțile
Secretul pentru a adormi în 60 de secunde. Trucul care îți va schimba nopțile
Centrala uitată a Revoluției Române, pe cale să renască. Propunerea Ministerului Energiei care surprinde România
Centrala uitată a Revoluției Române, pe cale să renască. Propunerea Ministerului Energiei care surprinde ...
Alegerile prezidențiale înainte de Paște? Variantele de calendar și cine ar putea intra în cursa prezidențială
Alegerile prezidențiale înainte de Paște? Variantele de calendar și cine ar putea intra în cursa ...
Atenție la supermarket! Greșeala comună care îți poate aduce o amendă usturătoare sau chiar proces în instanță
Atenție la supermarket! Greșeala comună care îți poate aduce o amendă usturătoare sau chiar proces ...
Salvamontiștii anunță că au intervenit de 88 de ori în ultimele 24 de ore. O persoană a decedat și alte 100 au fost salvate de pe munte
Salvamontiștii anunță că au intervenit de 88 de ori în ultimele 24 de ore. O persoană a decedat ...
Nati Meir a fost adus în România pentru executarea unei pedepse de 11 ani de închisoare. Fostul deputat PRM este vinovat de luare de mită, trafic de influență și înșelăciune
Nati Meir a fost adus în România pentru executarea unei pedepse de 11 ani de închisoare. Fostul deputat ...
Peste 25% dintre români sunt pesimiști față de anul 2025. Îi nemulțumește nesiguranța socială și economică
Peste 25% dintre români sunt pesimiști față de anul 2025. Îi nemulțumește nesiguranța socială ...
Criză politică în Germania! Parlamentul a fost dizolvat, iar alegerile anticipate vor avea loc pe 23 februarie
Criză politică în Germania! Parlamentul a fost dizolvat, iar alegerile anticipate vor avea loc pe ...
BNR lansează o nouă monedă în circuitul numismatic. Va fi pusă în circulație de luni, 30 decembrie 2024
BNR lansează o nouă monedă în circuitul numismatic. Va fi pusă în circulație de luni, 30 decembrie ...
Cât timp pot fi păstrate sarmalele în congelator. Trucul mai puțin cunoscut al gospodinelor
Cât timp pot fi păstrate sarmalele în congelator. Trucul mai puțin cunoscut al gospodinelor
Federația Rusă este acuzată că a doborât avionul Azerbaijan Airlines. Ar fi folosit un sistem Panțir-S1
Federația Rusă este acuzată că a doborât avionul Azerbaijan Airlines. Ar fi folosit un sistem Panțir-S1
Accident grav pe DN 2 E85, în Vrancea, între o Ambulanță în care se afla un pacient și o mașină. Bilanțul: un mort și mai mulți răniți
Accident grav pe DN 2 E85, în Vrancea, între o Ambulanță în care se afla un pacient și o mașină. ...
Avertisment RO-Alert în Tulcea, după ce o „țintă aeriană de mici dimensiuni” a fost detectată de radarele Armatei
Avertisment RO-Alert în Tulcea, după ce o „țintă aeriană de mici dimensiuni” a fost detectată ...
Rugăciunea către Sfântul Ștefan care îndeplinește toate dorințele și aduce liniște sufletească
Rugăciunea către Sfântul Ștefan care îndeplinește toate dorințele și aduce liniște sufletească