„Acest interes masiv din partea utilizatorilor a incetinit functionarea corecta a site-ului, iar ca rezultat, unitatea de gestionare de la Haga si Comisia Europeana au luat decizia de suspendare temporara a bibliotecii digitale Europeana, pentru a preveni alte inconveniente. Acest lucru este o problema neasteptata, dar reprezinta, totodata, un semn incurajator ca cetatenii din Europa si din intreaga lume manifesta un mare interes pentru biblioteca digitala a Europei. Echipa europeana si expertii Comisiei Europene lucreaza intensiv la proiect, pentru ca acesta sa fie online in cel mai scurt timp”, a declarat Jonathan Purday, citat de NewsIn.
Potrivit acestuia, site-ul, lansat joi, a cedat din cauza interesului masiv din partea utilizatorilor. Cele trei servere care asigurau stabilitatea site-ului nu au putut face fata traficului de aproximativ 10 de milioane de hit-uri pe ora (3.000 utilizatori concomitent). Ca rezultat, initial site-ul a cedat pentru perioade de cateva minute pana la o ora, devenind apoi foarte lent pe parcursul zilei. Dupa ce traficul a ajuns la 13 de milioane de hit-uri pe ora (4.000 utilizatori concomitent), serverele au cedat definitiv. Traficul cel mai mare a venit din Germania, Franta, Spania, Italia si Olanda. Statele Unite au generat de asemenea peste 4%.
Biblioteca digitala ar fi oferit utilizatorilor acces la aproximativ doua milioane de carti digitale, filme, picturi, ziare si inregistrari audio din cele mai mari colectii europene. Biblioteca Europeana va fi complet operationala peste doi ani, cand va cuprinde peste 10 milioane de opere. Prin comparatie, in bibliotecile nationale europene sunt aproximativ 2,5 miliarde de carti.
Pana in prezent, pentru lansarea bibliotecii au fost cheltuite 2,5 milioane de euro. Proiectul a fost propus de Franta, in 2005.