In prezent vanzarea de muzica digitala prin iTunes nu este accesibila in tari precum Romania, Polonia, Bulgaria sau Slovenia.
„Compania ar fi de acord sa ia in considerare deschiderea iTunes pentru toti clientii din Europa, inclusiv cei din Europa de Est, daca Apple va reusi sa primeasca drepturi de licentiere pe aceste piete din partea publisherilor si societatilor de colectare a sumelor datorate artistilor”, a anuntat miercuri compania.
Organismul ce are ca scop colectarea sumelor cuvenite artistilor din Franta, SACEM, a fost de acord sa renunte la restrictiile teritoriale, permitand astfel organismelor omonime din alte state sa primeasca licente asupra repertoriului artistilor aflati sub umbrela SACEM, au anuntat organismele de reglementare ale Uniunii Europene.
SACEM colecteaza sumele cuvenite din drepturi de autor pentru circa 128.000 de artisti. Daca si alte organisme nationale care colecteaza sumele din drepturi de autor ale artistilor vor urma exemplul SACEM, licentierea pan-Europeana ar putea deveni realitate, subliniaza oficiali ai UE.
Daca se va reusi unificarea licentierilor de muzica la nivel pan-european, Apple, care controleaza putin peste jumatate din piata download-ului digital de muzica, va largi practic accesul la iTunes pentru toti cetatenii Uniunii Europene.
In prezent, copyright-ul pentru muzica se acorda la nivelul fiecarui stat in cadrul UE. Ca urmare, consumatorii pot downloada muzica de pe iTunes doar din tara lor, in statele unde serviciul este disponibil. In Europa de Est, in prezent, iTunes nu este disponibil.
Daca publisherii si organismele de colectare a drepturilor financiare ale artistilor vor cadea de acord, o decizie favorabila ar putea fi luata in toamna acestui an.
In prezent, circa 90-95% din muzica ascultata in Romania este piratata, conform lui Andi Enache, managerul casei de discuri A&A Records.
Printre organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor cuvenite artistilor din Romania se numara Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-Ada), Societatea pentru Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual – Societatea Autorilor Romani din Audiovizual (DACIN-SARA), Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR), Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania – Asociatia Romana de Gestiune a Operelor Audiovizuale (UPFR-AGORA), Asociatia pentru Drepturile Producatorilor de Fonograme din Romania (ADPFR).