2008 si 2009 vor fi cei mai grei ani pentru veniturile din publicitate ale televiziunilor, in 2008 investitiile realizate in publicitatea pe TV urmand sa creasca cu doar 1,9% in Europa si 1,5% in Statele Unite, conform sursei citate.
Totusi, veniturile din publicitatea pe TV vor avea parte de un impuls din partea unor evenimente-cheie, care au loc o data la 4 ani, cum ar fi Olimpiada de la Beijing, Campionatul European de fotbal sau alegerile din SUA.
In timp ce aceste evenimente vor contribui la evitarea unei recesiuni a veniturilor din publicitatea pe TV din 2008, ele vor avea efect temporar si nu vor putea sa sustina mediul fragil al publicitatii si in 2009, conform Screen Digest.
Pana in 2009, studiul prognozeaza ca bugetele de marketing vor fi reduse dramatic, in special in SUA.
Veniturile din publicitate vor creste mai incet decat economia, intre 2008 si 2012, evoluand cu 3,6% in Europa si 3,7% in SUA.
Rata de crestere din perioada 2011-2012 va fi mai mare, odata cu o revenire a economiei din perioada 2008-2009, ajungand la 5% in Europa si 6% in SUA.
Cresterea va fi datorata in special segmentului online, pentru care este prognozata o crestere medie anuala de 17% pana in 2012.
Pana in 2012, publicitatea va fi o piata echilibrata, cu domeniul online in topul cresterilor.
Publicitatea pe TV isi va mentine cota de piata din 2007 in urmatorii patru ani, dar canalele de difuzare traditionale vor avea parte de o scadere a bugetelor de publicitate, in detrimentul statiilor digitale.
Cercetarea efectuata de Screen Digest scoate in evidenta contrastul dintre rata de crestere a canalelor media traditionale europene, de pana la 2% pe an, si cea a canalelor digitale, cu o rata de crestere de 20% pe an.
Companiile isi vor micsora bugetele alocate publicitatii traditionale pentru a investi in online si in televiziunile digitale.
Vincent Letang, analist senior al Screen Digest si autorul studiului, spune ca investitiile din publicitate au tendinta de a intensifica ciclurile economice si in anumite cazuri sa anticipeze schimbarile negative din economie.
Screen Digest este o sursa internationala de consultanta in afaceri, cercetari si analiza de piata a media audiovizuale la nivel international.
Screen Digest are sediul la Londra si tine evidenta dezvoltarii pietelor media din lume de 30 de ani.