Locul de munca in pericol
Cei aflati in cautarea unui job trebuie sa anticipeze ca angajatorii vor cauta numele candidatilor pe Internet, iar profilele de pe retelele de socializare precum Facebook si Twitter apar printre primele. Asa ca, daca ai o poza indoielnica sau profilul public, cel mai bine ar fi sa scoti poza si sa faci profilul privat.
De asemenea, fereste-te sa faci comentarii negative la adresa vreunui angajator pe retelele de socializare online. Multe companii monitorizeaza mentiunile cu privire la brand-ul lor pe Internet. Spre exemplu, un utilizator a postat pe Twitter un comentariu in care isi exprima indoielile cu privire la viitorul loc de munca, in cadrul Cisco. Un angajat al companiei mentionate a vazut mesajul si l-a transmis mai departe directorului de recrutare care se ocupa de respectivul utilizator.
Dar chiar si angajatii care considera ca job-urile lor sunt sigure se pot autosabota, fiind prea onesti online si postand mesaje privind un sef, client, coleg sau compania la care lucreaza.
Atentie la colectorii de datorii
Site-urile de socializare au devenit un instrument cheie de depistare a datornicilor pentru recuperatorii de creante. Ei recurg la acest mijloc atunci cand telefonul unui datornic sau alte date de contact nu mai sunt bune. Utilizatorii posteaza pe retelele de socializare online aspecte ale vietii lor private, pe care le poate citi oricine. Pentru a-i depista, recuperatorii de creante isi asuma adesea identitati false.
Inselatorii
Pentru crearea unui cont, retelele de socializare solicita multe date personale, ce pot fi utilizate de hotii de identitate pentru inselatorii. Si chiar daca profilul este privat, acestia gasesc diferite moduri in a fura datele personale. Din aceasta cauza, avertizeaza specialistii, nu adauga in lista ta „prieteni” pe care nu ii cunosti in viata reala. Mai mult, nu trimite niciodata bani cuiva care iti cere acest lucru pe o retea de socializare online.