Campania BAT, dezvoltata de agentia de publicitate Graffiti BBDO, a demarat weekendul trecut, pe print si mash-uri outdoor, si va fi derulata, pentru cel putin o luna, a declarat pentru DailyBusiness.ro corporate affaires managerul BAT, Adrian Popa.
[gallery:47]
„Campania isi propune sa responsabilizeze cetatenii, sa apeleze la simtul lor civic in fata unui fenomen care priveaza bugetul de stat de 1 miliard de euro. Vrem sa le aratam cetatenilor ce optiuni ar avea, ce s-ar putea face cu acesti bani, daca ar reveni acolo unde le este locul. Bineinteles ca nu ei pot stopa contrabanda, acest lucru tine doar de autoritati, dar vrem sa tragem un semnal de alarma”, a declarat Popa.
Potrivit acestuia, pe parcursul campaniei se vor derula si alte mesaje, nu doar cele cu substract civic, care se vor adresa direct consumatorilor, si care vor conduce, sustine Popa, si la o scadere a vanzarilor de tigari de contrabanda.
„Nu as putea spune cu ce procent va scadea consumul a astfel de produse, dar, repet, contrabanda de acest gen poate fi stopata doar de autoritati, mai exact Ministerul Finantelor si cel de Interne. Care au inceput sa se miste surprinzator de bine in ultima perioada, prin listarea produselor din tutun de la duty shopuri si crearea comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii”, a precizat reprezentantul BAT.
[gallery:47]
Campania, dezvoltata de Graffiti BBDO in urma unui pitch, se va derula doar pe print si outdoor, in toate zonele Bucurestiului urmand sa fie derulate mash-uri special create. Popa nu a dorit sa faca publica valoarea campaniei, mentionand doar ca este vorba de o „suma importanta”.
Pe fondul scumpirii tigarilor, vanzarile de tigari fara timbru au ajuns sa reprezinte, potrivit specialistilor, o treime din piata, adica peste 1 miliard de euro.
Traficantii au ajuns liderii pietei tigarilor din Romania, in conditiile in care piata legala, evaluata la 3,5 mld.euro este impartita intre British American Tobacco Romania, Phillip Morris International Romania si Japan Tobacco International.
O idee de promovare similara a avut si o campanie anterioara a Gold Corporation, cu privire la proiectul Rosia Montana. Campania a fost dezvoltata de agentia 23 Communication Ideas, parte a grupului Leo Burnett Romania.
Spoturile TV contineau interviuri luate oamenilor de pe strada care erau intrebati ce proiecte s-ar putea face cu 4 miliarde de dolari, suma pe care, sustine compania, bugetul de stat ar fi urmat s-o primeasca daca proiectul va avea loc. Totusi, CNA a contestat corectitudinea campaniei, deoarece nu era clar de unde exact urmau sa provina cei 4 miliarde de dolari.