Anul 2009 a inceput pentru televiziunile romanesti sub semnul intrebarii, din cauza crizei economice mondiale, ale carei efecte s-au facut simtite inca din primele luni, piata publicitatii TV scazand cu pana la 40%, potrivit Mediafax.
Totusi, daca cele mai multe posturi TV de pe piata audiovizualului romanesc au incercat sa se adapteze noilor conditii economice, prin reducerea costurilor de productie, a numarului de salariati si a salariilor angajatilor, televiziunea gastronomica Brava TV, lansata in toamna lui 2008, nu a reusit sa faca fata acestui an, inchizandu-si portile in septembrie 2009.
Pe de alta parte, insa, criza economica nu a impiedicat aliantele strategice, precum cea dintre companiile Time Warner si CME – concretizata in martie 2009. Atunci, grupul de televiziune CME, actionarul majoritar al Pro TV, a anuntat incheierea unei aliante strategice cu una dintre cele mai importante companii de media din lume, Time Warner – SUA, prin care gigantul american s-a angajat sa investeasca 241,5 milioane de dolari la CME. CME detine in acest moment 95% din actiunile companiei Pro TV SA, care opereaza canalele Pro TV, Acasa, Pro Cinema, Pro TV International, Sport.ro si MTV Romania. Restul de 5% din actiuni ii apartin lui Adrian Sarbu, proprietarul grupului Media Pro, care detine, printre altele, Mediafax si Ziarul Financiar.
Criza economica nu a impiedicat nici lansarea unor televiziuni tematice noi. Astfel, spre sfarsitul anului, chiar in campania electorala pentru alegerile prezidentiale, s-a lansat postul Vox News.
O alta televiziune lansata in acest an este postul de nisa Digi Sport, al companiei de telecomunicatii RCS&RDS, care a inceput sa emita in iulie.
Peisajul posturilor generaliste nu a cunoscut mari modificari spectaculoase. Compania Pro TV a anuntat lansarea, in 2010, a unei noi televiziuni – postul Acasa Clasic – care va difuza telenovele.
La nivel de management pe piata televiziunilor generaliste, Pavel Stanchev a fost numit, la 1 februarie, CEO al Kanal D Romania, post care emite din februarie 2007 si face parte din trustul Dogan Media International, subsidiar al grupului Dogan Yayin Holding (DYH), lider pe piata de media din Turcia.
Pe de alta parte, piata televiziunilor de nisa din Romania a continuat sa se dezvolte. Portofoliul Discovery Networks in Romania a fost completat odata cu lansarea posturilor Discovery HD si Investigation Discovery, care s-au alaturat Discovery Channel, Discovery Science, Discovery World, Animal Planet si Discovery Travel&Living.
Pe de alta parte, pe 19 septembrie, s-a lansat in Romania postul TV pentru copii Disney Channel, care a luat locul televiziunii Jetix.
Televiziunea analogica trebuie sa treaca la cea digitala pana in 2012
O alta directie majora a anului 2009 a fost reprezentata de framantarile autoritatilor pentru a demara procesul de trecere de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, care trebuie sa fie definitivat pana la 1 ianuarie 2012, in conformitate cu obligatiile pe care Romania si le-a asumat fata de Uniunea Europeana.
Strategia privind trecerea la televiziunea digitala prevede ca acest proces ar fi trebuit sa inceapa pana la 31 decembrie 2009, prin acordarea a doua multiplexuri pe care vor fi retransmise posturile publice cu acoperire nationala, precum si televiziunile private cu acoperire si indici de audiente semnificativi. Tranzitia la televiziunea digitala a fost, insa, intarziata din cauza Senatului, care a amanat din luna iunie pana in luna octombrie aprobarea modificarilor Legii audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002.
Strategia privind tranzitia la televiziunea digitala mai prevede faptul ca alte patru multiplexuri digitale vor fi acordate pana cel tarziu la data de 1 iulie 2010, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune dupa data de 1 ianuarie 2012.
Cu toate acestea, in timp ce autoritatile s-au impotmolit in prevederile legislative privind tranzitia la digital, televiziunile au inceput experimentele pentru a difuza program in sistem digital. Astfel, pe 18 august, TVR 1 si TVR 2, principalele posturi din portofoliul Televiziunii Publice, au fost primele din audiovizualul romanesc care au primit permisiunea CNA de a emite in sistem digital. De asemenea, dupa trei ani de experiment Pro TV in sistem HD, postul Sport.ro a primit, pe 22 octombrie, acordul CNA pentru a incepe sa transmita experimental programe in High Definition, pe acelasi canal pe care emite Pro TV HD, respectiv Canal 30.
Si televiziunile Antena 1 si Antena 3 au primit, pe 4 noiembrie, acordul CNA pentru a incepe sa transmita experimental programe in High Definition, in cadrul experimentului realizat de Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) pe canalele 59 Bucuresti si 54 Paltinis-Sibiu. Potrivit CNA, pe emitatoarele SNR emit experimental, in prezent, mai multe posturi, printre care TVR 1, TVR 2, National TV si Realitatea TV.
Pe de alta parte, serviciile de televiziune digitala prin satelit in Romania sunt avansate prin Digi TV, Boom, Dolce, Focus Sat si Akta. Totodata, un pas mare in directia dezvoltarii televiziunii digitale in Romania a fost facut odata cu lansarea, la 1 octombrie, a serviciului de televiziune de inalta definitie (HD) al operatorului de telecomunicatii UPC Romania. Astfel, UPC HD permite si receptionarea a sase televiziuni in sistem HD, respectiv TVR HD, Pro TV HD, Eurosport HD, History HD, Fashion HD si HBO HD.
Posturile Pro TV HD si HBO HD sunt difuzate gratuit de Romtelecom, pentru clientii platformei de televiziune prin internet (IPTV), un serviciu care se afla inca intr-o perioada de teste, fiind disponibil in 10 orase. Pe de alta parte, servicii de televiziune de inalta definitie ofera, din noiembrie 2008, si reteaua iNES IPTV, pe care sunt disponibile posturile TVR HD, Eurosport HD, Discovery HD, The History Channel HD si MyZen HD.
Daca anul 2009 a fost unul incarcat pentru piata de televiziune din Romania, anul 2010 va fi unul cel putin la fel de complicat precum cel care tocmai se incheie, pentru ca piata de publicitate TV inca nu si-a revenit, criza economica fiind departe de a se fi incheiat. Pe de alta parte, eforturile pentru digitalizarea terestra trebuie continuate de Romania, care si-a pus obrazul in fata Europei ca va face tranzitia la digital pana la 1 ianuarie 2012.